Alpen - Langdurig droog weer en stelselmatig wat zachter

Algemeen: Hoge druk bepaalt momenteel het weer in grote delen van Centraal-Europa en dat gaat deze week gewoon verder. Zonovergoten dagen volgen elkaar op en de vergezichten in de Alpen zijn gewoonweg schitterend. In eerste instantie is het nog vrij koud met een oostelijke stroming maar in de loop van de week draait de wind vaker naar het zuiden en naar het zuidwesten. Het wordt dan ook wat zachter met een nulgradengrens tussen 1500 en 2000 meter.
Stabiel hoge druk weer, het blijft meestal zonnig
Vandaag: De neerslag geraakt vandaag minder ver dan eerst verwacht waardoor het in de ruime Alpen vandaag opnieuw droog en zonnig blijft. Enkel in het uiterste zuidwesten, tegen de Middellandse zee, kan er wat neerslag (sneeuw boven 1000 meter) vallen. Ook daar blijven de hoeveelheden echter beperkt met maximaal 5 à 10 cm. Het bekendste skigebied in die regio is waarschijnlijk Isola 2000. Elders in de Alpen dus droog en zonnig met in het westen wel wat meer hoge bewolking. De nulgradengrens pendelt tussen 1500 en 2000 meter waarbij de laagste temperaturen vandaag te vinden zijn aan de zuidkant van de Alpen. Er staat vandaag een zwakke föhn wind vanaf het zuidoosten.
Morgen: Droog en zonnig weer. Net als vandaag zijn er enkele hoge wolkenvelden in de westelijke Alpen maar meer zal het niet zijn. De nulgradengrens schommelt net als vandaag ergens tussen 1500 en 2000 meter. Op de zonnige zuidflanken krijgt de sneeuw het al wat moeilijker met de sterker wordende zon. Het blijft rustig weer met een zwakke oostelijke wind.
Dinsdag: Dinsdag ontwikkelt zich een apart hogedrukgebied ten noorden van de Alpen en wordt het (vooral aan de noordkant) ook wat kouder. Door toenemende temperatuurverschillen tussen noord- en zuidkant ontstaat de zogenaamde Bise met lokaal sterke winden in de hoge bergen. Op wat wolkenvelden na blijft het zonnig en overal droog.
Woensdag: Prachtig winterweer met op de meeste plaatsen onafgebroken zonneschijn. De dichtsbijzijnde neerslagzones bevinden zich op meer dan 1000 kilometer en hebben geen intenties om naar de Alpen te komen. De lucht warmt in de loop van de dag wat meer op tot ongeveer 0°C op 1500 meter in het oosten en 2000 meter in het westen. De Bise die dinsdag lokaal nog stevig doorwaaide valt woensdag grotendeels weg.
Donderdag: Het centrale hogedrukgebied verschuift wat meer naar het oosten waardoor de Alpen in een eerder zuidelijke stroming terecht komen. Het blijft zonnig, op de meeste plaatsen zelfs helder, met stijgende temperaturen. De nulgradengrens stijgt overal tot 2000 meter en lokaal zelfs nog wat hoger. We hebben wel nog steeds te maken met erg droge lucht waardoor de smelt meevalt. De sneeuwcondities blijven waarschijnlijk wel goed.
Trend: Alvast tot en met het weekend blijft het droog en zonnig. Vanaf het zuidwesten wordt bovendien zachtere lucht aangevoerd waardoor de nulgradengrens vrij hoog ligt. Op de langere termijn (volgende week) zou de jetstream zich mogelijk wat zuidelijker op Europa richten waardoor de kans op neerslag in de Alpen toeneemt.
Zo, dat was het voor vandaag. geniet van de zon!
Tot ziens vanuit een erg koud Merksplas (-7°C) in de Antwerpse Kempen.
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.