Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hogedruk uitstrekkende van Groenland, IJsland, de Britse Eilanden tot over de Golf van Biskaje en lage druk uitstrekkende vanaf Scandinavië, oost Europa tot over Italië wordt vanuit het hoge noorden voor de tijd van het jaar zeer koude lucht naar het zuiden op transport gezet. Vanaf maandag neemt de noordelijke stroming geleidelijk in kracht af en kunnen de temperaturen langzaam weer wat gaan oplopen.

Vanaf maandag geleidelijk zachter, woensdag nieuwe neerslag

Tussen hoog – Maxime – met kern net ten noorden van Schotland en een depressies – Werner –  met kern boven Scandinavië en  – Xerxes – met kern boven noord Italië wordt met een noord tot noordoostelijke stroming zeer koude polaire lucht tot over de Middellandse aangevoerd.

De koude lucht veroverde in in de ochtend al de Benelux en grote delen van Duitsland waarbij de neerslag in de hogere delen van de Ardennen en de Duitse Middelgebergtes in sneeuw overging en er een laag sneeuw van 5 tot 10 cm viel.


In de namiddag een avond bereikte het koufront dat de voorste begrenzing vormde van de zeer koude lucht de Alpen. Met het intensiveren van de neerslag, het aantrekken van de noordwestelijke wind en met het instromen van de koude lucht daalde de temperatuur in korte tijd in alle hoogtes een graad of 8 en met temperaturen die op 850 hPa (1500 meter) van circa +3 naar circa -5 graden daalden ging de neerslag tot in de lagere delen en dalen in sneeuw over.

In de vroege avond bereikt het koufront met neerslag de omgeving van Basel (Binningen) en ging de neerslag ook hier in sneeuw over. Via Twitter SRF Meteo @srfmeteo

In de nacht stroomde de koude arctische lucht tot over de centrale Middellandse uit met inzettende cyclogenese boven het relatief warme water van de Golf van Genua. Door de sterk toegenomen drukgradiënt tussen de noord en zuidkant van de Alpen ontwikkelde zich een sterke Nordföhn situatie aan de zuidkant van de Alpen.

Vanmorgen om 09h00 heeft de koude lucht al practisch het gehele Alpengebied in zijn bezit genomen.

Het Genua laag zorgde er vervolgens voor dat zich boven de Alpen een zogenaamde Gegenstromlage instelde waarbij zachtere vochtige lucht tegen de veel koudere drogere luchtmassa’s van het noorden.

GFS 500 hPa vanmorgen met het laag boven de Gofl van Genua

Met de noordelijke tot noordoostelijke hoogtestroming viel er vooral in de Stau van de Alpenhoofdkam neerslag. De neerslaghoeveelheden bleven echter beperkt omdat de veel koudere lucht  van origine ook droog is. In de nacht daalde de sneeuwvalgrens van het noorden uit verder tot 300 a 400 meter (Alpenlaagland) en vanaf  500 a 600 meter bleef de sneeuw ook liggen.

Met het winterse intermezzo is het vandaag op veel plaatsen aan de Alpennoordkant en in de Alpen wakker worden in een witte wereld, lokaal viel er 10 tot 25 cm sneeuw. Dat geldt helemaal voor de berggebieden waar met lichte tot matig vorst en steeds weer sneeuwval of sneeuwbuien helemaal niets meer aan de lente doet denken.

Winterse zondag vanmorgen in de Zwitserse Alpen. Lokaal viel er 10 tot 22 cm sneeuw tot in de lagere delen. Foto via Twitter Daniel Gerstgrasser @danivumalvier
Appenzellerland / Waldstattmet 20 cm sneeuw op 900 m. Via Twitter SRF Meteo @srfmeteo
Lente versus winter op de 5 mei! Via SRF Meteo @srfmeteo
Winters Garmisch. Via Instagram hans.rubenbauer •

In de ochtend sneeuwt het meest nog tot in de dalen en lagere delen (500 meter), overdag stijgt de sneeuwvalgrens naar circa 700 tot 1000 meter.  Het nulgraden niveau stijgt van 700 naar 110 meter. Op 2000 meter vriest het 5 tot 8 graden en op 3000 meter 12 tot 15 graden. Naast dit alles staat een harde en in de oostelijke Alpen deels ook stormachtige noord tot noordoosten wind die het voor het gevoel nog een heel stuk kouder maakt.

Radarbeeld Alpen 09h00. Mooi is ook te zien hoe de bewolking en neerslag rond het lag boven de Golf van Genua drraait. Bron WetterOnline.de

De Alpenzuidkant profiteert van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam en de afdrogende werking van de Nordföhn. Hier is het droog en föhnig opgeklaard. Met de  doorstaande harde Föhnwind en maxima van slechts 14 tot 15 graden is het ook hier voor het gevoel alles behalve aangenaam lenteweer.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats   

In de loop van de maandag trekt het Genua laag verder naar de Balkan en gaat de krachtige noordoostelijke stroming er geleidelijk weer uit. Op nadering van een uitloper van het Atlantische hoog gaat van west naar oost gaat de neerslag er ook aan de Alpennoordkant steeds verder uit. De westelijke, zuidwestelijke als ook inner-alpine Zwitserse Alpen profiteren dan al van drogere luchtmassa’s.

GFS 500 hPA voor maandag met het inschuivende tussenhoog en zachter luchtmassa’s

Na een koude start met in de vroege ochtend lokaal lichte en in de hogere dalen ook matige vorst stijgt het kwik overdag naar 4 tot 10 graden. Met een geleidelijk in kracht afnemende noordelijke wind kan het langs de centrale zuidkant en met de zon lokaal zo’n 18 graden worden. Het mag dan maandag op een graad of 2 a 3 minder kouder zijn dan nog op de zondag, al met al zitten we ook dan nog een graad of 3 tot 5 onder het langjarig klimatologische gemiddelde.

In de loop van de dinsdag zoekt in het voorveld van een naderende Atlantische depressie de stroming geleidelijk de zuidwest hoek op en gaat het kwik verder in de lift en komen we weer op de voor de tijde van het jaar normale temperaturen uit.

GFS 500 hPa voor dinsdag, in het voor veld van een opkomende Atlantische depressie ook in het oosten weer zachter

Na een frisse start met opnieuw op uitgebreide schaal lichte vorst stijgen de maxima stijgen tot 14 a 19 graden en op 1500 meter wordt het een graad of 5. In de bergen stijgt de vorstgrens verder naar 2000 tot 2300 meter. Algemeen nog wat kouder is het in de oostelijke Alpen. In de middag en avond gaat in de westelijke Alpen de bewolking vanuit het westen weer toenemen en eerste neerslag valt in de Franse Alpen

Woensdag zien we de depressie via de Golf van Biskaje naar de Benelux / Noordzee trekken en krijgen we van west naar oost te maken met een inzettende weersverslechtering.

GFS 500 hPA voor woensdag met het laag op weg naar de Benelux. De Alpen verblijven meest aan de zachte kant van het systeem, het belooft echter een kleddernatte dag te gaan opleveren.

Vooral in de westelijke Alpen valt er woensdag neerslag die zich tot in de middag en avond tot over de westelijke delen van Oostenrijk uitbreidt. Met de hoogte-as nog ten noordwesten van de Alpen wordt er woensdag met een zuidwestelijke stroming nog relatief zachte lucht aangevoerd.

De sneeuwvalgrens pendelt meest rond de 2000 meter. In de nacht en op donderdag en volgt dan wat koelere lucht en daalt de sneeuwvalgrens van het westen uit naar circa 1700 meter. Overdag hebben we te maken met onstabiele luchtmassa’s, het is onbestendig met met diverse buien waarbij lokaal ook onweer kan voorkomen.

Vrijdag volgt er weer wat zachtere lucht vanuit het zuidwesten voordat in het weekend aan de oostflank van een tussenhoog boven Atlantische Oceaan en een depressie boven de Noordzee met een noordwestelijke stroming nogmaals portie koudere lucht tot over centraal Europa en de Alpen gaat uitstromen. Het koufront met de neerslag zal de Alpen waarschijnlijk in de nacht van vrijdag op zaterdag bereiken.

Zo koud als dit weekend zal het dan echter niet meer worden maar met temperaturen die op 1500 m (850 hPa) rond de 0 graden of zelfs iets daaronder uitkomen is voor de tijd van het jaar duidelijk te koud!

De onzekerheden met de start van de nieuwe week nemen behoorlijk toe. Maandag en dinsdag verlopen nog vrij koel maar geleidelijk gaan de temperaturen met een opnieuw naar zuidwest draaiende hoogtestroming weer in stijgende lijn en ook de neerslagkansen nemen weer af. Een overgang naar stabiel lente of hogedruk met markant hogere temperaturen zit er echter ook dan nog niet in.

GF ensembles centrale Alpennoordkant.

Tot zover voor deze zondag vanuit een bewolkt maar droog Termen in Oberwallis, een fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Brig Oberwallis. Neerslag viel er hier niet en ook de ergtse kou bleef het inner-alpine Oberwallis bespaard. Webcam via Meteo-Oberwallis.ch

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 430 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier