Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Een golvend front trekt naar het noorden toe, waardoor de Alpen in zeer zachte, maar droge condities terechtkomen. Ook donderdag blijft het mooi Kaiserwetter en is het genieten op de hogere pistes. In veel dalen zal de sneeuw wegsmelten. Vrijdag zakt het golvende front weer zuidwaarts af. Het front trekt als koufront weer de Alpen binnen, waardoor de sneeuwvalgrens weer zal dalen. Dankzij een opbouwend hogedrukgebied belooft het weekend zonnige wintersportcondities te brengen, vooral op zondag lijkt er geen wolkje aan de lucht te zijn.

Terugblik

Gisteren heeft het op grote schaal flink gesneeuwd. Op veel plaatsen viel 20 tot 40 cm verse sneeuw, op sommige plaatsen zelfs nog wat meer. Helaas zorgde warme lucht ervoor dat de sneeuw uiteindelijk overging in regen, maar dat duurde nog behoorlijk lang. Door de aanhoudende sneeuwval koelde de lucht steeds weer af waardoor alle neerslag in de vaste vorm viel (tot in het Rhonedal aan toe; 650 meter hoogte). Ook doordat er geen wind stond kon de zachtere lucht niet mengen en bleef het dus koud genoeg voor sneeuw. Uiteindelijk liep de sneeuwvalgrens in de avond wel verder op.

Gisteren om 13:30 zien we dat bijna de hele Alpen onder de sneeuw liggen. De zuidelijke Alpen baden in de zon, maar we weten inmiddels dat daar niet meer geskied wordt vanwege het Corona-virus.

Ook in Termen matige sneeuwval gisteren:

In Zermatt viel ook volop sneeuw, liet Trijntje van den Berg weten.

In Montafon liepen de sneeuwhoeveelheden rap op!

In de Italiaanse Alpen was het juist zonnig en droog, zoals is te zien op de webcams van Bielmonte en Sestriere. Het is wel een treurig beeld om de pistes zo leeg te zien (bron: Bergfex).

Vandaag droger en zeer zacht

Het golvende front ligt vandaag ten noorden van de Alpen, waardoor het vandaag de hele dag droog zal zijn met vanuit het zuiden steeds meer ruimte voor de zon. Vooral de noordelijke en oostelijke Alpen zullen nog wel last houden van wat restbewolking van het front, maar verder kan er prima geskied worden. Er is echter wel zeer zachte lucht over de Alpen uitgestroomd, waardoor veel sneeuw in de dalen weg zal smelten. Mocht je dus naar lagergelegen gebieden skiën, doe dat dan zo vroeg mogelijk.

Vanuit het zuiden gaat het nulgradenniveau omhoog tot tegen de 3000 meter op sommige plaatsen, dus ook in de hogergelegen delen zal de temperatuur boven het vriespunt uit gaan komen. In de dalen kan het met een beetje föhnwerking zomaar richting de 20 graden kunnen lopen. En dat alles met flink wat zon. Overigens is het niet onverstandig om deze tijd van het jaar ook zonnebrand te gaan gebruiken. De zon heeft al behoorlijk wat kracht en boven het witte goud ligt verbranding zo op de loer.

In Zermatt schijnt de zon deze morgen in overvloed en liggen de pistes en prachtig bij (bron: Feratel.com)!

Prachtig skiweer natuurlijk, maar het levert ook weer lawinegevaar op. Zeker na de grote hoeveelheden sneeuw van gisteren. Bekijk de waarschuwingen hier.

Donderdag mogelijk nog warmer, vrijdag weer sneeuw

Na een zeer zachte woensdag wordt het ook donderdag weer erg warm voor de tijd van het jaar. Lagedruk blijft nog even ten noorden van ons liggen en daarmee blijft zachte lucht aangevoerd worden. De zon zal ook geregeld te zien zijn en daardoor is het volop Kaiserwetter. In de dalen zal veel sneeuw al weg gesmolten zijn, dus dal afdalingen zitten er even niet in. Op de toppen is de sneeuw echter nog van goede kwaliteit. In sommige dalen kan de korte broek haast al uit de kast, want een lokale 22 graden zou zomaar ergens mogelijk kunnen zijn. In de avond neemt de bewolking vanuit het noordwesten wel steeds meer toe op het naderende koufront. Deze zal in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend de Alpen aandoen.

Koufrontpassage in de nacht naar vrijdag

Het golvende front zal vrijdag vroeg de Alpen passeren. Er stroomt dan weer koudere lucht uit over de Alpen. We zien daarbij de sneeuwvalgrens rap dalen, waardoor de neerslag eerst als regen zal vallen en uiteindelijk op steeds meer plaatsen in sneeuw zal overgaan. Dat is goed nieuws voor de dalen. Lokaal kan er zomaar 10 tot 20 cm bij gaan vallen en dat is maar goed ook, want voorlopig wordt er geen neerslag van betekenis meer verwacht.

Zoals gezegd zal de passage van het koufront gepaard gaan met een rappe SVG daling. Aan het einde van de donderdagavond zien we de SVG nog boven de 2000 meter liggen. In de noordelijke Alpen daalt deze grens al geleidelijk naar 1500 tot 1800 meter. Vrijdagochtend zien we de sneeuwvalgrens verder zakken naar 700 tot 1000 meter. In de loop van de vrijdag komt op een aantal plekken zelfs de 500 meter grens in beeld.

Koufrontpassage in de nacht naar vrijdag. Eerst regen en daarna overgaand in sneeuw. Goed te zien aan de sneeuwvalgrens hieronder.

Lente op komst?

Het weekend ziet er zeer bestendig uit. Op zaterdag zal restbewolking nog voor wat afscherming van de zon zorgen, maar op zondag is er haast geen wolkje aan de lucht. In de nieuwe week lijkt het er steeds meer op dat hogedrukgebieden de dienst gaan uitmaken in een groot deel van Europa en daarmee ook de Alpen. Dat betekent dat de lente goed op gang gaat komen en dat het wintersportseizoen langzaam op z’n einde gaat komen. Veel hoger gelegen pistes zullen nog wel open blijven, maar dalen kunnen hun deuren voor het wintersporten sluiten. Hoe het allemaal precies gaat lopen leest u in onze volgende bijdragen. Voor nu een fijne dag en graag tot morgen!

De lente dient zich langzaam aan!

Vandaag en morgen zacht. De neerslag in de nacht naar vrijdag is goed zichtbaar en daarmee ook wat kouder. De dagen daarna is er weer een stijgende lijn te zien met veel zon en weinig neerslag.

Alpenweerman HD webcams in Oberwallis – HIER –

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 932 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer