Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; het weekend staat in het teken van  hogedruk, de zuidelijke Alpen houden wat last van zuidelijke lagedruk invloed. Volgende week draait de stroming naar het westen en wordt het onbestendiger met voor de tijd van het jaar vrij koel lenteweer

Hogedruk, volgende eerst nog onbestendig en koel

De afgelopen dagen waren we in Zermatt (zie eerdere berichtgevingen) en op donderdag de laatste dag hebben voor de tweede keer de pistes aan de zuidkant (Aosta) van de Alpenhoofdkam bezocht. Na Cervinia (2000m) zijn we donderdag nog wat verder uitgeweken naar het pittoreske Valtournenche (1500m)

Blik op het dal en Valtournenche

Hoe snel het weer in de Alpen kan veranderen konden we deze dag weer eens ervaren. In de ochtend met perfecte en nog volop winterse condities (tot -16 graden hogerop) vertrokken vanuit Zermatt (1600m) en via het Matterhorn Glacier Paradise (3883m) de schitterende lange afdaling naar Valtournenche  gemaakt.

Na een heerlijke Italiaans middag eten in de zon op het terras van Restaurant “Foyer des Guides” ging het om 13h00 weer terug richting Zermatt. Inmiddels was de wind aan de zuidkant al behoorlijk aangetrokken en naarmate we hoger kwamen werd het zeer “ungemütlich” met een tot stormachtige snijdende föhnwind.


Föhn Trockener Steg (2939m)

Altijd weer even billen knijpen of de liften met de stormachtige wind in bedrijf bllijven in het worst-case scenario had dat een ongewilde overnachting betekent in Cervinia. Gelukkig konden we via het Mattterhorn Glacier Paradise en de Trockener Steg weer aan de afdaling naar Zermatt beginnen alwaar de (wind) condities ook weer sterk verbeterden!

Inmiddels weer in Termen aangekomen alwaar de lente al wat verder gevorderd is dan in het nog volop winterse Zermatt (sneeuwhoogtes dal 155 cm / berg tot 385 cm).

Gisteren profiteerden de westelijke en zuidelijke Alpen van de duidelijk betere (zonnigere) condities. Met veel zon steeg het kwik in het Zwitserse Tessin tot boven de 17 graden. De noordkant en de oostelijke Alpen hadden te maken met veel minder goede condities. Veelal overheerste de bewolking en viel er in de Nordstau sneeuw waarbij de sneeuwval grens varieerde tussen 800 en 600 meter.

Sneeuwval gisterochtend in Mittelberg Kleinwalsertal. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Weekend rustig hogedruk weer
Vandaag zaterdag staat het weerbeeld in het overgrote deel van de Alpen in het teken van hogedruk. De zuidkant heeft daarentegen te maken met de invloed van een zwakke storing behorende bij een depressie boven de westelijke Middellandse Zee. Hier overheerst de bewolking en er kan wat neerslag vallen.

Sneeuwval grens meest tussen de 500 en 800 meter. De sneeuwhoeveelheden zullen bescheiden gaan uitvallen en meer dan een enkele tot heel lokaal 10 cm worden niet verwacht.

De middag temperaturen stijgen naar 8 tot 12 graden, in Wallis lokaal tot 15 graden. Op 2000 meter vriest het tussen de -2 en -8 graden. Bij dit alles staat zwakke tot matige wind uit verschillende richtingen (afhankelijk van regio), in het oosten en zuidoosten deels ook nog stevige (noord)oosten wind.

Morgen zondag verandert er in eerste instantie nog niet veel aan dit weerbeeld en vooral naar het oosten toe is het opnieuw zonnig. In de loop van de dag gaat door toedoen van de naar het oosten verplaatsende lagedruk boven de Middellandse Zee in de westelijke Alpen de bewolking dikker worden en er gaat op steeds meer plaatsen wat neerslag vallen. Maandag verplaatst de neerslag zich dan nog wat verder nar het oosten tot pak hem beet de westelijke en centrale Oostentrijkse Alpen. De Sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 800 en 1300 meter.

Sneeuwval cumulatief tot dinsdag 00h00

WestwindWeter
In het verdere verloop van de week krijgen we te maken met een zonaal (westelijk) stromingspatroon en gaat het onbestendig verder waarbij dan weer wat koudere en dan weer wat zachtere luchtmassa’s tot over west Europa en de Alpen worden aangevoerd. Een actievere storing (warmtefront) behorende bij een depressie boven de Atlantische Oceaan gaat in de loop van de woensdag voor neerslag zorgen.

Woensdag warmtefrontpassage, meer wind en zachter

Verder is het zaak om tussen de fronten door de goede momenten die er ook zeker zullen komen uit te pikken. Met de krachtige jet over of net ten zuiden van de Alpen zal ook de wind een thema gaan worden waarbij in de bergen een harde tot stormachtige wind zal komen te staan. Woensdag in de loop van de dag stijgende sneeuwvalgrens, tegen de avond en in de nacht op donderdag van het westen uit aan de noordkant weer dalend tot 1000 meter.

Noordkant lenteachtig Paas weekend met vleugje “zomer”

De wat koudere lucht die dan binnenstroomt zal in de loop van de donderdag en vrijdag van het zuiden uit weer worden verdreven. We komen dan aan de “warme” voorzijde van een geleidelijk verder uitdiepende depressie (hoogtelaag -trog) op de Atlantische Oceaan.

GFS T850 hPa voor vrijdag 12h00

Met een kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming wordt dan zeer zachte en van origine subtropische lucht naar het noorden toe gepompt. Het wordt dan vooral in de bergen een heel stuk zachter en met toenenmde Südföhn tendens wordt het aan de noordkant lenteachtig met temperaturen die tot 20 a 23 graden kunnen gaan oplopen!

GFS T850 hPA zaterdag 12h00
en de Tmax die lokaal en met föhn tot boven de 20 graden gaan stijgen

Südstau
De zuidkant krijgt in de loop van het weekend daarentegen te maken met een inzettende Südstau en hier kon het wel eens een heel natte bedoeling gaan worden met veel neerslag en in de hogere Alpen sneeuw.

In de loop van de maandag schuift de jet wat verder door tot over de Alpen en op nadering van de hoogtetrog en een koufront gaat het van het westen uit regenen en geleidelijk ook weer afkoelen.

GFS 300hPA (jet) Maandag nadert de jet de westelijke Alpen, veel neerslag kan er dan in het zuiden en toenemend ook in het westen gaan vallen. Het oosten verblijft ook maandag nog in de zeer zachte lucht

Hoe dit tegen die tijd allemaal zal gaan verlopen in detail en qua timing is nog niet zeker en gaan we de komende dagen verder vervolgen

GFS ensembles Alpennoordkant

Tot zover voor deze zaterdag vanuit een zonnig en nog fris Termen in Oberwallis. fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 394 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier