Algemeen:  een (hoogte)laag vandaag met centrum boven midden Europa en de Alpen trekt naar het zuidoosten en wordt morgen boven de Adriatische Zee verwacht. Hierachter breidt een uitloper van het Azorenhoog – Lisa – zich over west Europa en de Alpen waarbij zich begin volgende week een apart hoog boven oost Europa ontwikkelt.

Vandaag nog ronduit herfstachtig en koel

Het hoogtelaag dat voor het koel “herfstweer” zorgt met in de bergen van de westelijke Alpen boven de 1800 meter een winters intermezzo (sneeuw / 0 tot -6 graden)  trekt via de Alpen verder naar de Adriatische Zee alwaar het morgen wordt verwacht.

Hohsaas – Foto Wouter Veldhuis
Hannig – Saas-Fee Foto Twitter HelenH‏ @Hlen7
Val d Isère
Tignes

Tegelijkertijd wordt dan de weg vrijgemaakt voor een uitloper van het Azorenhoog. Met een naar noord draaiende hoogtestroming gaat in eerste instantie de zuidkant daarvan profiteren, met het vorderen van het weekend dan ook de westelijke en oostelijke Alpen.

ECMWF voor vandaag
Radar met het hoogtelaag ingetekend om 13h30. Vooral aan de warme kant van het geheel ook pittige regen en onweersbuien, naar westen toe geleidelijk noordelijke wind en droger

Zaterdag is nog een overgang met vooral aan de noordkant nog bewolking en laatste neerslag, zondag dan overal overgang naar vriendelijk en zonnig zomerweer. Middagtemperaturen oplopend naar 20 tot 25 graden, zaterdag in oosten en noordkant met bewolking en neerslag eerst nog lager 13-20 graden.

Vanaf maandag met volop zon overal weer warm zomerweer met lokaal ook weer tropische 30 tot 33 graden. Met de terugkeer van de warmte nemen vanaf dinsdag ook de onweerskansen weer toe. Ook in de bergen gaat het weer flink opwarmen en de sneeuw die is gevallen zal spoedig weer in vloeibare vorm verdwijnen. Vorstgrens stijgend van 2500 meter vandaag naar 4000 tot 4200 meter begin volgende week.

GFS voor dinsdag 06h0 met de aanvoer van warme lucht vanuit zuid tot zuidoostelijke richtingen
GFS T2m dinsdag Alpen
GFS ensembles T850 hPA west Zwitserse Alpen

Benelux
Ook de Benelux mogen zich gaan opmaken voor een weerbeeld dat eindelijk ook in de lage landen weer eens summer feelings zullen doen vrijmaken. Zaterdag moeten we echter nog maar even vergeten, een storing met neerslag trekt dan van west naar oost over de Lage Landen en het belooft een verregende dan wel druilerig “herfstdag” te gaan worden. Zondag dan inzettende weersverbetering het wordt droog en tussen de wolken(velden) door komt de zon erbij en stijgt het kwik naar 18 tot 21 graden.

GFS T2m dinsdagmiddag 12h00 Benelux

Maandag met veel zon heerlijk zomerweere en middagtemperautren stijgend naar 22 tot 26 graden (noord /zuid). Dinsdag dan nog iets hogere temperaturen en kan het kwik tot 25 a 28 graden gaan oplopen, lokaal in het oosten of zuidoosten wel 20 of 30 graden. Helaas gaan in de loop van de middag en avond onweersbuien dan weer een einde maken aan het warme zomerweer.

GFS ensembles T2m oost Nederland

Hoe het één en ander zal gaan verlopen en dan met name voor wat betreft de details zullen we morgen onder de loep gaan nemen in het reguliere Alpenweer en Benelux weerpraatje. Tot zover voor nu deze update. Fijne dag en alvast een fijn weekend gewenst vanuit een onderkoeld Termen in Oberwallis. Ciao

Brig 680m
Termen 1020m
Saas-Fee Mittelallalin 3500m

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 1.589 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer