klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  tussen een hoog boven Scandinavie / Polen alsmede een thermisch laag boven Frankrijk en een opbouwende hoogtebrug met het Azorenhoog evolueren we naar een langer durende hittegolf in grote delen van Europa en de Alpen. Aanvankelijk wordt er vanuit het zuidoosten nog droge lucht aangevoerd, vanaf zondag vanuit het zuiden dan geleidelijke wat vochtiger lucht met stijgende onweerskansen.

Zweten onder subtropische luchtmassa’s

De westelijke Alpen en het westen van Oostenrijk profiteerden gisteren al van stijgende luchtdruk en de aanvoer van drogere en warmere lucht. Met volop zon steeg het kwik er naar 23 tot 29 graden. Ook in de bergen ging het kwik met de afdrogende en opwarmende dalende luchtbewegingen binnen de hogedruk (subsidentie) weer vlot omhoog en steeg de vorstgrens weer tot boven de 3500 a 4000 meter.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. De oostelijke Alpen moesten nog even “afzien”
De oostelijke en zuidoostelijke Oostenrijkse en aangrenzende Italiaanse Alpen hadden nog te maken met de naweeën van het wegtrekkende hoogtelaag en de aanvoer van vochtigere lucht vanuit het noordoosten tot oosten. Lokaal viel er nog wat neerslag maar veel had dit niet meer te betekenen. De zon had het met de hardnekkige (Stau)bewolking moeilijk en pas lager op de dag kwam de zon er voorzichtig ook aan te pas.
Meer in detail gisteren de zon overgoten westelijke Alpen
Kaiserwetter in Termen Oberwallis, blik vanuit de tuin richting de Riederfurka en Aletsch
En ook in de westelijke Oostenrijkse Alpen keerde de zon weer terug. Blik op Innsbruck. Via AWM Roy Molenaar

Capolago Monte Generose (Tessin)

Hogedruk / Hoogterug(brug)
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat zich boven Polen en later Scandinavie een krachtig hoog gaat vastzetten. In het verdere verloop zoekt het verbinding met het Azorenhoog waarbij zich via west Europa een stevige hoogterug gaat ontwikkelen welke als het ware een brug vormt tussen de twee hogedruk filialen. Deze brug die door het subtropenhoog (hoogterug) wordt ondersteund is zeer solide en houdt alle storingen op grote afstand. Tegelijkertijd zien we boven Frankrijk een thermisch laag ontstaan welke de zuid Europese nog extra gaat aanzwengelen.

GFS 500-1000 hPa kaart voor woensdag 12 augustus met het compleet geblokkeerde stromingspatroon. Atltantische depressies maken geen schijn van kans.

De komende 8 tot 10 dagen beloven dan ook zeer warm tot heet te gaan verlopen met dagelijks op uitgebreide schaal tropische temperaturen van 30 tot 34 graden. Ook in de hogere Alpen is het zeer zacht met een vorstgrens die zich tot boven de 4500 meter terugtrekt.

Vandaag donderdag hebben  oostelijke regionen nogmaals te maken met wat vochtigere lucht en wolken, lokaal kan er nog wat neerslag of een buitje uit vallen en het kwik blijft hier nogmaals achter met de rest van de Alpen.

Radarbeeld Alpen 08h05

Morgen vrijdag en ook de zaterdag staan overal in het teken van Kaiserwetter en doordat met een zuidoostelijke (continentale) aanvoer nog droge lucht wordt aangevoerd zijn de buienkansen klein of nihil.

UKMO fronten en isobarenkaart voor vrijdag 12h00 met als blikvangers het Scandinavische bastion van hogedruk en het thermische laag boven Frankrijk

Vanaf zondag gaat met een meer zuidelijke hoogtestroming wat vochtigere lucht binnenstromen en neemt de kans op lokale warmte onweders toe. Getriggerd door de dagelijkse gang en thermische winden is de kans daarop het grootst in de middag en avond in de bergen.

In de Alpen als ook in de Benelux zullen de criteria voor een hittegolf worden gehaald en het ziet er naar uit dat de hittegolf een lange adem gaat krijgen en tot het volgende weekend zal aanhouden. Verkoeling vind je deze dagen aan of op het water of in de bergen.

Zie ook onze blog – “weer-een-hittegolf-maar-wat-is-het-eigenlijk

Verkoelend berg (smelt) water in de Walliser Alpen (Lötschental)

Het is dan echter wel zaak om je te beschermen tegen de sterke zonnestraling. In de lagere delen zal de UV index 6 tot 7 bedragen, in de bergen variërend van 8 op 1000 meter tot 11 op 3000 meter.

UV Index
  •  Meer over de UV straling vind je in onze speciale blog – HIER

Europa zweet 
Niet alleen in de Alpen wordt het zeer warm tot heet. Dat geldt eigenlijk voor het overgrote deel van Europa als ook de Benelux. Algemeen geldt hoe zuidelijker hoe warmer met de meest extreme hitte met dikke 40+ graden in de (binnen)landen rond de Middellandse Zee. Kijk maar eens naar de onderstaande kaart voor bijvoorbeeld dinsdag de 11e augustus met daarop de 2 meter temperatuur anomalie. Maar liefst 8 tot 10 graden en soms ook nog meer boven het langjarig klimatologisch gemiddelde.

Mooi ook af te lezen aan de GFS ensembles voor het zuiden van Nederland (Brabant) voor zowel het 850 hPa (1500 meter hoogte) als ook weer de 2 meter temperatuur. De dikke rode lijn (normaal) valt ver buiten de ensembles! De mooie zaagtand bij de onderste grafiek van de 2 meter temperatuur verraadt de aanwezigheid van de hogedruk.

Aan de kust en stranden zorgt een zeewind voor wat aangenamere temperaturen. Inmiddels zijn de temperaturen van het zeewater hier al opgelopen tot 30 graden (!) in de oostelijke Middellandse Zee en tot 26 graden in de westelijke delen. Voor o.a. ook de Atlantische kustwateren en Noordzee zie de kaart zeewater temperaturen hieronder.

Zeewater temperaturen. Bron WetterOnline.de

Voor de vakantiegangers in de lage landen en de Alpen als ook elders de komende dagen op en top zomerweer. Wellicht dat vanaf zondag lokale warmte onweders voor een verfrissende en welkome afkoeling zullen zorgen. Een einde van het warmte tot hete zomerweer betekent dit echter geenszins. Hieronder nog de GFS ensembles voor de Alpen prikpunt Vorarlberg. Mogelijk dat er na de 15 augustus de hitte wat getemperd gaat worden!?

Hoe het één en ander in detail gaat verlopen en hoelang de subtropische luchtmassa’s ons in hun greep zullen houden gaan we de komende dagen vervolgen en in kaart brengen.

Vanuit de weerkamer in Termen een heel fijne en mooie dag gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Blik vanuit de weerkamer in Termen richting het westelijke Rhonedal


Mooie foto’s?
 stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.370 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Langdurige hittegolf grote delen Europa”

  • Steven
    7 augustus 2020 at 22:25

    Bedankt voor de regelmatige updates! Mooie foto’s, krijg er heimwee van…

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer