Advertentie 

Een hogedruksituatie zorgt de komende dagen voor zonnig en zeer zacht weer. Er heerst een sterke dagelijkse gang en de nachten kunnen nog fris verlopen. Een zuidwestelijke aanvoer zorgt daarbij ook voor de aanvoer van Saharazand. De rest van februari blijft op de lente toer en de winter is voorlopig ver weg. Temperatuurrecords zijn komende dagen niet uitgesloten.

Lenteachtige temperaturen en Saharazand

De winter is op dit moment ver weg en heeft plaats gemaakt voor de lente. Een week geleden was het nog ijzig koud, maar op dit moment is het zeer zacht voor de tijd van het jaar en schijnt de zon volop. Bovendien is er een sterke dagelijkse gang. Overdag gaan de temperaturen in de dalen richting de 20 graden, maar in de nachten is het fris en kan het vriezen. Dit is het weerbeeld dat de komende dag ook zal blijven aanhouden.

Skitour gisteren naar de Rietzer Griesskogel. Op de achtergrond licht het skigebied Kuhtai. Dankzij de lage dauwpuntstemperaturen blijft veel van de sneeuw nog behouden.
Op de zonnige berghellingen waren ook een aantal kleine natte sneeuwlawines te zien.
De sneeuw op de zonnige berghelling zal de komende dag weer verdwijnen.

Vandaag zorgt een hogedruksituatie voor zeer zacht (lente)weer en volop zon. De lucht is droog en dauwpunttemperaturen zijn nog altijd laag. Veel van de sneeuw blijft daardoor goed geconserveerd in schaduwzijden van de berg. In de zon daarentegen, mede dankzij de toenemende zonkracht deze tijd van het jaar, is de sneeuw echter niet meer bestand en zal deze verdwijnen. Verder kan in dalen in de vroege ochtenden nog nevel voorkomen.

Prachtig satellietbeelden gisteren. Ten zuiden van de Alpen nog veel bewolking en ook nevel in de dalen (seichte Föhn). Bron: NASAWorldView.

Ook is er sprake van een lichte Südfohn. Op dit moment spreken we ook wel van de Seichter Föhn. Deze ontstaat waneer de luchtmassa in het zuiden en noorden niet dezelfde temperatuur hebben. Deze typische seichte Föhn (ondiepe Föhn) kan al voorkomen met kleine drukverschillen. Dit was ook mooi terug te satellietfoto gisteren.

Maandag en dinsdag komt de zuidwestelijke aanvoer verder opgang dit geldt met name voor de West-Alpen. Hiermee wordt ook een portie Saharazand meegevoerd. Een aantal weken geleden was dit ook al het geval en mogelijk leidt dit nu tot weer een vergelijkbare weersituatie. Naast Saharazand neemt overigens ook de pollen concentratie in de lucht sterk toe met deze lenteachtige temperaturen.

Eerder deze maand zorgde een zuidwestelijke aanvoer voor veel Saharazand in de lucht. Ook deze week kunnen we weer een vergelijkbare weersituatie verwachten.

Woensdag en donderdag nog altijd weinig verandering in het weer en is het de hoge druk die de Alpen blijft dominieren. Het blijft zonnig en zacht voor de tijd van het jaar. Met het toenemende Saharastof in de lucht kan het zonlicht echter diffuser worden. In de ochtenden is Hochnebel mogelijk, maar zal met de toenemende zonkracht vaak ook weer verdwijnen.

Standvastige hoge druk blijft het weer de komende dagen in de Alpen bepalen (weerkaarten Alpenweerman, brondata: ICON DWD)
Gemiddelde temperatuur anomalie voor de komende 7 dagen. In een groot deel van Europa is het zeer zacht voor de tijd van het jaar (www.karstenhaustein.com)

Vooruitzichten
De komende dagen is het bijzonder zacht in de Alpen en zijn temperatuurrecords niet uitgesloten. De winter is ver weg en voorlopig zijn er geen duidelijke tekenen dat deze op korte termijn terugkomt. Het is echter nog februari en een winterse inval begin maart is natuurlijk niet uitgesloten. Richting volgend weekend neemt de kans op een bui en afkoeling weer toe, maar dat staat nog niet vast. Voorlopig is het even genieten van de lente!

(Visited 89 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Alpen – Lenteachtige temperaturen en volop zon”

 • Johann
  21 februari 2021 at 11:28

  Mooi bericht @Roy en de seichte Föhn kan ik beamen. Overigens nog behoorlijk krachtig en buiten zitten in T Shirt op balkon is er vandaag niet bij. Opvallend ook de grote temp. verschillen op korte afstand. In bv het begin van het Rhonedal in Oberwald op (1365m)in het Obergoms (Oberwallis), vriest het actueel 4°. Niet ver daar vandaan aan de andere kant van de Grimsel(pass) in Handegg (1422m) is het met een krachtige Föhn +10°C

 • Johann
  21 februari 2021 at 11:30

  In de bergen Kaiserwetter en door de droge lucht prima sneeuw en wintersport condities. Beeld vanuit de Aletsch van zojuist.

 • Johann
  21 februari 2021 at 13:02

  Lovely

 • Johann
  21 februari 2021 at 14:01

  Met Föhn inmiddels al 20 tot 21 graden. Koploper Balzers (21.3°C)

 • Johann
  22 februari 2021 at 11:26

  Saharastof en cirrusbewolking temperen zonlicht.
  Saharastof in de wat hogere troposfeer zorgt ervoor dat er meer condensatiekernen aanwezig zijn waarop zich ijskristallen kunnen vormen wat tot hogere bewolking leidt. De weermodellen zijn nog niet in staat om de toegenomen wolkenvorming die daarmee gepaard gaan, adequaat te modelleren. Beeld Andermatt vanmorgen

 • bernie
  22 februari 2021 at 12:00

  ach ach wat een mooie beelden!!!! en dat te bedenken dat de planning was dat er nu heerlijk on de Zwitserse alpen geskied had moeten worden….. maar goed het is niet anders, Iedereen die het geluk heeft in de alpen te wonen veel plezier en geniet van de perfecte omstandigheden!!!

  • Johann
   22 februari 2021 at 12:29

   Ben ook bang dat dat niets meer wordt vwb de wintersport. Hopelijk dan volgend seizoen weer normal Wintersportbetrieb en dat geldt natuurlijk ook voor de zomer. in het voorjaar dan ook de balans maar eens gaan opmaken mbt de geleden schade!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier