Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De historische overwinning van Max Verstappen afgelopen zondag is er een die nog lang nabesproken zal worden. Maar hoe kunnen we het over de overwinning van Max Verstappen hebben in het weer? Dat kan bijvoorbeeld door zijn snelheid te vertalen naar de meteorologie. Dan krijgen we het zogenaamde Max Verstappen weer. Natuurlijk bestaat deze term niet echt, maar je kunt je er vast en zeker een voorstelling bij maken! Bijvoorbeeld iets zoals: oer-Hollands herfstweer. Oftewel: regengebieden die op het tempo van Max Verstappen voorbij razen. Met deze ‘nieuwe’ definitie gaan we aan de slag in deze blog!

Alleen: voor deze blog is een andere vraag nog belangrijker. Dat is de volgende: wat zou de tegenhanger kunnen zijn van “Max Verstappen weer”? Het meest voor de hand liggende: filevorming! Oftewel: weer dat wordt beïnvloed door een blokkerend hogedrukgebied. Precies dit kunnen we de komende tijd ook verwachten. De atmosfeer gaat namelijk voor een tijdje ‘op slot’. Geen komen en gaan van regengebieden die als een Max Verstappen voorbij razen. Maar in plaats daarvan… moeten deze regengebieden netjes in de file aansluiten. Het gevolg van dit anti-Max Verstappen weer? een lange periode van droogte… en later misschien ook winterweer!

Anti-Max Verstappen weer op de weerkaart

De komende tijd dus geen Max Verstappen op de weerkaart. In plaats daarvan gaat de atmosfeer dus ‘op slot’. Dit gaat gebeuren doordat zich een groot hogedrukgebied gaat vormen in de buurt van Groot-Brittannië, een zogenaamde blokkade.

Op de weerkaart voor donderdag 16 december is een duidelijk hogedrukgebied boven het westen van Europa te zien: een blokkade.

Zoek de verschillen

Dit soort hogedrukgebieden staan erom bekend dat ze lang op een plek kunnen hangen. Ook deze keer gaat dit waarschijnlijk gebeuren. Vergelijk de weerkaart van donderdag (16 december) maar eens met die van volgende week dinsdag (21 december; zie hieronder). Het hogedrukgebied ligt nog steeds op ongeveer dezelfde plek! Dat betekent dat storingen voor lange tijd ‘in de wacht’ worden gezet en Europa niet kunnen bereiken.

Als je wat verder kijkt op onderstaande kaarten, dan zie je dat er wel degelijk (belangrijke) verschillen zijn tussen de twee weerkaarten. Daarover zo meer…

De weerkaart voor donderdag 16 december 12:00 (links) en dinsdag 21 december 12:00 (rechts). Het hogedrukgebied boven Groot-Brittannië ligt na vijf dagen nog steeds op dezelfde plaats!

Kaiserwetter oder Hochnebel

Het typische gevolg van een hogedrukgebied op deze plaats is rustig weer. Maar dat hoeft zeker niet zonnig te zijn. Voor de Alpen betekent dit namelijk dat het weer twee gezichten krijgt. In de dalen is het dan vaak grauw en grijs door ‘hochnebel‘ (lage bewolking). Hogerop in de bergen is het dan juist stralend zonnig; oftewel Kaiserwetter! In de verwachting voor Zwitserland van MeteoSchweiz hieronder zien we het weer met twee gezichten heel mooi terug.

Het weerbericht vanaf donderdag 16 december voor het noorden van Zwitserland past perfect bij wat je verwacht bij hoge druk in de winter. Oftewel: zonnig in de bergen, hochnebel (lage bewolking) in de dalen.
“Unten grau, oben blau” Dit weerbeeld zal de komende tijd veel te zien zijn in de Alpen. Foto kijkend naar Rosswald, Zwitserland.

Ook voor Nederland levert het hogedrukgebied rustig en meest droog weer op. Of dat zonnig of juist grijs weer betekent is zo ver vooruit lastig te zeggen. Dat hangt af van veel kleine details. In ieder geval zullen de regenmeters een rustige tijd tegemoet gaan.

Winterse kansen op het eind?

Terug naar de weerkaarten. Eerder hadden we het over de weerkaarten van donderdag en volgende week dinsdag. Deze weeerkaarten leken behoorlijk op elkaar. Maar zoals eerder aangegeven zijn er wel belangrijke verschillen tussen deze weerkaarten. Verschillen die extra van belang zijn voor kansen op winterweer!

Het grote verschil is namelijk de vorm van het hogedrukgebied (zie hieronder). Op de eerste kaart (weerkaart donderdag 16 december, links) is het hogedrukgebied mooi rond met een lagedrukgebied ten noorden hiervan. Hierdoor kan koude lucht ons niet bereiken. In plaats daarvan wordt zachte oceaanlucht met een boog om dit hogedrukgebied heen naar Europa gebracht (witte pijlen).

Maar op de tweede kaart van dinsdag 21 december heeft het hogedrukgebied een extra ‘broertje’ gekregen. Dit ‘broertje’ ligt op die kaart bij IJsland. Het gevolg is dat koude lucht nu wel naar het zuiden kan uitstromen (blauwe pijlen).

Nogmaals de weerkaarten van donderdag 16 december (links) en dinsdag 21 december (rechts). Nu met het belangrijkste verschil aangegeven: het tweede hogedrukgebied boven Groenland (rechts) met daardoor mogelijk aanvoer van koude lucht.

Afhankelijk van hoe het hogedrukgebied er precies uit komt te zien, kan de koude lucht ook de Benelux en de Alpen bereiken. Maar precies daar zit het probleem: deze details zijn voor zo ver vooruit niet te voorspellen. Dat levert een zeer onzekere verwachting op. Maar wat wel duidelijk is, is dat er vanaf volgende week een gerede kans is dat de winter op de deur komt kloppen.

De pluimverwachting van maandagochtend 13-12 laat de onzekerheid in temperatuur voor de Benelux vanaf zondag goed zien: het kan vriezen en het kan dooien. Duidelijk is wel dat er een gerede kans op winterweer is. Bron: KNMI.

Niet alleen de koude lucht krijgt de kans om richting Europa te komen. Ook voor storingen is het wachten vanaf mid volgende week (~22 december) mogelijk voorbij. Deze storingen kunnen dan namelijk aan de oostrand van dit hogedrukgebied via Scandinavië naar de Benelux en de Alpen toe bewegen. Dit zorgt ervoor dat de neerslagkans vanaf ongeveer 22 december toeneemt. Voor de Benelux is de kans op sneeuw vrij klein, omdat de aangevoerde lucht uit het noorden over de warme Noordzee komt. Een Witte Kerst is dus niet waarschijnlijk. Maar de Alpen kunnen wel weer wat sneeuw verwachten.

Geduld in de file

Kortom: dat we Anti-Max Verstappen weer gaan krijgen is vrij zeker. Oftewel: hoge druk zal de dienst uitmaken. Maar over de details kunnen we dus nog maar weinig zeggen. We moeten dus niet zo ongeduldig rijden als een Max Verstappen, maar nog netjes even in de file aansluiten. Wordt vervogld!

(Visited 123 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen / Lage Landen: Anti-Max Verstappen weer”

  • Remco Graas
    14 december 2021 at 10:05

    Mooi stukje Lars!
    Gr. Remco

Comments are closed.


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Bereikt koude lucht de Alpen? In ieder geval sneeuw in Italië.

Bereikt koude lucht de Alpen? In ieder geval sneeuw in Italië.

De komende dagen ligt koude lucht dicht in de buurt van de Alpen. Maar kan deze koude lucht wel de Alpen bereiken? Hoewel het op veel plaatsen in de Alpen al wel wit is ligt er nog relatief weinig natuursneeuw. Vooral onder de 1500 meter valt er van de huidige...
Lees verder
Zoek je een fijn hotel in Ischgl? Dan is Hotel Seiblishof wellicht wat voor jou!

Zoek je een fijn hotel in Ischgl? Dan is Hotel Seiblishof wellicht wat voor jou!

In Hotel Seiblishof in het hart van Ischgl vind je moderne luxe, met een vleugje extravagantie. Maar vooral een sfeervolle alpinestijl. Traditionele waarden en moderne architectuur vullen elkaar hier perfect aan en zorgen voor een gevoel van thuiskomen in de bergen. De magische wereld van de Oostenrijkse Alpen wordt weerspiegeld in...
Lees verder

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier