Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  (hoogte)laag – Vadjma – trekt via de Golf van Genua verder naar het oosten van Europa en zorgt tot en met donderdag voor wisselvallig en vrij koel weer in de Alpen. Na donderdag neemt vanuit het westen de invloed van hogedruk geleidelijk weer toe.

Koel(er) en vooral in oosten nat

Onder invloed van hoogtelaag Vadjma – gisteren met kern boven de Golf van Lion stroomde in de noordoostelijke Alpen nog relatief warme maar ook vochtige lucht van het zuidoosten uit binnen.

Het hoogtelaag en de bewolking gisteren gezien vanuit de ruime

In de loop van de middag ontstonden hier weer diverse onweersbuien die vooral over noordelijke kant naar zuid Duitsland trokken. In het westen en vooral het zuiden stroomde aan de zuidflank van het systeem markant koelere lucht binnen en ook hier viel steeds weer regen of een bui. Vooral in de ochtend en voormiddag klaarde het in de Franse Alpen ook op en later ook in de Zwitserse Alpen.

In de koelere lucht sneeuwde het het vanaf 1800 tot 2000 meter en in het hooggebergte is het weer even winters, lokaal viel er hier zelfs meer dan 50 cm aan sneeuw. Hieronder een winterse impressie van de maandag

Compleet winters gisterochtend in de Franse Alpen – Station Valmeinier Via Twitter @Valmeinier

Wel weer even wennen die sneeuw en kou. Station Valmeinier Via Twitter @Valmeinier

Terwijl de sneeuw in de westelijke Alpen weer aangevuld werd waren ze in de oostelijke Alpen nog druk bezig met de sneeuw van de afgelopen winter te ruimen. Hieronder een impressie van het sneeuwruimen op de Timmelsjoch Hochalpenstrasse in Tirol. Volgens de laatste meldingen zal het door de vele sneeuw niet lukken om de pas voor de Pinksteren sneeuwvrij te krijgen

Sneeuwruimen Timmelsjoch Hochalpenstrasse in Tirol. Het zal wrs. tot na de Pinksteren duren voordat de klus geklaard is!

Keurige prestatie weer modellen

Overigens een heel knappe prestatie van de weermodellen die deze kou inval in de westelijke Alpen al begin mij heel goed in de smiezen hadden . Zelfs het afsnoerende hoogtelaag via de Golf van Lion en vandaag Genualaag hadden ze toen al berekend. (zie kaart hieronder welke ik op 4 mei al via Facebook plaatste, zie bericht met de aankondiging op die dag – HIER

De GFS weerkaart van 4 mei

Stuivertje wisselen
Met het verder trekken van het hoogtelaag gaat het weerbeeld in de westelijke en zuidelijke Alpen geleidelijk weer wat verbeteren en is het oosten nu aan de beurt. Stuivertje wisselen dus voor wat betreft het slechtere weer en vooral de nattigheid en koelere weer.

Vandaag gaat er in de oostelijke Alpen neerslag van betekenis vallen en lokaal kan daarbij ook een klap onweer voorkomen. Lokaal het aanhoudend en intensief regenen met kans op kleinschalig water overlast en ook modderstromen.

Ook de westelijke Alpen en speciaal de noordkant houden het echter niet droog met lokaal een regenbui. Algemeen betere condities treffen we geleidelijk aan de westelijke zuidkant aan waar ook de zon eindelijk weer eens meer ruimte krijgt. De temperaturen zijn 10 tot 18 graden zeer gematigd. De sneeuwvalgrens varieert van 2200 honderd in het westen tot 1900 meter in het oosten.

Sneeuwvalgrens vanmiddag GFS model.

De komende dagen gaat de luchtdruk weliswaar wat stijgen maar de drukverdeling boven midden Europa blijft vrij vlak en dat betekent dat het mede ondersteund door de dagelijkse gang onbestendig blijft.

GFS voor donderdag met het hoogtelaag boven oost Polen

Vooral vandaag en morgen is het nog vrij koel, van het westen uit gaan de temperaturen wel geleidelijk weer een stijgende lijn inzetten. Op 1500 meter stijgen de temperaturen van 4 naar 10 tot 12 graden en de vorstgrens naar 3000 tot 3200 meter.

Ook op de langere termijn liggen we net te ver buiten het bereik van de hogedruk centra (noordoost Europa) en houden we last van de lagedruk perikelen. Verder is het ook nog even afwachten in hoeverre zwakke hoogtelaagjes een stempel op het weerbeeld weten te drukken.

GFS ensembles westelijke Alpen

Hoe dat allemaal verder gaat gaan we de komende dagen allemaal in kaart brengen. Vanuit een bewolkt en koel Termen een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 7 tot 9! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 384 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier