Advertentie 

Algemeen;  aan de voorzijde van depressie – Ulrike – met kern boven de Golf van Biskaje wordt vanuit het zuidwesten relatief zachte en vochtige lucht aangevoerd.  Storingen zorgen periodiek voor oplevende neerslag activiteit, het noorden is daarbij föhn gevoelig.

Onbestendig, noordkant föhn gevoelig,

Een occlusie front is gisteren van zuidwest naar noordoost over de Alpen getrokken en dat leverde vooral in de westelijke Alpen weer sneeuw op waarbij het tot in de lagere delen sneeuwde. Voor het front uit was het nog mede door föhnige condities nog vriendelijk met zonnige perioden op brede opklaringen.

De bewolking op het occlusie front gisteren mooi te zien vanuit de ruimte. Onder in beeld is nog net de Bodensee te zien en de vrijwel nog onbewolkte oostelijk (noordelijke) Alpen en sneeuwbedekte “voor” Alpen

Ook hier in Oberwallis zagen we gisteren grote verschillen, voor het front uit steeg het kwik in de ochtend het kwik in Termen tot bijna 8 graden (met föhn), om 11 uur op nadering van het front föhn einde en daalde het kwik snel weer tot net boven het vriespunt waarna het begon te sneeuwen en het in de middag gewoon weer sneeuw bedekt was.

Achter het front en de sneeuw klaarde het weer mooi op. Zonsondergang boven het Rhonedal gezien vanaf Rosswald
Ook elders in Europa is het nog volop winters met arctische toestanden. De compleet dicht gevrorene Donau bij Wenen!
Bevroreren waterval in het Zwitserse Aargau. Foto via Linn Aargau @LinnAargau

Vandaag gaan we op herhaling met een volgend occlusie front wat inmiddels de westelijke Alpen is binnengelopen. Met het front gaat de bewolking van het zuidwesten uit snel weer toenemen gevolgd door neerslag.

De sneeuwval heeft inmiddels al de westelijke Alpen bereikt en vanmorgen moet daar met overlast door sneeuw en bevriezing rekening worden gehouden. Vanmiddag trekt de neerslag verder de noordelijke Alpen over richting zuidwest Duitsland.

De neerslag intensiteit neemt met de noordelijke verplaatsing echter ook steeds verder af of zal door föhnige condities aan de noordkant worden onderdrukt.

Door de afkoeling in de nacht en het aanwezige koudereservoir sneeuw het bij neerslag begin nog tot in de lagere delen en dalen, deels valt er ook ijsregen en in de lagere delen van de noordkant en het zuiden van Duitsland is lokaal ook ijzel mogelijk. Met het instromen van wat zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens naar 700 tot 1000 meter

De meeste neerslag valt vandaag zoals gezegd in de westelijke Alpen en de Ligurische Alpen. Hier zal 10 tot 20 en lokaal hogerop tot 30 cm sneeuw gaan vallen. Elders blijft het bij slechts enkele centimeters. (kaart Arpege hieronder)

Lawinegevaar code ORANJE

Door de wisselende condities als ook de verse sneeuw in vooral de westelijke Alpen is het lawine gevaar daar weer gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblig / behoorlijk groot”. Gisteren werden in de Walliser Alpen en in de Franse Alpen weer lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

In de nacht en ook morgen zondag is het dan weer droog en opgeklaard waarbij het aan de noordkant toenemend föhnig wordt. In de namiddag en avond gaat een volgend opkomend occlusie front opnieuw weer neerslag geven in de westelijke Alpen. In de lagere delen regent het en vanaf  900 tot 1300 meter valt sneeuw.

Zondag avond opkomend neerslag westelijke Alpen

Algemeen zien we ook nu weer dat de neerslag er met het verplaatsen van het front in westelijke richting de neerslag er weer uitgaat. Meest blijft het er , mede door de föhn, ook droog, de westelijke Alpen mogen zich hogerop nogmaals verheugen op 10 en lokaal 20 cm aan verse sneeuw.

In de nieuwe week verandert er maar bar weinig aan het grootschalige stromingspatroon boven west Europa. Motor achter het geheel is  lagedruk met zwaartepunt bij de Britse Eilanden waarbij continu relatief zachte en vrij vochtige lucht vanuit het westen naar het noorden toe op transport wordt gezet.

GFS 500 hPa voor woensdag

Daarin opgenomen storingen zullen vooral de zuidelijke Alpen beïnvloeden waarbij er in de bergen sneeuw valt en in de lagere delen ook regen. De temperaturen en vorstgrens variëren al naar gelang de instroom van wat koudere en dan weer wat zachtere lucht. Algemeen kouder is en blijft het aan de zuidkant. Op 1500 meter wordt het tussen de 5 en -2 graden en de vorstgrens bevindt zich meest tussen de 1500 en 2200 meter. In de ochtenden en dalen deels ook tot onder de 1000 meter.

Lente achtig weekend met vleugje summer feeling
In de tweede helft van de week en het weekend gaat de jetstream wat meer slingeren en boven Europa naar het noorden verplaatsen. We komen dan geleidelijk aan de veel zachtere kant ervan te liggen en met een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming wordt dan veel zachtere lucht aangevoerd.

GFS T850 hPA voor zaterdag met de zeer zachte ZW stroming

Op 1500 meter stijgt het kwik in het weekend tot 10 a 12 graden en de vorstgrens tot 2800 a 3000 meter. Met de zon erbij en de föhn zal het dan lente achtig aanvoelen en vooral de zaterdag wordt zelfs een beetje zomer. Aan de noordkant van de Alpen kan het kwik dan tot 20 a 22 graden gaan oplopen! De zuidkant krijgt te maken met een opkomende weersverslechtering en mogelijk veel neerslag door inzettende Südstau!

GFS T850 hPa zaterdagmiddag. Maar liefst 10 tot 12 graden aan de noordkant. Lokaal in de lagere delen goed voor 20 tot 22 graden en met de föhn misschien nog wel wat hoger!

Zondag en begin volgende week zien we de lagedruk (hoogtetrog) vanuit het westen weer tot over de Alpen doorschuiven. Op nadering van het koufront gaat de föhn er weer uit en volgt er neerslag (aanvankelijk Südstau) en weer koudere lucht. Sneeuwvalgrens geleidelijk weer tot 1500 a 1000 meter dalend. Hoe dat allemaal verder gaat verlopen gaan we de komende dagen in kaart brengen.

Tot zover voor deze zaterdag ochtend. Voor al die genen onderweg van of naar de wintersport een goede en veilige reis gewenst en anders veel ski of (nog) schaatsplezier. Ciao van uit een nog föhnig opgeklaard Oberwallis.

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 604 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier