Advertentie 

Algemeen;  laag – Ulrike – ligt vandaag boven het zuidwesten van de Britse Eilanden en houdt een zuidwestelijke hoogtestroming in stand waarmee zachtere en in fasen vochtige lucht over de Alpen wordt aangevoerd.  Het zuiden blijft storings gevoelig, het noorden föhn gevoelig. Richting het volgende weekend met opkomende Südföhn markant zachter!

Aanhoudend onbestendig, volgend weekend markant zachter

Een tweede occlusie front is gisteren onder afzwakking over de Alpen getrokken waarbij er opnieuw in de westelijke Alpen sneeuw van betekenis is gevallen. Opvallen ook de sneeuw die er voor de tweede keer in het Zwitserse Genève viel waar gisterochtend 17 cm sneeuw werd gemeten. Sinds 60 jaar is er hier in maart niet meer zoveel sneeuw gevallen.

Sneeuw de afgelopen dagen in Geneve
Grenchen. Foto: Anja Eicher. Via Meteo Schweiz Wetterblog

Ook elders viel er sneeuw maar naarmate het front naar het noorden door trok ging ook de neerslag er steeds verder uit. De sneeuwvalgrens steeg in de loop van de dag weer van de lagere delen naar 700 tot 1000 meter. Pre frontaal en aan de noordkant het weer föhnig en met de föhn steeg het kwik lokaal tot 10 graden.

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw in vooral de westelijke Alpen is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.  De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Tussenhoog
Opklaringen achter het front verraden de aanwezigheid van drogere lucht welke op nadering van inschuivende zwakke hoog zicht verder naar het noorden toe uit breiden.

Onder een deels heldere hemel en boven de sneeuw kon het afgelopen nacht ondanks dat we in relatief zachte lucht zitten toch nog weer flink afkoelen met op uitgebreide schaal lichte en matige en in de hoge gelegen dalen ook strenge vorst.

Onder tussenhoog invloed belooft het vandaag een mooie wintersport dag te gaan worden / Serre Chevalier – Ratier
Tignes
Courchevel
Laax

Duidelijk zachter / föhnig
Na een frisse start met lokaal Hochnebel of mist start de dag met zon en lopen de temperaturen op tot 5 a 8 graden. Aan de noordkant is het föhnig en daar kan met de föhn het kwik lokaal oplopen tot 15 graden. Op 2000 meter wordt het een graad of 0 tot 2 en op 3000 meter vriest het 5 tot 7 graden.

Een zwakke storing boven Frankriijk schampt in de loop van de dag met meer bewolking en wat lichte neerslag de westelijke Alpen.

De sneeuwvalgrens houdt zich meest tussen de 800 en 1100 meter op , naar het zuidwesten toe ook nog hoger en naar het oosten toe beduidend lager en deels nog tot in de lagere delen en dalen. Hier zal de neerslag echter geen of nauwelijks een thema zijn

Sneeuwvalgrens westelijke Alpen (GFS model)

Wisselvalligheid troef, noorden föhngevoelig
De volgende week verandert er in grote lijnen niet veel aan de drukverdeling en hoogtestroming. Vanuit het zuidwesten gaan storingen steeds weer voor wat neerslag zorgen waarbij dan weer zachte en dan weer wat koudere lucht wordt aangevoerd. De sneeuwvalgrens pendelt al naar gelang lucht soort tussen de 800 en 1500 meter. Het noorden blijft de gehele week gevoelig voor de Südföhn.

GFS 500 hPa en grondkaart voor woensdag. Met een vrij zuidelijke jet trekken storingen steeds weer tot over de Alpen

De meeste neerslag zal in de westelijke en zuidelijke Alpen gaan vallen of in de gebieden met gunstige Stau. Lokaal kunnen de neerslaghoeveelheden sterk varieren (ook met hoogte) waarbij de sneeuwhoogtes uiteenlopen van enkele centimeters tot lokaal een halve meter in de westelijke Alpen.

In de tweede helft van de week zien we een depressie al uitdiepend de Atlantische Oceaan oversteken met koers zuiden van de Britse Eilanden / Engelse Kanaal. Aan de voorzijde van dit systeem wordt dan veel zachtere lucht aangevoerd en vooral vrijdag en zaterdag en deels ook nog de zondag beloven zeer zacht te gaan verlopen.

GFsS T850 hPa zaterdagmiddag

Doordat dan ook de drukverschillen tussen de zuid en noordkant gaan oplopen krijgt het noorden te maken met een krachtige Föhnfase. Met de zuidwestelijke aanvoer stijgt het kwik naar 12 tot 18 graden en met föhn kan het 20 graden of daarboven gaan oplopen! De zuidkant krijgt geleidelijk met meer Stau bewolking te maken en algemeen is het hier ook een stuk minder zacht.

T850 tot 12 a 14 graden oplopend, aan de noordkant met Föhn zijn dat 20 tot 23 graden mogelijk!

Met het verder trekken van het laag richting oost Europa komen we maandag weer aan de koudere zijde van het geheel te liggen. Op passage van het koufront gaat het regenen en later tot 1200 a 700 meter weer sneeuwen. Zachtere lucht op nadering van een volgende uitdiepende Atlantische depressie staat dan echter alweer klaar op binnen te vallen. In het voorveld van deze storing wordt vanaf dinsdag opnieuw zachter en weer föhnig.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Daarmee kunnen we concluderen dat een volgende koudere of Spätwinterliche fase niet aan de orde is maar  juist de “lente” met ondersteuning van de föhnige condities steeds meer een stempel op het geheel zal gaan drukken.

Vanuit een onbewolkt Oberwallis een fijne en mooi zondag gewenst en graag weer tot morgen: Ciao

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.942 times, 1 visits today)

7 Reactie op “Alpen – Lente staat te trappelen”

 • Jeroen
  4 maart 2018 at 09:56

  Bedankt voor het bericht. Wel een vraag. Over welk gebied gaat de laatste kaart met temperatuur en neerslagpercentages?

  • Johann
   4 maart 2018 at 09:59

   Oeps, vergeten te vermelden (pas het nog even aan). Betreft centrale Alpen noordkant! Gr.

   • Jeroen
    4 maart 2018 at 10:04

    Valt het gebied Serfaus, Fiss en Ladis daar ook onder?

    • Johann
     4 maart 2018 at 10:19

     Nee, dat licht zuidelijker en meer “inner-alpine. Wel gaan ook hier de temperarutren flink in de lift met op zaterdag een graad of 8 op 1450 meter (Serfaus)

     • Jeroen
      4 maart 2018 at 10:21

      Dank voor je bericht. Ik ben wel meer benieuwd naar de neerslagkansen, want als ik naar de weersites kijk dan wordt het niet fijn met veel regen vanaf zaterdag 10 maart en dat voor de hele week.

    • Johann
     4 maart 2018 at 10:27

     @Jeroen Lage druk rules dus geen stabiel weer. Neerslag verwachtingen op zo’n lange termijn zijn echter zinloos en daarnaast betreft het ook nog eens DMO verwachtingen (direct model output). Niet teveel op vastpinnen! 😉

 • Jeroen
  4 maart 2018 at 10:43

  Dank voor je snelle reacties. Dan maar blijven hopen dat de neerslagkansen flink omlaag gaan volgende week :D. Ik heb ook gekeken bij wintersportweerman en daar ziet het er al helemaal slecht uit. Maar we blijven hopen dat de sites er naast zitten 😀

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier