Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Hogedruk en zachte lucht bepalen het weer in de Alpen op dit moment. Vandaag zorgt een zwakke storing voor bewolking aan de noordkant van de Alpen. Op maandag heerst wederom hogedruk en is het zonnig en bijzonder zacht. Dinsdag komt een noordwestelijke stroming op gang, maar blijft het droog en zonnig. Vanaf woensdag gaan de temperaturen weer omlaag en nemen de kansen op een winterse setting toe.

Afbouwende hogedruk invloed, later in de week kouder en wisselvalliger.

Komende dagen blijft het erg zacht. Januari 2018 is daarmee momenteel een van de warmste ooit op veel plaatsen in de Alpen sinds het begin van de metingen. Op sommige plaatsen kunnen de komende dagen zelfs dagrecords worden verbroken. Toch liggen er ook enorme hoeveelheden sneeuw in de Alpen. De verschillen zijn echter opvallend groot tussen de hoge en lage delen. In de laaglanden is het lenteachtig warm, terwijl in de berger er een dikpak sneeuw ligt ondanks met temperaturen die 3 a 4 graden hoger liggen dan normaal.


Met de hogedruk was het gisteren zonnig en zacht in Rosswald, Zwitserland

Een zeldzaam beeld verscheen gisteren in de lucht boven het Lachtal, – een pilotengat (Fall Streak Holl)Hoewel het nog niet volledig is onderzocht hoe of waardoor deze wolkengaten ontstaan, zijn vallende ijskristallen de reden voor dit fenomeen. Foto: OBEN OHNE – Openairhütte Lachtal

Alpen grotendeels in de zon gisteren. In de laaglanden wel vaak nog Hochnebel, met name aan de noordkant. De komende dagen neemt de kans op Hochnebel af. (Nasa Worldview)

Vandaag begint zonnig. Langs de noordkant van de Alpen, verspreiden wolkenvelden zich over de bergen. Daarvoor schijnt de zon nog even. Het langst blijft het zonnig richting de Alpen noordkam. Vanuit deze bewolking zijn een paar regendruppels en sneeuwvlokken niet uitgesloten. De rest van de Alpen blijft te maken houden met een uitloper van een hogedruk gebied. Het is zonnig en de wind is zwak tot matig. Daarbij ligt de vorstgrens op 2100-2300 m. Het belooft een zeer mooie wintersportdag te worden. Met name ten zuiden van de hoofdkam van de Alpen is het zeer zonnig, is het goed zicht en zijn de temperaturen zacht. Wel staat hier iets meer wind dan aan de noordkant.

Een zwakke storing zorgt vandaag voor bewolking aan de noordkant van de Alpen (DWD)

Maandag domineert het zonnige weer opnieuw onder invloed van hogedruk en loopt de vorstgrens op naar 2500-2800 m. In het zuiden is het net zo zonnig en zacht als de dag ervoor. Ook in het noorden is het nu weer zonnig en bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Wel is de wind wel weer iets in kracht toe. In de nacht naar dinsdag raakt een zwak koufront de Zwitserse Alpen en veroorzaakt het bewolking met hooguit enkele buien. Op de dinsdag in de ochtend wordt het snel weer heel zonnig. Elders domineert de zon de hele dag lang. Het blijft droog en is het aangenaam weer. Uitzondering voor het meest oostelijk deel van de Alpen waar nog wel wat bewolking kan zijn.

In de loop van volgende week vanaf woensdag/donderdag komt een noordoostelijke stroming op gang. Op vrijdag gaan de temperaturen verder omlaag en nemen de sneeuwkansen toe dankzij een noordwestelijk stroming. (GFS, vrijdag 2 feb.)

Vooruitzichten – aanhoudend winters?
Na zeer aangename start van de week gat in de loopt van woensdag het weerbeeld verandering. Een noordwestelijk stroming komt op gang waarmee de temperaturen omlaag gaan en de kansen op neerslag toenemen. In loop van woensdag naar donderdag kan in de nacht boven de 1000m wellicht sneeuw gaan vallen. Daarbij neemt de wind in kracht toe.

Volgende week liggen de Alpen in de koelere lucht (temp afwijking 850 hPa (ECMWF, vrijdag 2 feb.)

Ook op de vrijdag en zaterdag blijft het relatief koel en wisselvallig in de Alpen. Gisteren lieten de weerkaarten nog een koud winters scenario zien vanaf zondag. Echter op de laatste weerkaarten van vanochtend is de winterse setting bijna helemaal verdwenen. Een laag boven de Atlantische oceaan gooit roet in het eten. In plaats van de noordoostelijke stroming die ons stond te wachten lijkt toch de westelijke aanvoer na volgend weekend weer de overhand te nemen. Ik verwacht daarom dat de relatief koude periode van woensdag t/m zaterdag tijdelijk zal zijn en niet zo extreem koud als eerder verwacht. Wel komt er weer mooi laagje sneeuw bij in de hogere delen en ook de komende dagen zijn gewoon heel aangenaam wintersport weer in de Alpen.

(Visited 1.276 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier