Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De historische overwinning van Max Verstappen afgelopen zondag is er een die nog lang nabesproken zal worden. Maar hoe kunnen we het over de overwinning van Max Verstappen hebben in het weer? Dat kan bijvoorbeeld door zijn snelheid te vertalen naar de meteorologie. Dan krijgen we het zogenaamde Max Verstappen weer. Natuurlijk bestaat deze term niet echt, maar je kunt je er vast en zeker een voorstelling bij maken! Bijvoorbeeld iets zoals: oer-Hollands herfstweer. Oftewel: regengebieden die op het tempo van Max Verstappen voorbij razen. Met deze ‘nieuwe’ definitie gaan we aan de slag in deze blog!

Alleen: voor deze blog is een andere vraag nog belangrijker. Dat is de volgende: wat zou de tegenhanger kunnen zijn van “Max Verstappen weer”? Het meest voor de hand liggende: filevorming! Oftewel: weer dat wordt beïnvloed door een blokkerend hogedrukgebied. Precies dit kunnen we de komende tijd ook verwachten. De atmosfeer gaat namelijk voor een tijdje ‘op slot’. Geen komen en gaan van regengebieden die als een Max Verstappen voorbij razen. Maar in plaats daarvan… moeten deze regengebieden netjes in de file aansluiten. Het gevolg van dit anti-Max Verstappen weer? een lange periode van droogte… en later misschien ook winterweer!

Anti-Max Verstappen weer op de weerkaart

De komende tijd dus geen Max Verstappen op de weerkaart. In plaats daarvan gaat de atmosfeer dus ‘op slot’. Dit gaat gebeuren doordat zich een groot hogedrukgebied gaat vormen in de buurt van Groot-Brittannië, een zogenaamde blokkade.

Op de weerkaart voor donderdag 16 december is een duidelijk hogedrukgebied boven het westen van Europa te zien: een blokkade.

Zoek de verschillen

Dit soort hogedrukgebieden staan erom bekend dat ze lang op een plek kunnen hangen. Ook deze keer gaat dit waarschijnlijk gebeuren. Vergelijk de weerkaart van donderdag (16 december) maar eens met die van volgende week dinsdag (21 december; zie hieronder). Het hogedrukgebied ligt nog steeds op ongeveer dezelfde plek! Dat betekent dat storingen voor lange tijd ‘in de wacht’ worden gezet en Europa niet kunnen bereiken.

Als je wat verder kijkt op onderstaande kaarten, dan zie je dat er wel degelijk (belangrijke) verschillen zijn tussen de twee weerkaarten. Daarover zo meer…

De weerkaart voor donderdag 16 december 12:00 (links) en dinsdag 21 december 12:00 (rechts). Het hogedrukgebied boven Groot-Brittannië ligt na vijf dagen nog steeds op dezelfde plaats!

Kaiserwetter oder Hochnebel

Het typische gevolg van een hogedrukgebied op deze plaats is rustig weer. Maar dat hoeft zeker niet zonnig te zijn. Voor de Alpen betekent dit namelijk dat het weer twee gezichten krijgt. In de dalen is het dan vaak grauw en grijs door ‘hochnebel‘ (lage bewolking). Hogerop in de bergen is het dan juist stralend zonnig; oftewel Kaiserwetter! In de verwachting voor Zwitserland van MeteoSchweiz hieronder zien we het weer met twee gezichten heel mooi terug.

Het weerbericht vanaf donderdag 16 december voor het noorden van Zwitserland past perfect bij wat je verwacht bij hoge druk in de winter. Oftewel: zonnig in de bergen, hochnebel (lage bewolking) in de dalen.
“Unten grau, oben blau” Dit weerbeeld zal de komende tijd veel te zien zijn in de Alpen. Foto kijkend naar Rosswald, Zwitserland.

Ook voor Nederland levert het hogedrukgebied rustig en meest droog weer op. Of dat zonnig of juist grijs weer betekent is zo ver vooruit lastig te zeggen. Dat hangt af van veel kleine details. In ieder geval zullen de regenmeters een rustige tijd tegemoet gaan.

Winterse kansen op het eind?

Terug naar de weerkaarten. Eerder hadden we het over de weerkaarten van donderdag en volgende week dinsdag. Deze weeerkaarten leken behoorlijk op elkaar. Maar zoals eerder aangegeven zijn er wel belangrijke verschillen tussen deze weerkaarten. Verschillen die extra van belang zijn voor kansen op winterweer!

Het grote verschil is namelijk de vorm van het hogedrukgebied (zie hieronder). Op de eerste kaart (weerkaart donderdag 16 december, links) is het hogedrukgebied mooi rond met een lagedrukgebied ten noorden hiervan. Hierdoor kan koude lucht ons niet bereiken. In plaats daarvan wordt zachte oceaanlucht met een boog om dit hogedrukgebied heen naar Europa gebracht (witte pijlen).

Maar op de tweede kaart van dinsdag 21 december heeft het hogedrukgebied een extra ‘broertje’ gekregen. Dit ‘broertje’ ligt op die kaart bij IJsland. Het gevolg is dat koude lucht nu wel naar het zuiden kan uitstromen (blauwe pijlen).

Nogmaals de weerkaarten van donderdag 16 december (links) en dinsdag 21 december (rechts). Nu met het belangrijkste verschil aangegeven: het tweede hogedrukgebied boven Groenland (rechts) met daardoor mogelijk aanvoer van koude lucht.

Afhankelijk van hoe het hogedrukgebied er precies uit komt te zien, kan de koude lucht ook de Benelux en de Alpen bereiken. Maar precies daar zit het probleem: deze details zijn voor zo ver vooruit niet te voorspellen. Dat levert een zeer onzekere verwachting op. Maar wat wel duidelijk is, is dat er vanaf volgende week een gerede kans is dat de winter op de deur komt kloppen.

De pluimverwachting van maandagochtend 13-12 laat de onzekerheid in temperatuur voor de Benelux vanaf zondag goed zien: het kan vriezen en het kan dooien. Duidelijk is wel dat er een gerede kans op winterweer is. Bron: KNMI.

Niet alleen de koude lucht krijgt de kans om richting Europa te komen. Ook voor storingen is het wachten vanaf mid volgende week (~22 december) mogelijk voorbij. Deze storingen kunnen dan namelijk aan de oostrand van dit hogedrukgebied via Scandinavië naar de Benelux en de Alpen toe bewegen. Dit zorgt ervoor dat de neerslagkans vanaf ongeveer 22 december toeneemt. Voor de Benelux is de kans op sneeuw vrij klein, omdat de aangevoerde lucht uit het noorden over de warme Noordzee komt. Een Witte Kerst is dus niet waarschijnlijk. Maar de Alpen kunnen wel weer wat sneeuw verwachten.

Geduld in de file

Kortom: dat we Anti-Max Verstappen weer gaan krijgen is vrij zeker. Oftewel: hoge druk zal de dienst uitmaken. Maar over de details kunnen we dus nog maar weinig zeggen. We moeten dus niet zo ongeduldig rijden als een Max Verstappen, maar nog netjes even in de file aansluiten. Wordt vervogld!

(Visited 270 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen / Lage Landen: Anti-Max Verstappen weer”

  • Remco Graas
    14 december 2021 at 10:05

    Mooi stukje Lars!
    Gr. Remco

Comments are closed.

Advertentie

Skivakantie incl. skipas


Advertentie

Crans Montana

Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland 

Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Hartverwarmende optredens en mediterrane flair in Algund in Zuid-Tirol

Hartverwarmende optredens en mediterrane flair in Algund in Zuid-Tirol

Algund is de groene krachtbron voor de poorten van het Italiaanse Meran en een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van wijn en gastronomie, shoppen, thermen en cultuur. Dankzij 300 dagen zon per jaar en een mediterrane flair speelt het bruisende leven zich hier bijna de hele zomer lang in de openlucht af. In juni wordt...
Lees verder
Wandelingen, fietsroutes en bergtochten beginnen voor de deur van MY ALPENWELT

Wandelingen, fietsroutes en bergtochten beginnen voor de deur van MY ALPENWELT

Bewonder 's morgens de zonsopgang, maak wandelingen in de natuur en beklim bergtoppen, daag jezelf uit op de talloze fietsroutes: elke dag in MY ALPENWELT Resort zit vol bergavonturen die je niet snel zult vergeten. Het grote zonneterras is de place to be voor het zoete zomerleven. Luister naar dj-sounds...
Lees verder

Advertentie

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

Advertentie

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Advertentie

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier