Alpen - Lente feelings en afscheid nemen Polar Vortex

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen; de gehele week staat in het teken van hogedruk. Met veel zon en de aanvoer van vrij zachte lucht is het lenteachtig. Mogelijk dat in het weekend tijdelijk minder zachte of zelfs weer koude polaire tot over de Alpen kan uitstromen. Deze ontwikkelingen zijn echter nog onzeker.
Gehele week in teken van hogedruk, polaire lucht in weekend steeds dichterbij
In de noordelijke en westelijke Alpen kon onder invloed van hogedruk de zon overuren maken en steeg het kwik ondersteund door een matige Südföhn lokaal tot 15 a 18 graden.Geheel anders het weerbeeld langs de zuidkant van de Alpen. Hier stuwden zich vanuit de Italiaanse Po vlakte vochtige koelere luchtmassa’s. Dit resulteerde in veel bewolking met een bovengrens die tot 2500 a 2700 meter reikte.
Dat we ondanks de hogedruk en zonder een krachtige zuid stroming toch met een vrij krachtige Föhn stroming te maken hadden had alles te maken met deze koudere vochtige luchtmassa’s die aan de noordkant van de Alpenhoofdkam als het ware als een waterval neerdaalden en afdroogden.
Mooi is op de onderstaande opname die ik gisteren vanaf ons balkon maakte de Föhnmuur of Föhnwalze te zien die als een waterval over de Simplon stroomde en daarbij tegelijkertijd afdroogde
De Föhn werd dus met name veroorzaakt door de zuid overdruk die tot circa 8 hPa opliep. In dit soort situaties spreken we van een zogenaamde “seichte Föhn”. Het mocht dan een seichte Föhn betreffen, in het Oberwallis en ook in onze tuin zorgde de Föhn voor een stevige wind en ondanks de zon was het buiten niet echt aangenaam vertoeven.
De Föhn zorgde gisteren ook in Termen voor een harde zuidwestelijke wind

En nog een heel mooi shot vanuit Saas-Fee (Mittelallalin) over de gletsjers en de verlaten pistes
Volop zon en afnemende Föhn en Stau
Ook vandaag maandag verandert er niet veel aan dit weerbeeld, wel zal de Föhn geleidelijk gaan afnemen en ook aan de zuidkant de zon meer ruimte gaan krijgen. Verder staat het weerbeeld weer in het teken van de hogedruk en kan de zon weer overuren gaan maken.
De ochtend start nog koud met lichte tot matige vorst, overdag met de zon dan weer oplopende temperaturen tot 12 a 15 graden en lokaal met Föhn tot 18 a 19 graden. Op 2000 meter wordt het een graad of 3 tot 5 , aan de zuidkant enkele graden lager.
Dinsdag zou een zwakke hoogtetrog die noordelijk langs trekt met name aan de noordkant voor wat meer wolken(velden) kunnen gaan zorgen. Elders is het opnieuw de zon die het weerbeeld bepaald. Qua temperaturen verandert er ook dinsdag niet veel.
Ook de rest van de week staat in het teken van de hogedruk welke zich vanaf de Azoren tot over west Rusland uitstrekt. Met de aanvoer van nog wat zachtere luchtmassa’s en door de subsidentie (dalende luchtbewegingen) binnen het hoog als ook de invloed van een warme hoogterug kan de temperatuur in alle hoogtes nog wat hoger gaan uitkomen.
Met volop zon komt het kwik overdag tussen de 15 en 20 graden te liggen, in de bergen vinden we de vorstgrens terug tussen de 2500 en 2800 meter. De Föhn(wind) zal geen thema zijn en meest staat er een zwakke west tot zuidwestelijke wind, in de dalen door de dagelijkse gang thermische wind (dal -bergwind)
Schermutselingen polaire en subtropische luchtmassa’s
In de loop van de vrijdag en het weekend lijkt er een strijd te gaan ontbranden tussen zachte luchtmassa’s vanuit het zuiden en veel koudere luchtmassa’s die vanuit het hoge noorden naar het zuiden gaan uitstromen. Het is nog steeds niet geheel duidelijk hoe dit gaat aflopen.
Uitgaande van de laatste model uitdraai van het GFS als ook ECMWF model lijkt de koude arctische lucht door tegenwerking van een (hoogte)laag boven het zuidwesten van Europa de Alpen niet te kunnen bereiken. Mogelijk dat zondag of begin volgende week wanneer het hoog wat naar het zuidoosten komt afzakken de noordelijke de oostelijke Alpen er nog wat van mee pikken! Daarover dan de komende dagen meer.
Einde Polar Vortex /pool winter
De afgelopen dagen lieten de de diverse kaarten van de hogere atmosfeer (stratosfeer) steeds meer doorschemeren dat het met het koude laag (polar vortex) boven de Noordpool de komende tijd dan toch echt gedaan is. Hieronder zie je een 3D weergaven van de Polar Vortex geprojecteerd op de kaart van het noordelijke halfrond / noordpool met daarop de situatie op 15 maart en de situatie op 31 maart.
Daarmee komt er dan definitief een einde aan de zeer koude pool winter en kan ook daar de boel steeds verder gaan opwarmen (toenemend positive stralingsbalans). Het is deze final warming die dan ook het definitive einde van de poolwinter zal inluiden en tevens ook het einde van de (stratosferische) polar vortex welke deze winter als extreem sterk, extreem koud maar vooral ook zeer hardnekkig presenteerde en daarmee de winter in grote delen van het noordelijke halfrond frustreerde. (zie ook onze blog – HIER -)
Door deze ontwikkelingen zullen ook de tot dusver zeer krachtige westelijke (zonale) hoogtewinden in de wat lagere atmosfeer (troposfeer) meer en meer in kracht gaan afnemen. Daarmee neetm dan ook de sterk positive NAO en AO af en dus ook de polaire straalstroom met de Atlantische stormdepressies en komen we meer en meer in veel rustiger vaarwater.
Daarmee is echter nog niet gezegd dat we meteen richting zacht lenteweer gaan evolueren en niet meer met kou invallen te maken zullen gaan krijgen. Het is juist deze tijd van het jaar dat de kou in het noorden in contrast met de steeds verder opwarmende (sub)tropen een evenwicht zullen gaan zoeken en de koudere luchtmassa’s in het hoge noorden en warme luchtmassa’s in de subtropen en tropen tegen elkaar moeten worden uitgewisseld.
Dit zal moeten gaan gebeuren middels een steeds verder afzwakkende en toenemend meanderende jetstream met soms nog die scherpe kou invallen vanuit het hoge noorden zoals dat mogelijk ook dit weekend zal gaan plaatsvinden. Anderzijds zal ook de warmte naar het noorden gaan uitstromen en dan “grüsst der Frühling“.
Meer weten over het corona virus als ook de invloed van het weer? Lees dan ook onze blog -> Corona – kunnen warm weer en zonneschijn de ziekteverwekker stoppen?
De komende dagen / weken gaan we dit vervolgen en natuurlijk proberen verder netjes in kaart te brengen. Voor nu een heel fijne dag gewenst, blijf gezond en graag weer toe een volgende keer. Ciao vanuit een nog fris onbewolkt Termen in Oberwallis.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman