Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen een Atlantisch hoog – Carina – en een depressie – Zubin – met kern boven de Oostzee liggen de Alpen in een noordelijke stroming met de aanvoer van polaire lucht. Vooral in de Nordstau van de Alpen valt sneeuw. Dinsdag overgang naar rustig hogedrukweer met aangename temperaturen in de bergen.

Winters, vanaf dinsdag toenemende hogedruk, meer zon en geleidelijk minder koud

Gisteren bevonden de Alpen zich in het centrum van de hoogtetrog en werd er koudere maar ook drogere lucht aangevoerd waardoor op veel plaatsen de zon eindelijk weer eens goed van de partij was. In combinatie met de vers gevallen sneeuw leverde dit weer heel fraaie diep winterse plaatjes op! Hieronder een impressie van de vrijdag.

Bettmeralp – Aletsch Arena via FB  Bettmeralp Hotel Slalom.

Zon en heel veel sneeuw ook in het  Kleinwalsertal in de Vorarlberg alwaar het Alpenweerman dit weekend te gast is in – Haus Walser Berge Mittelberg

Kleinwalsertal
Kleinwalstal

Ook vanuit  Ischgl (Tirol), alweer onze weermannen Roy Molenaar en Sander van Engelen de komende dagen de pistes en het gebied verkennen, meldden Kaiserwetter en sneeuw.

Ischgl

En nog 2 winterse plaatjes vanuit de Franse Alpen en het Oberwallis

Les Arcs via J’adore la Montagne‏ @MontagneJadore
Lötschental, Oberwallis – Foto Diny Weemen
Rosswald  Oberwallis via FB Rosswald 
Crans Montana (Wallis) Foto Ad van den Bogaart

Lawine gevaar 
Voordat we met het weerpraatje verder gaan tot ook nog even weer waarschuwen voor het lawine gevaar. Door de vele sneeuwval, lokaal viel er de afgelopen dagen 50 tot 100 cm aan Neuschnee als mede ook door de sterk wisselende condities blijft het lawinegevaar precair (code oranje )en is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven.

Dat het snel fout kan gaan zie je hieronder op de foto met het bovenste “Anrissbereich” van de lawine in Pezid (Serfaus). Door de val van een skier werd op de 13-12 op deze 35-40 graad steile Nordhang op 2560m hoogte een lawine getriggerd met helaas dodelijk afloop. (Foto: 14.12.2017)

De komende dagen gaat er vooral in de Nordstau nog weer sneeuw bijvallen en zal er aan deze situatie niet veel veranderen. Hieronder nog een video opname van een kunstmatig getriggerde lawine in Gstaad


Glacier 3000 Diablerets – Gstaad

Koufrontje met wat sneeuw
Een (zwak) koufront is gisteravond de westelijke Alpen binnengetrokken en zal vandaag van west naar oost en met zwaartepunt in de Nordweststau weer wat verse sneeuw gaan geven.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Inneralpin zijn de neerslaghoeveelheden bescheiden en aan de zuidkant als ook in de oostelijke delen van de Alpen blijft het meest droog. De sneeuwvalgrens houdt zich tot in de lagere delen en dalen op en op 2000 meter hoogte vriest het een graad of 10.

Zondag valt er met voorkeur in de Nordweststau gebieden sneeuw, elders blijft het bij een enkele sneeuwbuien. Qua temperaturen verandert er zondag niet veel en houden we ook dan nog het winterse beeld.

Maandag gaat een laagje boven Duitsland en een daarmee van het noorden uit afzakkend koufront voor wat verder opleven neerslag activteit zorgen. Ook nu weer zal de meeste sneeuw aan de noordelijke Alpenhoofdkam gaan vallen. De lager gelegen gebieden in het Alpenvoorland zouden ook wat regen sneeuwregen kunnen gaan krijgen.

Sneeuwfrontje maandag

Tot dinsdag kan er in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam 20 tot 50 cm Neuschnee gaan vallen en lokaal ook nog wat meer.  (zie kaart Arpege hieronder cumulatief tot maandagochtend

Toenemend hogedruk, meer zon en vooral in bergen zachter
In de periode van dinsdag tot en met woensdag gaat het weerbeeld van west naar oost dan ook aan de Alpennoordkant geleidelijke verbeteren. Met stijgende luchtdruk en de aanvoer van drogere maar eerst nog vrij koude lucht is het dan prima wintersport weer. De noordelijke oostelijke Alpen hebben aanvankelijk nog te maken met (rest)bewolking en laatste sneeuwval voordat ook hier in de loop van de woensdag een overgang naar droog weer met meer zon volgt.

GFS dinsdag met de hogedruk boven centrale

In de tweede helft van de week gaat vanuit het westen dan geleidelijk ook wat zachtere lucht instromen en vooral in de bergen wordt het dan zachter. Met veel zon en de aangename temperaturen belooft het dan uitstekend wintersport weer te gaan worden. Uitzondering daarop vormen opnieuw de noordelijke Alpen die steeds weer door zwakke fronten vanuit het noordwesten geschampt worden en naast bewolking ook periodiek neerslag zullen geven. In de wat zachtere lucht sneeuwt het meest vanaf 1200 tot 1400 meter, tijdelijk met de instroom van wat koudere lucht ook lager!

Winterse kerst dagen inclusief verse sneeuw
In het weekend lijkt de zwabberend polaire jet dan weer wat zuidelijker te gaan koersen en komen we vanuit het noordwesten op nieuw in koudere lucht en ook tijdens de kerstdagen verblijven we daarin. Niet dat het direct heel koud zal worden maar in ieder geval aanhouden winters en waarschijnlijk ook met wat verse sneeuw omdat juist tijdens de kerstdagen fronten vanuit het noordwesten de Alpen zullen binnentrekken. Sneeuwvalgrens dan weer dalend tot in de dalen en de lagere delen!

GFS eerste kerstdag met koufront en opkomend sneeuwval

Ook het ECMWF komt met een soortgelijke ontwikkeling en ook hier zien we de straalstroom richting de feestdagen een zuidelijkere koers nemen. Natuurlijk moeten we met nog bijna 10 dagen te gaan een flinke slag om de arm houden voor wat betreft details zoals timing en neerslag. Daarnaast zien we binnen de ensemble oplossingen ook nog steeds een grote bandbreedte. Al met al in ieder geval geen slechte(re) kaarten en eerder weer wat kouder dan zachter. Wordt vervolgd zullen we maar weer zeggen.

Witte kerst Alpen?  Een eerste trend
In de Alpen en de Middelgebergtes vanaf 700 meter is de kans op een witte kerst 80 tot 100%.  Dit hoge percentage hebben we te danken aan de sneeuw die die de laatste dagen tot in de lagere delen en dalen is gevallen. Op sommige plaatsen ligt er tot in de laagste delen een gesloten sneeuwdek van 10 tot 30 cm en lokaal ook nog meer. Naar mate je hoger komt neemt ook het sneeuwdek ook toe. In in de hogere delen van de Alpen ligt 50 tot 100 cm oplopend tot 200  a 300 cm in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpen.

Met de verse sneeuw die nog gaat vallen en de navolgende hogedruk zal daaraan weinig tot niets meer veranderen behalve dan dat de sneeuw kan gaan “zetten” en daardoor aan volume wat zal afnemen. Ook het sneeuwdek in de lagere delen zal naar alle waarschijnlijkheid tot en met kerst intact blijven (inversie), enkel daar waar de zwakke december zon de boel overdag nog even weet op te warmen zal het sneeuwdek wat gaan slinken en is het maar net de vraag hoeveel sneeuw er ligt. 

Kerst weer
De langere termijn oplossingen zijn nog vrij onzeker. Het meest waarschijnlijke scenario is dat we met een meanderende jetstream te maken gaan krijgen. Juist rond of tijdens de kerstdagen zouden we in koudere lucht terecht kunnen komen met de kans dat storingen ook wat sneeuw zullen gaan geven.

Tot zover voor deze zaterdagochtend, een heel fijne dag waar dan ook en graag weer tot de volgende keer!  Actueel in Termen Oberwallis -3.8 graden en lichte sneeuwval. Ciao

Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 939 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Laatste sneeuwfrontjes in aanloop naar hogedruk”

 • Jan van soest
  16 december 2017 at 08:29

  Lang geleden….witte Kerst in de Alpen! Eindelijk dan weer eens!
  Ik schrok mij een muts toe ik de H zag liggen op de weerkaart. Deed mij denken aan vorig jaar toen we weken lang daar een H hadden liggen!
  Zit er voor de Zuidkant nog een Genualaagje in met een pak sneeuw?

  Fn wknd lln!

  • Johann
   16 december 2017 at 09:06

   Voorlopig is en blijft het prijs schieten aan de Alpennoordkant en met dit stromingspatroon hoeven we vanuit het zuiden niets te verwachten! Maar ach, de winter moet nog beginnen en ik heb er alle vertrouwen in dat die dumps aan de zuidkant ook nog gaan komen. Fn wknd ookzo

 • HansLaPlagne
  16 december 2017 at 09:39

  Wat een gedegen weerbericht weer. En duidelijk verwooord. Geen speculaties maar feiten. Top!

  Zie verder wel dat KNMI voor NL een lange zachte periode ziet. Maar dat staat toch hopelijk los van wat er in de Alpen gaat gebeuren?

  • Johann
   16 december 2017 at 10:21

   Niet verwonderlijk want Nederland zit voorlopig aan de zachtere kant van het geheel (ten noorden van de hoogte-as en dus meer west invloed / Atl. Oceaan. De Alpen wat meer op de wip en aanvankelijk gewoon continentaal. Op de wat langere termijn dan ook wel periodiek wat zachter. Juist het verschil in hoogte is dan bepalend sneeuw / regen / winterweer. Geen echte winterse setting maar wel interessant mn ook door ontwikkelingen hoger op in de atmosfeer!! (waar KNMI niets mee doet tav de verwachtingen) 😉 Thx overigens voor je feedback! Winterse groeten iig uit Oberwallis

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier