Advertentie



 

Algemeen;  het (hoogte)laag – Franziska – met kern boven oost Europa verplaatst zich met zijn kern van Polen richting de Baltische Staten en zijn invloed op het weer in de Alpen neemt geleidelijk af en wordt door een inschuivend tussenhoog overgenomen. Na passage van de hoogte-as draait de stroming naar het zuidwesten en wordt het aan de noordkant föhnig en zeer zacht. De zuidkant krijgt toenemend weer met Südstau bewolking en neerslag te maken. Woensdag -donderdag koufront passage en tijdelijk weer kouder.

Aanhoudend sterk wisselende condities / algemeen zachter

Lawine gevaar blijft precair
Een machtig sneeuwdek van 2 tot 6 meter, sterk wisselende condities (temperaturen) en tot een meter verse sneeuw de laatste dagen in de Zwitserse Alpen zorgen voor een precaire lawine gevaar situatie  Ofschoon het niveau gisteren in de Zwitserse Alpen weer van code rood (groot) naar code oranje (aanzienlijk) werd terug geschroefd blijf het in de bergen oppassen geblazen.

Dat we niet voor niets steeds weer hameren op het risico van off-piste activiteiten werd zaterdag weer eens duidelijk. In mijn achtertuin de Aletsch werd gisteren ter hoogte van de Fiescheralp (Obers Tällie) op 2400 meter een groep van 5 Spaanse toer skiërs door een lawine overvallen met voor 3 van hen helaas een fatale afloop. Twee andere werden door de Air Zermatt licht gewond naar  de Notfall van het Spital Visp vervoerd.

Webcambeeld Konkordiahütte en Gr Aletsch gletsjer. Van hieruit vertrok de groep Spanjaarden via de gletsjer op weg naar de Fiescheralp

Nogmaals de waarschuwing voor voor diegenen die de komende week in de Alpen verblijven; ook de komende dagen blijft de situatie ten aanzien van het lawine gevaar in grote delen van de Alpen precair (code ORANJE) en is het zaak om de gemarkeerde pistes niet te verlaten!

Overigens gisteren de sneeuw meetlat (200 cm) en sneeuw webcam op Rosswald weer eens uit de sneeuw “bevrijd” / “zichtbaar” gemaakt. Nog steeds ligt er hier rond het chalet op 1800 meter zo’n 170 cm tot 200 cm aan sneeuw. Het zal nog tot ver in het voorjaar duren voordat de sneeuw hier gesmolten zal zijn.

Sneeuwmeetlat Rosswald

Gisteren stond het weerbeeld in het teken van zogenaamd “Rückseitenwetter”. Achter een koufront en met stijgende luchtdruk konden we genieten van mooie felle opklaringen en buien wolken. Aan de noordkant stuwde door de noordwestelijke aanstroming en viel er buiige neerslag en boven de 600 tot 800 meter sneeuw.

Mooie felle opklaringen gisteren boven de Gemmi en Leukerbad (Oberwalllis)
Rosswald Bergstation (1800m)
Mooie opklaringen ook boven het Lötschental (Blatten)  Foto Patrick Henzen
Vrolijke Pasen vanuit het Zillertal via Fb Zillertal Arena

Naast dit alles stond er een stevige west tot noordwestelijke wind. Betere condities troffen we met de noordelijke aanstroming aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam aan alwaar de Nordföhn voor zonnige condities en duidelijk hogere temperaturen zorgde.

Veel zon gisteren ook in het Aosta dal / Cervinia
Malcesine 130m Lgao di Garda

Südföhn / Südstau I 
De invloed van het hoogtelaag met kern boven de Baltische Staten neemt vandaag verder af en en geleidelijk komen we onder invloed van een vanuit het westen naderend tussenhoog.

Met stijgende luchtdruk kan de atmosfeer geleidelijk weer wat tot rust komen en afdrogen. Vooral in de westelijke Alpen zal de invloed van de hoge druk vandaag al goed te merken zijn. Hier is het droog en toenemend zonnig dan wel opgeklaard.

GFS 500 hPa en bodemdruk met het inschuivende tussenhoog en aan de westflank de aanvoer van zeer zachter lucht vanuit het zuidwesten tot zuiden

De noordelijke en en het bijzonder de noordoostelijke noordkant houden aanvankelijke nog meer (rest) bewolking en ook nog wat buiige neerslag. Sneeuwvalgrens meest tussen de 600 en 1000 meter.

Südföhn / Südstau II
Met het  verder doorschuiven van het tussenhoog zoekt de stroming vervolgens weer de zuidwesthoek op en komen en bouwt zich aan de voorzijde van een volgend Atlantische laag weer een Südföhn – Südstau situatie op die tot woensdag zal aanhouden.

Krachtige föhn
Doordat de druk verschillen tussen de zuid en noordkant gaan oplopen tot 12 a 14 hPa gaat zich een krachtige Südföhn ontwikkelen die tot ver in de dalen en het aangrenzende Alpenvoorland zal door grijpen. In de föhngebieden kan het kwik oplopen tot 20 a 22 graden. In de bergen en föhndalen moet rekening gehouden worden met een harde tot krachtige föhnwind en lokaal ook (föhn)storm

Dinsdag middag stijgt het kwik aan de noordkant tot 20 graden, lokaal met föhn is 22 en misschien wel 23 graden mogelijk

Ook elders is met 15 tot 18 graden een heel stuk zachter dan voorheen. Keerzijde van het geheel is de inzettende Südstau aan de Alpenzuidkant alwaar bewolking en toenemend neerslag het weerbeeld zullen gaan bepalen! Sneeuwvalgrens in het westen en zuiden van de westelijke Alpen algemeen tussen de 2100 en 1400 meter.

Laatste koufront
De zachtere Südföhn fase zal in de loop van de woensdag en donderdag van west naar oost weer worden beëindigd door een inkomend koufront. Woensdag van het westen uit Föhn einde gevolgd door opkomende neerslag welke zich in de avond en nacht op donderdag en donderdag overdag verder naar het oosten verplaatst.

GFS T850 hPa donderdag 06h00. Achter een koufront stroomt tijdelijk weer een portie koudere lucht over de Alpen uit.

In de loop van de donderdag wordt het op nadering van een volgend tussenhoog geleidelijk weer droog en opklarend en vooral aan de (oostelijke) noordkant nog laatste neerslag. De sneeuwvalgrens daalt met het koufront weer van naar circa 1600 tot 1200 meter op de woensdag tot 1200 a 900 meter op de donderdag.

Lente met zomerse trekjes
Dit tussenhoog gaat zich verder ontwikkelingen tot een apart filiaal wat vervolgens zijn zwaartepunt naar oost Europa (Polen / Baltische Staten) gaat verplaatsen. Tegelijkertijd zien we op de Atlantische Oceaan een markante hoogtetrog richting de Canarische Eilanden afzakken.

GFS T850 hPa voor zaterdag met de zachte lucht die dan al tot middn Scandinavie is opgerukt. In west en centraal Europa wordt het lenteachtig en lokaal ook “zomers”!

Aan de voorzijde van de jetstream (hoogtetrog) en ondersteund door de oostelijke hogedruk gaat dan zeer zachte lucht vanuit de Middellandse Zee en noord Afrika tot ver naar het noorden stromen.

GFS T850 hPa (1500 meter tempeaturen) voor zondag10 tot 12 graden, aan de “grond* voldoende voor 20 tot 22 graden, met föhn ook nog hoger!

Tegelijkertijd zullen de Alpen en middelgebergtes voor föhnige condities  gaan zorgen. In de zachte lucht en met de föhn kan het kwik dan gaan oplopen tot 20 a 23 graden. Opvallen ook de “zomerse” temperaturen die dan in Duitsland en deels ook de Benelux worden verwacht, lokaal is daar zelfs 25+ haalbaar.

T2m voor zondag. Lokaal verschijnen er zelfs al weer zomerse waardes op de kaarten (25 graden)

Of dat ook in de Alpen gaat lukken (föhn) is nog even afwachten maar ook hier gaat de zomerse 25 graden grens wellicht geknakt worden. Een terugkeer van de kou lijkt niet meer waarschijnlijk, wel even met de kanttekening dat sommige modellen ook nog wel koudere (noordelijke) oplossingen in petto hebben. Deze zijn echter in de minderheid en zullen we vandaag dus maar even negeren.

Vanuit een zonnig (föhnig) maar nog winters Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE)

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 764 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Lente krabbelt langzaam op uit diep (winters) dal”

  • David Kalkman
    2 april 2018 at 13:01

    Goedemiddag Johann, afgelopen winter hebben jullie regelmatig tekst en uitleg gegeven over de SSW. Nu ben ik benieuwd of dit een puur wintersfenomeen is en waarom of dat dit het hele jaar door plaats kan vinden. Zouden jullie hier eens een artikeltje aan kunnen wijden.

    Groet David

  • Johann
    2 april 2018 at 13:19

    Hallo David,

    Plotselinge temperatuurstijgingen in de stratosfeer (sudden stratospheric warming of SSW) zien we regelmatig in de winter en kunnen per winterseizoen meerdere keren optreden. Daarbij maakt met onderscheid tussen een sterke opwarming van de stratosfeer (major stratospheric warming) van meer dan 50 graden per week en zwakkere opwarming (minor stratospheric warming) van tenminste 25 graden.

    De oorzaak voor de SSW heeft te maken met de wisselwerking (uitwerkingsprocessen) tussen de Atlantische Oceaan, de troposfeer en daarboven dus ook de stratosfeer. Daarbij zien we dat wanneer de warmte instroom in de hoogte (Rossbygolf) van de Atlantische Oceaan versterkt is. Meestal zien we dan ook een major warming in het tweede deel van de winter plaatsvindt wanneer steeds warme luchtmassa’s vanuit zuidelijke breedtegraden (tropen) die extra warme instroom bevorderen. Een major stratospheric warming heeft invloed op de stabiliteit van de SPV, minor stratospheric warmings hebben dit niet.

    Tenslotte spreken we dan nog over een zgn. final warming (FM). Dit is de opwarming die aan het einde van de noord-hemispherische winter plaatsvindt (april-mei) en er voor zorgt dat de PV in elkaar zakt en dan tot de volgende winter, wanneer de stralingsbalans op de Pool weer negatief wordt, en het zaakje opnieuw kan gaan afkoelen.

    Een SSW is dus een fenomeen wat 1 of meerdere keren in de winter kan optreden en dus ook strikt aan die periode verbonden is (immers dan zeer koude polar vortex / neg stralings balans)

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier