Advertentie 

Algemeen: aan de voorzijde van depressie –Zlatan – met kern ten zuiden van IJsland verblijven de Alpen donderdag en vrijdag in een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee vochtig warme lucht wordt aangevoerd. In het weekend lijkt het zomerweer weer wat te stabiliseren met afnemende onweerskansen. De precieze ontwikkelingen zijn mede door de nabijheid van een “Luftmassengrenze” echter nog onzeker!  In de loop van de volgende week herstel warme zomerweer.

In oosten tot 36 graden, onweer risico houdt aan

Ook gisteren konden we in de Alpen weer een warme (hete) dag aan het archief toevoegen. Op uitgebreider schaal werd het tropisch met maxima die tot 32 a 34 graden opliepen. Vooral in de ochtend was de zon van de partij maar gaandeweg de dag ontwikkelden zich al weer snel stapelwolken die in de middag en avond uitgroeiden tot regen en onweersbuien.

In de ochtend was het veelal nog zonnig zoals ook in het Kleinwalsertal. Met de zon en de stijgende temperaturen werd het flink warm met zelfs op 1200 meter 25 graden en op 2000 meter 20 graden! Via Hans ter Braak @hansterbraak
Glärnisch – Klöntalersee. Foto ViaFB Marko Prietzel
Gisterochtend waren in het Zwitserse Oberglatt – Zürich – mooie onweer verklikkers, zgn altocumulus castellanus wolken, te zien. Foto Anita Tobler via de website van Meteo-Schweiz – Wetterblog

Sommig buien brachten in korte tijd veel neerslag en gingen gepaard met zware windstoten en hagel. Vooral in het Zwitserse Berner Oberland ging het flink tekeer. In de omgeving van Adelboden viel in 10 minuten maar liefst 27 mm neerslag en in 1 uur werd er bijna 60 mm afgetapt. Tijdens de zwaarste buien werden er windsnelheden gemeld van 90 tot 110 km/h. Later in de middag en avond trokken de zware buien de westelijke Oostenrijkse Alpen binnen en ook daar ging het heftig tekeer met lokaal noodweer!

Dreigende wolken pakten zich in de middag samen boven Thun in de Berner Alpen. Foto Peter Beutler‏ @pescheswiss

Vandaag en ook morgen vrijdag verandert er grosso modo niet veel aan het weerbeeld. We houden een zuidwestelijke hoogtestroming en daarin opgenomen een zogenaamde “Luftmassengrenze” (koufront) welke zich langzaam naar het oosten verplaatst.  Aan  de oostflank van het koufront boven Frankrijk wordt warme en geleidelijk nog iets vochtigere lucht aangevoerd. In de Zwitserse Alpen moet in de ochtend nog met bewolking en lokale regen en onweersbuien rekening worden gehouden, elders start de dag weer met zon. Met de dagelijkse gang worden de warm vochtige luchtmassa’s weer toenemend onstabiel van opbouw en het spelletje met regen en onweersbuien kan weldra weer gaan beginnen.

Isobaren frontenkaart donderdag 20-07

Tijdens de zwaarste buien kan er weer hagel voorkomen en dient er rekening met zware windstoten te worden gehouden. De oostelijke Alpen krijgen naar alle waarschijnlijkheid pas later op de dag (avond) te maken met de onweersbuien.  De middagtemperaturen stijgen naar 22 tot 26 graden, in centraal Oostenrijk naar 27 tot 30 graden en in het oosten lokaal naar 34 tot 36 graden! Op 2000 meter wordt het 12 tot 17 graden en de vorstgrens bevindt zicht rond circa 3800 meter.

Radarbeeld 08h45 via Wetteronline.de. Vooral de Zwitserse Alpen hebben met bewolking en neerslag te maken. Bij Salzburg ook een buitje. Later op de dag dan overal weer toenemende kans op (onweers)buien

Zoals gezegd vrijdag weinig verandering, nog steeds zien we een koufront noord-zuid georiënteerd over de Alpen verlopen. Aan de oostzijde wordt zeer warme vochtige lucht aangevoerd, aan de westzijde wat minder warme maar ook wat drogere lucht. Een zwak tussenhoog zou de buigheid wat kunnen onderdrukken maar met het front in de buurt is het maar de vraag in hoeverre dit gaat lukken.

Ook het weekend weer gaat met de nodige onzekerheid gepaard. Oorzaak is een afsnoerend hoogtelaag boven de Britse Eilanden en daarmee samengaande opdringende storingen (koufront). Het meest waarschijnlijke scenario is dat we ook in dan te maken krijgen met regen en onweersbuien met lokaal ook weer kans op hagel en zware windstoten. Waar de buien hun ladingen zullen gaan lossen valt niet te zeggen. De grootste kans op zon en stabielere condities zal voor de ochtenden zijn weggelegd, de grootste kans op onweer voor de bergen!

GFS voor zaterdag met het laagje boven het zuiden van Engeland en het tussenhoog tot over de Alpen. Vooral zaterdag wrs nog buien, zondag vooral nog in de oostelijke Alpen

Ook begin volgende week zal het hoogtelaag nog zijn stempel op het west Europese weer en deels ook op het weer in de Alpen weten te drukken. Van het westen uit zien we van het Azorenhoog uit echter nieuwe hogedruk impulsen richting west Europa en de Alpen uitgaan met mogelijk de opbouw van een apart hoog later in de week.

GFS voor donderdag 27 juli met aan de oostflank weer de aanvoer van zeer warme lucht uit het zuiden. Een hoogtelaag bevindt zich over de Balkan en zou ook nog de oostelijke Alpen kunnen beïnvloeden
T850 hPa trend – prikpunt St Anton am Arlberg
en de vorstgrens, dalend van 4000 naar 3000 meter

Mocht dit gaan lukken, ik acht de kans daarop vrij groot, dan kan de atmosfeer eindelijk tot rust komen, de temperaturen gaan in de lift en met veel zon mogen we ons dan weer gaan opmaken voor een volgende fase van warm tot zeer warm zomerweer. In hoeverre de onweerskansen daarbij weer een rol zullen gaan spelen is nog niet duidelijk.


Of dat ook daadwerkelijk zal gaan lukken en hoe dat allemaal in detail zal gaan verlopen gaan we de komende dagen vervolgen. Fijne dag gewenst vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis. Ciao.

 

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.077 times, 1 visits today)

7 Reactie op “Alpen – Labiel zomerweer op Luftmassengrenze”

 • Martijn
  20 juli 2017 at 09:29

  Kijk mooi bericht johann! Ziet er goed uit voor volgende week

 • Johann
  20 juli 2017 at 09:42

  @Martijn Yep. Zoals verwacht is ook deze zomerdip, veroorzaakt door het hoogtelaagje en trog, van tijdelijke aard en ziet het er niet naar uit dat het stromingspatroon op de schop gaat. Eigenlijk een beeld wat we al langere tijd zien deze zomer met steeds weer die inkomende warmte vanuit het zuiden en zuidwesten (warme hoogterug). De vraag is nu is het een blijvertje of gaan we opnieuw op herhaling ?! Verder blijven de onweerskansen een belangrijk item, vooral de eerste dagen en dan weer later volgende week (oosten) Al met al niet slecht, gewoon zomers en van alles te beleven!

 • MrB
  20 juli 2017 at 13:01

  Bedankt Johan. Ziet er op zich goed uit. Wat ik begrijp donderdag weer warmer?

 • Martijn
  21 juli 2017 at 11:15

  Onweer in de alpen blijft fascinerend! W zullen zien

 • MrB
  22 juli 2017 at 08:54

  Komt er nog een update Johann?

  • Johann
   22 juli 2017 at 09:18

   Net gemaakt 🙂

 • MrB
  22 juli 2017 at 10:02

  ik zag het. Erg leuk en bedankt

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier