klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; een hoogtelaag trekt via de Alpen naar de Adriatische Zee en met een naar noord tot noordoostelijke draaiende hoogtestroming wordt vooreerst nog labiele en koude lucht aangevoerd. Vanaf dinsdag van west naar oost met toenemende drukstijgingen geleidelijk droog, meer zon en oplopende temperaturen. Donderdag weer toenemend onbestendig in aanloop naar een volgende uitbraak van polaire luchtmassa’s tijdens het weekend!

Ook eerste mei weekend in teken van vorst en sneeuw

Winters op overtrekkend hoogtelaagje
Een afsnoerend hoogtelaag vooral op grotere hoogte gevuld met koude lucht koerst momenteel via de Alpen naar de Adriatische Zee en noordelijke Balkan alwaar het dinsdag wordt verwacht.

De koude boven luchten, -30 graden op 5 km en -12 op 3000 meter, zorgden gisteren voor een onstabiele atmosfeer waarbij vooral de Alpennoordkant te maken had met talrijke winterse buien en veel wind. In de oostelijke Alpen en met name de zuidelijke delen stuwde de neerslag en regende en sneeuwde het ook aanhoudend.

Schermutselingen tussen winter en lente gisteren in het mooie Mittelberg (Kleinwalsertal) in de Vorarberg. Tot 1200 meter viel er sneeuw. Via Twitter Hans ter Braak

Vooral in het zuidoosten viel er gisteren sneeuw waarbij het hier deels tot in de dalen sneeuwde. Via @pullile17 / Daniel Schrott @DanielSchrott
De sneeuwvalgrens lag meest tussen de 1200 en 1000 meter en de vorstgrens tussen de 1300 tot 1500 meter. De zuidwestelijke Alpen en westelijke zuidkant profiteerden van  betere condities. In de zuidelijke Zwitserse Alpen stond een onaangename sterke Nordföhn.
Onbestendige en koele start van de week
Vandaag en ook morgen hebben met name de noordelijke en oostelijke Alpen nog te maken met de invloed van het (hoogte)laag dat inmiddels via de Alpen is doorgeschoven tot over het noorden van Italië en de noordelijke Adria.
Met de naar noord tot noordoost gedraaide stroming wordt nog steeds koud maar geleidelijk ook iets minder onstabiele lucht aangevoerd. Vooral in het noorden en oosten is het vandaag nog onbestendig met regen en boven de 800 a 1200 meter sneeuw.  De vorstgrens varieert van 1300 in het oosten tot 1500 meter (stijgend) naar het westen toe. De middagtemperaturen komen tussen de 5 en 12 graden uit.

Radarbeeld 08h00. Via WetterOnline.de
De westelijke en zuidelijke Alpen hebben met een stijgende luchtdruk al te maken met wat betere condities. Hier blijft het meest droog en ook de zon zal weer aan het zwerk te bewonderen zin. Dat geldt speciaal voor de zuidkant waar een krachtige Nordföhn de lucht nog eens extra afdroogt en opwarmt. Met de Föhn kan het kwik oplopen naar een graad of 18, elders is het met 12 tot 17 graden meest wel gedaan.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Geleidelijk weer zachter en meer zon
Met de aftocht van het hoogtelaagje richting oost Europa en en wat toenemende hogedruk kan de atmosfeer vanaf morgen van west naar oost invloed overal verder tot rust komen. De zon krijgt steeds meer speelruimte en de temperaturen gaan weer in de lift en komen weer rond of iets boven het voor de tijd van het jaar normale niveau te liggen. Mede door een vlakke drukverdeling is het echter ook dan niet geheel bestendig en vooral later op de dag kunnen er met voorkeur boven de bergen enkele buien ontstaan.

GFS 500 hPa voor woensdagmiddag
Vooral op de donderdag gaat de neerslag van het westen uit weer opleven door toedoen van een kleinschalig hoogtelaagje / trog boven noord Frankrijk (T500 hPa -24°C) . Dit hoogtelaagje gaat tevens de inleiding vormen voor een volgende portie koudere lucht die vanuit het noorden naar het zuiden toe gaat uitstromen.

Donderdag neemt op nadering van een hooggtelaagje boven Frankrijk de onstabiliteit van het westen uit weer toe

Weekend weer markant kouder (winters)
Vrijdag gaat het met verdere daling van de luchtdruk en de aanvoer van geleidelijk minder zachte lucht onbestendig verder waarbij met een noordwestelijke hoogtestroming vooral aan de noordkant van de Alpen en in de Alpen neerslag (buien) zullen gaan vallen. De temperaturen komen vrijdag al wat lager te liggen.

GFS 850 hPa voor zaterdag 03h00 met de veel koudere lucht (groen) die de noordelijke Alpen binnentrekt
In de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag trekt dan het koufront de Alpen binnen en in alle hoogtes gaan de temperaturen weer flink onderuit. Met de -5 graden isotherm op 1500 meter op zaterdag tot over de noordelijke Alpen valt de neerslag dan tot in de lagere delen en dalen gewoon weer als sneeuw en zal het voor velen weer een winters ontwaken worden. In de bergen daalt de vorstgrens daalt geleidelijk tot 1000 a 750 meter!!
Ook de zondag staat in het teken van de koude polaire lucht en met een naar noordoost draaiende stroming valt er vooral in de Nordstau van de Alpen steeds weer sneeuw of sneeuwbuien.

GFS T850 hPa. Met -7 tot -6 graden graden belooft het winters te gaan worden. De noordkant moet rekening houden met sneeuw (Nordstau)
De zuidelijke en ook westelijke Alpen profiteren van drogere luchtmassa’s en algemeen wat hogere temperaturen dankzij de zon die de atmosfeer nog ietwat kan opwarmen. In de nacht en vroege ochtend gaat het waar het langer gaat opklaren en de wind wat gaat wegvallen flink afkoelen en onder een heldere hemel kan het tot in de lagere delen en dalen licht tot matig gaan vriezen!
Geleidelijk weer zachter
Met de start van de nieuwe week en met weer stijgende luchtdruk komt er dan geleidelijk weer een einde aan de koude noordoostelijke stroming en kan de atmosfeer weer langzaam gaan opwarmen en stabiliseren.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen
Een overgang naar stabiel lente (hogedruk) weer lijkt echter ook dan nog niet aan de orde en vooral later in de week neemt vanuit het westen de onbestendigheid weer wat toe. De Een volgende kou uitbraak vanuit het noorden lijkt echter ook op de wat langere termijn niet meer aan de orde te zijn!
Tot zover voor deze maandagochtend vanuit een opklarend en fris Termen in Oberwallis. Graag weer tot een volgende keer, ciao

Saas Fee Britanniahütte (3000m) , opklarend maar met -9 graden en een dikke laag verse sneeuw doet hier nog weinig aan de lente denken. Via Meteo-Oberwallis.ch

Lawine gevaar
De afgelopen week is de sneeuw tussen 2200 en 2600 meter dit voorjaar voor het eerst ook “nat” geworden waardoor de kans op Nassschnee lawine’s verder was toegenomen. Door de sterke afkoeling is het oude sneeuwdek dit weekend weer wat stabieler van opbouw.

Door de sneeuwval in de bergen, vanaf dinsdag is er boven de 2500 meter lokaal 100 tot 200 cm sneeuw bijgevallen, is het lawinegevaar (droge lawines’) echter weer gestegen. Gisteren hadden we te maken met code rood (groot) en oranje (aanzienlijk) en vandaag meest met nog met code oranje.

Deels hebben we mede ook door de sterk wisselende condities en harde wind met precaire situaties te doen! Dat de situatie precair is ondervond afgelopen vrijdag een groep van 4  zeer ervaren Duitse Alpinisten, allen lid van de “Deutschen Alpenvereins (DAV) sektion Düsseldorf”) in het Fieschertal in de omgeving van de Grünhornlücke hier in Oberwallis.

Onder zeer slechte condities (inkomend koufront, zware sneeuwval) werden zij op weg vanaf  het Finsteraarhornhütte naar de Konkaordiahütte op een hoogte van 3100 meter door een lawine gegrepen. De ingezette reddingsoperatie verliep zeer moeizaam door het slechte weer en een 4 meter dikke sneeuwlaag waaronder de Alpinisten bedolven lagen!


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Forum
Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of wil je gewoon lekker mee kletsen en discussiëren over het weer? Meld je dan aan op ons forum.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 475 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer