klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De historische overwinning van Max Verstappen afgelopen zondag is er een die nog lang nabesproken zal worden. Maar hoe kunnen we het over de overwinning van Max Verstappen hebben in het weer? Dat kan bijvoorbeeld door zijn snelheid te vertalen naar de meteorologie. Dan krijgen we het zogenaamde Max Verstappen weer. Natuurlijk bestaat deze term niet echt, maar je kunt je er vast en zeker een voorstelling bij maken! Bijvoorbeeld iets zoals: oer-Hollands herfstweer. Oftewel: regengebieden die op het tempo van Max Verstappen voorbij razen. Met deze ‘nieuwe’ definitie gaan we aan de slag in deze blog!

Alleen: voor deze blog is een andere vraag nog belangrijker. Dat is de volgende: wat zou de tegenhanger kunnen zijn van “Max Verstappen weer”? Het meest voor de hand liggende: filevorming! Oftewel: weer dat wordt beïnvloed door een blokkerend hogedrukgebied. Precies dit kunnen we de komende tijd ook verwachten. De atmosfeer gaat namelijk voor een tijdje ‘op slot’. Geen komen en gaan van regengebieden die als een Max Verstappen voorbij razen. Maar in plaats daarvan… moeten deze regengebieden netjes in de file aansluiten. Het gevolg van dit anti-Max Verstappen weer? een lange periode van droogte… en later misschien ook winterweer!

Anti-Max Verstappen weer op de weerkaart

De komende tijd dus geen Max Verstappen op de weerkaart. In plaats daarvan gaat de atmosfeer dus ‘op slot’. Dit gaat gebeuren doordat zich een groot hogedrukgebied gaat vormen in de buurt van Groot-Brittannië, een zogenaamde blokkade.

Op de weerkaart voor donderdag 16 december is een duidelijk hogedrukgebied boven het westen van Europa te zien: een blokkade.

Zoek de verschillen

Dit soort hogedrukgebieden staan erom bekend dat ze lang op een plek kunnen hangen. Ook deze keer gaat dit waarschijnlijk gebeuren. Vergelijk de weerkaart van donderdag (16 december) maar eens met die van volgende week dinsdag (21 december; zie hieronder). Het hogedrukgebied ligt nog steeds op ongeveer dezelfde plek! Dat betekent dat storingen voor lange tijd ‘in de wacht’ worden gezet en Europa niet kunnen bereiken.

Als je wat verder kijkt op onderstaande kaarten, dan zie je dat er wel degelijk (belangrijke) verschillen zijn tussen de twee weerkaarten. Daarover zo meer…

De weerkaart voor donderdag 16 december 12:00 (links) en dinsdag 21 december 12:00 (rechts). Het hogedrukgebied boven Groot-Brittannië ligt na vijf dagen nog steeds op dezelfde plaats!

Kaiserwetter oder Hochnebel

Het typische gevolg van een hogedrukgebied op deze plaats is rustig weer. Maar dat hoeft zeker niet zonnig te zijn. Voor de Alpen betekent dit namelijk dat het weer twee gezichten krijgt. In de dalen is het dan vaak grauw en grijs door ‘hochnebel‘ (lage bewolking). Hogerop in de bergen is het dan juist stralend zonnig; oftewel Kaiserwetter! In de verwachting voor Zwitserland van MeteoSchweiz hieronder zien we het weer met twee gezichten heel mooi terug.

Het weerbericht vanaf donderdag 16 december voor het noorden van Zwitserland past perfect bij wat je verwacht bij hoge druk in de winter. Oftewel: zonnig in de bergen, hochnebel (lage bewolking) in de dalen.
“Unten grau, oben blau” Dit weerbeeld zal de komende tijd veel te zien zijn in de Alpen. Foto kijkend naar Rosswald, Zwitserland.

Ook voor Nederland levert het hogedrukgebied rustig en meest droog weer op. Of dat zonnig of juist grijs weer betekent is zo ver vooruit lastig te zeggen. Dat hangt af van veel kleine details. In ieder geval zullen de regenmeters een rustige tijd tegemoet gaan.

Winterse kansen op het eind?

Terug naar de weerkaarten. Eerder hadden we het over de weerkaarten van donderdag en volgende week dinsdag. Deze weeerkaarten leken behoorlijk op elkaar. Maar zoals eerder aangegeven zijn er wel belangrijke verschillen tussen deze weerkaarten. Verschillen die extra van belang zijn voor kansen op winterweer!

Het grote verschil is namelijk de vorm van het hogedrukgebied (zie hieronder). Op de eerste kaart (weerkaart donderdag 16 december, links) is het hogedrukgebied mooi rond met een lagedrukgebied ten noorden hiervan. Hierdoor kan koude lucht ons niet bereiken. In plaats daarvan wordt zachte oceaanlucht met een boog om dit hogedrukgebied heen naar Europa gebracht (witte pijlen).

Maar op de tweede kaart van dinsdag 21 december heeft het hogedrukgebied een extra ‘broertje’ gekregen. Dit ‘broertje’ ligt op die kaart bij IJsland. Het gevolg is dat koude lucht nu wel naar het zuiden kan uitstromen (blauwe pijlen).

Nogmaals de weerkaarten van donderdag 16 december (links) en dinsdag 21 december (rechts). Nu met het belangrijkste verschil aangegeven: het tweede hogedrukgebied boven Groenland (rechts) met daardoor mogelijk aanvoer van koude lucht.

Afhankelijk van hoe het hogedrukgebied er precies uit komt te zien, kan de koude lucht ook de Benelux en de Alpen bereiken. Maar precies daar zit het probleem: deze details zijn voor zo ver vooruit niet te voorspellen. Dat levert een zeer onzekere verwachting op. Maar wat wel duidelijk is, is dat er vanaf volgende week een gerede kans is dat de winter op de deur komt kloppen.

De pluimverwachting van maandagochtend 13-12 laat de onzekerheid in temperatuur voor de Benelux vanaf zondag goed zien: het kan vriezen en het kan dooien. Duidelijk is wel dat er een gerede kans op winterweer is. Bron: KNMI.

Niet alleen de koude lucht krijgt de kans om richting Europa te komen. Ook voor storingen is het wachten vanaf mid volgende week (~22 december) mogelijk voorbij. Deze storingen kunnen dan namelijk aan de oostrand van dit hogedrukgebied via Scandinavië naar de Benelux en de Alpen toe bewegen. Dit zorgt ervoor dat de neerslagkans vanaf ongeveer 22 december toeneemt. Voor de Benelux is de kans op sneeuw vrij klein, omdat de aangevoerde lucht uit het noorden over de warme Noordzee komt. Een Witte Kerst is dus niet waarschijnlijk. Maar de Alpen kunnen wel weer wat sneeuw verwachten.

Geduld in de file

Kortom: dat we Anti-Max Verstappen weer gaan krijgen is vrij zeker. Oftewel: hoge druk zal de dienst uitmaken. Maar over de details kunnen we dus nog maar weinig zeggen. We moeten dus niet zo ongeduldig rijden als een Max Verstappen, maar nog netjes even in de file aansluiten. Wordt vervogld!

(Visited 150 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen / Lage Landen: Anti-Max Verstappen weer”

  • Remco Graas
    14 december 2021 at 10:05

    Mooi stukje Lars!
    Gr. Remco

Comments are closed.


SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Alpenweerbericht | Turbulente maandafsluiting. April begint flink kouder!

Alpenweerbericht | Turbulente maandafsluiting. April begint flink kouder!

Algemeen: Een aanhoudende westelijke aanvoer zorgt voor wisselvallig weer in de Alpen. De komende dagen verlopen behoorlijk turbulent en in de bergen staat veel wind. Meerdere fronten trekken over en zorgen voor neerslag waarbij de sneeuwvalgrens eerst nog vrij hoog ligt. Na het weekend stroomt koudere lucht richting de Alpen....
Lees verder
Workshop Weerkunde voor actieve natuurliefhebbers

Workshop Weerkunde voor actieve natuurliefhebbers

Voor iedereen die er graag op uit gaat in de natuur is het weer een belangrijke factor voor een geslaagde dag. Plotselinge mist of onweer kan een prachtig panorama behoorlijk verpesten terwijl een lekker zonnetje tijdens een blokje om de hele dag goed maakt. Het doel van deze workshop Weerkunde...
Lees verder

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer