Het wintersport seizoen gaat nu toch echt ten einde komen. Na de winterveeg van vorige week gaat ook in de bergen de lente haar gezicht laten zien. De temperaturen gaan flink omhoog en daarmee ook de vorstgrens. In de dalen en op de (middelhoge) pistes kunnen de lange latten opgeborgen worden en de wandelschoenen of mountainbike weer van stal gehaald worden.

Wederom droog weer

Kijken we naar de weerkaart dan zien we dat de Alpen het droge en rustige weer wederom te danken hebben aan een hogedrukgebied boven centraal Europa. De kern ligt vandaag zelfs boven de Alpen, boven Oostenrijk om precies te zijn. Vooral in Oostenrijk schijnt veel de zon vandaag (maandag) en morgen. Zwitserland heeft meer last van bewolking behorende bij een langgerekt warmtefront wat boven Frankrijk ligt en noordelijk trekt, maar wel lang blijft slepen.

Verder oplopende temperatuur

Door de ligging van het hogedrukgebied, wat wel richting Griekenland trekt, en nadering van een lagedrukgebied vanaf de oceaan staat er een zuidelijke stroming. Van oorsprong tropische lucht vanuit Afrika kan worden aangevoerd richting de bergen. Het kwik gaat hierdoor dagelijks steeds verder oplopen. Gelukkig voor onze auto’s blijft de aanvoer van Sahara zand deze keer vrijwel nihil.

De concentratie stofdeeltjes van de Sahara in de lucht. Deze kaart toont het beeld voor morgen. Bron; Universiteit van Athene

De hoogste temperaturen zien we vandaag in het laagland van Zwitserland, daar is het een graad of 16. In Oostenrijk ligt het kwik rond de 12 graden in de dalen. Op de pistes afhankelijk van de hoogte rond het vriespunt tot een aantal graden daarboven. Elke dag komt daar een paar graden bovenop. Morgen is het gemiddeld 16 graden in de dalen en op woensdag kan het op steeds meer plaatsen 20 graden worden. Daarbij is het overwegend zonnig en droog, met dus de hoogste zonkansen in Oostenrijk.

Donderdagmiddag is er een kleine kans op een bui, de komen vanuit het noordwesten behorende bij een front met iets minder zachte lucht. Gezien de hoge temperaturen en de flink opgeklommen sneeuwvalgrens zal dit vrijwel overal in de vorm van een regenbui zijn. De sneeuwvalgrens ligt vandaag (maandag) tussen de 1000 en 1500 meter en is donderdag opgetrokken tot 2400-2600 meter. Na passage van het front komen we in iets minder zachte lucht, koud zal het niet worden. Vanaf donderdag zal na passage van het zelfde front de zon vanuit het westen weer goed doorbereken. Op vrijdag is het dan overwegend zonnig, droog en gemiddeld een graad of 16. In Karinthië kan het wel nog 20 graden worden.

Kortom, de lente gaat de winter echt verdrijven uit de bergen. Ook in het zomerseizoen geven we bij Alpenweerman regelmatig een update over het weer in de bergen, daar waar andere sites een zomerstop inlossen en pas in november weer gaan schrijven voor de wintersport. Dus gaat u ook graag in de zomer fietsen of wandelen in de bergen? Blijf dan zeker Alpenweerman volgen! Ook voor mooie verhalen, wandelroutes en tips kunt u in het zomerseizoen terecht bij onze blogs.

(Visited 418 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer