Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vanmorgen even een korte update, later vandaag meer Alpenweer…

Gisteren konden we nog even genieten van een heerlijke winterdag in de bergen. Verse sneeuw en de zon zorgden voor prima wintersport condities.

Kleinwalsertal Foto via Ineke Hommels
Rothwald Wasenalp Oberwallis
Lenticularis wolken boven de Simplon gezien vanui Rosswald

Vlog Johann gisteren gemist, dan hier nog even de herkansing

Een laagje en occlusiefront trekken vandaag van noord naar zuid over de Alpen en zorgt vooral in de westelijk en noordelijke Alpen voor neerslag.

GFS met het laagje vanmorgen vroeg nog net ten zuiden van de Belgie
Radarbeeld Alpen 08h30. Via WetterOnline.de
Sneeuwvalgrens vanmorgen

De neerslag varieert daarbij sterk maar ligt meest tussen de 800 en 1200 meter. Bij intensieve en aanhoudende neerslag door  neerslagafkoeling lokaal tot 700 a 500 meter dalend. In de loop van de dag van het westen uit afnemende neerslag en weer wat stijgende sneeuwvalgrens

Actueel in Oberwallis (Termen) krachtige sneeuwval bij een temperatuur van 0.3 graden. Later vandaag meer Alpenweer met oa de verdere vooruitzichten ! Fijne dag

Update 18h00
Komende nacht valt er in de oostelijke Alpen nog wat neerslag en boven 500 meter oosten de 1300 meter sneeuw. Elders klaart het op of vormt zich lage bewolking en Hochnebel. In het westen en zuidwesten is het helder. Vooral daar waar het opklaart en boven een sneeuwdek gaat het licht en lokaal matig vriezen.

Morgen zaterdag onder invloed van verder stijgende luchtdruk vanuit het westen laatste buitjes in de oostelijke regionen. Elders afgezien van nog wat restbewolking droog en opgeklaard en naar het westen en zuiden toe in de bergen boven de 1300 tot 1800 meter zonnig. In de noordelijke Alpendalen en Alpen laagland kans op Hochnebel met een bovengrens van 600 tot 1000 meter.

Zondag neemt de afdrogende werking van de hogedruk verder toe en belooft het in de bergen een heel mooie zonnige dag te gaan worden. Enkele overtrekkende wolkenvelden mogen geen naam hebben. In hogere oostelijk Alpen staat nog nog een straffe noordelijke wind. Elders is het met eeen zwakke tot matige wind en niet al te lage temperaturen prima vertoeven en prima wintersportweer.

Omdat de dauwpunten nog wat verder naar beneden gaan zullen de pistes er prima bij liggen en de sneeuw van zeer goede kwaliteit zijn. Wel even aan het lawinegevaar denken omdat de situatie ook de komende dagen deels nog precair zal zijn en het risico op lawine’s aanzienlijk /code oranje (3). Lekker op de pistes blijven dus.

Het lawine gevaar blijft op de loer liggen. Schlittelweg Rosswald vanmiddag

Droog en zonnig uiteinde
Tot het einde van het jaar verblijven grote delen van Europa als ook de Alpen onder een krachtig hogedruk gebied. Met de kern meest in de buurt van de Alpen is er niet al teveel stroming. Door de dalende luchtbewegingen binnen het hoog (subsidentie) en ondersteund door een warme rug van het subtropenhoog zal het in de bergen (zeer) zacht zijn.

Subsidentie hogdruk maandag 30-12-19

In vergelijking met de voorgaande dagen lijkt het niet meer zo heel extreem te gaan worden maar ook nu nog zien we de vorstgrens met regelmaat de 3000 meter aan tippen. Voor wat betreft de sneeuw (100 tot 300 cm en lokaal nog meer in de hogere Alpen) behoeven we ons geen zorgen te maken. De dauwpunten blijven, en dat geldt met name voor de eerste dagen, ver in het negatieve bereikbaar. Op circa 2000 meter zullen ze meest zo tussen de -18 en -8 verblijven!

Onder de inversie, de koude plaklaag, kan zich een koudereservoir gaan vormen en uitbreiden. De daarin gevangen vochtigere lucht kan in de nog lange nachten flink afkoelen en er vormt zich mist of Hochnebel. Het is dan altijd weer afwachten in hoeverre deze overdag al of niet oplossen. Boven de inversie in de bergen zal de zon volop schijnen.

Mogelijk dat een hoogtelaagje rond de jaarwisseling voor meer bewolking gaat zorgen en mogelijk wat neerslag / sneeuw. Deze ontwikkelingen zijn echter nog onzeker.

Hoogtelaagje dinsdagavond 18h00

Een volgende storing met neerslag / sneeuw zou 4 of 5 januari weer voor wat afwisseling kunnen gaan zorgen. Of  dan op de wat langere termijn  naar een koudere weerfase evolueren is eveneens nog onzeker mag zeker niet ondenkbaar! Daarover dan later ook meer.

GFS met het koufront(tje) zaterdag 00h00
Enembles multimodel prikpunt Mittelberg Kleinwalsertal Vorarlberg

Tot zover voor deze vrijdag. Een fijne avond nog gewenst en dito weekend. Ciao vanuit een winters Rosswald – Termen in Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 388 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Laatste sneeuwfrontje in aanloop naar (subtropen) hogedruk”

  • dennis donders
    27 december 2019 at 11:36

    dankjewel voor de update johann. ben benieuwd naar de termijnoverzicht later. wij gaan over 1 weekje naar de sellaronde. mijn eerste skivakantie sinds 4 jaar.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier