Algemeen: tussen een hoog met kern boven de Atlantische Oceaan en een depressie ten oosten van IJsland wordt met een krachtige noordwestelijke en later zuidwestelijke hoogtestroming vochtige en zachte lucht vanaf de Britse Eilanden tot over de Alpen getransporteerd. In de loop van de  zaterdag volgt een koufront, zondag tussenhoog. Vanaf maandag krijgen we te maken met een zachte en föhnige zuidwest fase.

Zacht, toenmende föhnig. Zaterdag tijdelijk kouder en dalende SVG

Terwijl gisteren in de zuid(west)elijke) Alpen en in de inner-Alpine dalen de zon scheen overheerste aan de Alpennoordkant de bewolking. Later op de dag was deze in de oostelijke Alpen zo dik dat daaruit wat (lichte) neerslag en hogerop sneeuw viel. De temperaturen konden in vergelijking met de voorgaande dag een paar graden winst pakken en ook op hoogste tussen 800 en 1400 meter was het gedaan met de Dauerforst!

cxtwdfiwgaemeqk
Winters Verbier in Wallis. Via SkiVerbierExclusive ‏@SkiVerbierExclu
cxukcnfwiaa0cj5
Toch nog een goede dag voor de jonge ski-racers. Training alpineskiën @ZellKaprunNL #Kitzsteinhorn #talentherkenning
cxtraaixeaaf0g3
Top ook op de Stubaigeltsjer. Via M. ‏@xThousandx

Het zachtere weer en de bewolking in het noorden hadden we te danken aan zwakke storingsinvloeden (warmtefronten) die met de afnemende hogedruk boven west Europa naar het zuiden toe uitbreiden. Ook vandaag en morgen verandert er niet veel aan dit beeld en de tweedeling. Vooral de noordelijke Alpen hebben dus weer te maken met (zwakke) storingsinvloeden, meer naar het zuiden is deze duidelijk minder door de tegenwerking van de hogedruk.

1611ukmo
UKMO isobaren en fronten. Vandaag en ook morgen zitten we nog in de zachtere lucht

In de loop van de dag nemen in het noorden de kansen op neerslag wat verder toe op nadering van een slepend front  (occlusie). In de zachte lucht zal de sneeuwval tot 1900 a 2200 meter stijgen en ook op 2000 meter is het met 0 tot 5 graden relatief zacht. De middagtemperaturen variëren van 5 tot 12 graden, met föhn kan het 14 tot 16 graden worden

1611rad
Actuele radarbeeld 09h30 bron WetterOnline.de
krimml
Bewolking, vochtige lucht (regen). Voor de verse sneeuw een funeste combinatie. Beeld Krimml (Salzburg)

Pas in de loop van de vrijdag dan wel de zaterdag zien we dat de fronten door toenemende druk van een van een depressie  (vandaag met centrum nog net ten oosten van IJsland) die naar de Noordzee komt afzakken de fronten zullen gaan doordrukken. Op nadering van het koufront krijgen we dan pre frontaal met een kort Südföhnfase te maken alvorens zaterdag zal het koufront zal overtrekken. In de bergen gaat daarbij de wind aantrekken tot hard of stormachtig, Vrijdag daalt de sneeuwvalgrens van het westen uit geleidelijk weer naar 1700 tot 1300 meter en zaterdag kan in de koudere lucht tot 1200 a 800 meter sneeuwen, in het uiterste zuidwesten (Franse Alpen) een paar honderd meter hoger.

16111kfza
Zaterdag koufront en tijdelijk kouder met sneeuw tot 1200 a 800 meter
svgza
Sneeuwvalgrens zaterdag (GS)

Onder invloed van een randstoring die tegen die vanaf de westelijke Atlantische Oceaan in ijltempo naar het zuiden van de Britse Eilanden trekt en daar zondag aankomt draait de stroming in de loop van de zaterdagavond en nacht weer naar het zuidwesten en gaat achter een warmtefront weer zachtere lucht over de Alpen uitstromen. Tevens wordt het aan de noordkant föhnig en met de föhn ook zachter. Zondag kan het kwik er alweer stijgen tot 11 en maandag tot 15 graden.

1611zondla
Zondag wordt (is) de koude lucht alweer verdreven
svgzond1611
Met stijgende sneeuwvalgrens en opkomende föhn

De sneeuwvalgrens varieert van 1400 meter lokaal in het zuiden tot 2500 meter aan de oostelijke noordkant. Hier zal het echter door de föhn droog blijven en is neerslag eigenlijk geen thema. De meeste neerslag langs de (westelijk) zuidkant berekend (Stau) en kan daar 30 tot 50 en lokaal tot 100mm gaan vallen. Overigens worden de neerslaghoeveelheden ook hier nog verschillend opgepakt en met gunstige Stau kan er lokaal ook nog (veel) meer gaan vallen!

rrbergf
Cumulatieve neerslag (sneeuw) tot maandagochtend – Bron Bergfex.ch

De nieuwe week zal dan vooral in het teken staan van een een zuidwest tot zuidelijke hoogtestroming waarbij vooral de Südföhn een flinke vinger in de “sneeuw”pap zal gaan hebben. De zuidwestelijke e stroming met ook in de bergen zeer zachte condities zal de nog premature sneeuw zeker geen goed doen en tot 1800 a 2000 meter gaan we dat merken. Dat geldt vooral voor de wat meer zuidelijk geëxponeerde hellingen waar de zon nog een extra schepje warmte eer bovenop zal doen. De föhnwind is hogerop natuurlijk geen of veel minder een thema maar juist des temeer aan de lijzijde van de Alpen, hier zal de sneeuw tot grotere hoogtes (1400 a 1600 meter) grotendeels  of zelfs geheel gaan verdwijnen. De mate waarin dat gaat gebeuren is echter sterk afhankelijk van de liggen van het dal en hellingen en natuurlijk de dikte van het aanwezige sneeuwdek.

dinsht
De nieuwe week zal in het teken staan van een zuidelijke hoogtestroming aan de warme kant van een markante langolvige hoogtetrog (helemaal tot N-Afrika uitdiepend)
foch
Föhndiagram Zwitserland
fohnoost
Föhndiagram Oostenrijk

Met het november wintertje is het dus gedaan en ook de vroege sneeuw moet het voor een groot deel gaan ontgelden. De grote vraag die ons dan rest is hoelang gaat deze zeer zachte periode met föhn aanhouden en wanneer mogen we weer kouder weer gaan verwachten?!

Uitgaande van hetgeen ons de modellen de laatste dagen en ook vandaag weer voorschotelen zal er tot in het volgende weekend weinig veranderen aan het te zachte en föhnige weer. Pas vanaf het weekend zien we dat de langgolvige hoogtetrog gaat afsnoeren en het stromingspatroon een meer continentale richting gaat krijgen. Het kan dan geleidelijk gaan afkoelen zonder dat het dan meteen koud en laat staan winters wordt! Ik denk dat we daarvoor toch nog iets langer geduld moeten hebben.

ec12ens1611

Polar Vortex

Al eerder in oktober schreven we over een afzwakkende stratosferische polar vortex  – zie hier – en de (mogelijke) gevolgen die dit zou hebben voor november. Kijken we vandaag opnieuw naar de prognoses voor de polar vortex  dan zien we voor december een volgende afzwakkend fase.

Deze ontwikkelingen zijn positief met betrekking tot de ontwikkeling van kouder winterweer in grote delen van west Europa en de Alpen. Diegenen die ook onze discussies via Onweer-Online voeren (Topic Winterweer) die weten dat de ontwikkelingen met betrekking tot de hogere atmosfeer en dan met name de bovenste troposfeer en lagere stratosfeer wijzen op een slecht ontwikkelde en zelfs verder aftakelende (opwarmende) stratosferische polar vortex met mogelijke een complete break-down in december. Hieronder 2 kaarten die heel mooi de sterk zonale windafname en dus de verzwakking van de PV op 10hPA) laten zien

modelanalysis2-png-1d666119d9c5dc9d32aaca4fd8f9ddf9
u_65n_10hpa


Gaat dit gebeuren dan zullen we in toenemende mate te maken gaan krijgen met blokkades (negatieve NAO– AO /low index)  en kou-uitvallen vanaf de pool. Gezien de posities van de afkalvende koudepolen zouden juist wij daar van moeten gaan profiteren. Let wel, met deze stratosferische beschouwingen en de complexiteit van de mechanismes die daarmee gepaard gaan (uitwerkingen in de lagere atmosfeer) begeven we ons op glad ijs en uiteindelijk komt het toch allemaal aan op de “goede” posities van de sturende drukgebieden (blokkades) en het verloop van de Rossby golven (jetstream) met zijn ruggen en troggen.

dt_500_nh_25
Ruggen en troggen, het moet dan nog wel allemaal even goed voor ons (W Europa) komen te liggen!

Ik zou zeggen blijf het allemaal volgen en wie weet gaan we vanaf begin december overschakelen op een veel kouder weertype! Fijne dag en tot morgen maar weer! Aktueeel in Termen halb bewolkt, 2.8 graden en nog 8 cm sneeuw op de beschutte plaatsen en daken.

bild1611

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 581 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer