klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Een storing zorgt vandaag voor neerslag in de west- en zuidelijke Alpen. Aan de noordoostkant van de Alpen blijft het droog, maar overheerst de bewolking. Morgen trekt een koufront uit noordelijke richting over de Alpen en valt er nog wat sneeuw aan de noordkant. Daarna ontwikkeld zich een hogedrukgebied en wordt het de rest van de week Kaiserwetter.

Gisteren was het op veel plaatsen een prachtige dag in de Alpen. In de ochtend nog enkele sneeuwbuien, maar in de loop van de dag klaarde het steeds meer op en brak de zon. Ook de dauwpunten waren gisteren laag genoeg voor de productie van technische sneeuw.

Verse sneeuw gisteren op de bomen in het skigebied Axamer Lizum, Tirol
Vorige weekend was het skigebied ook al even open, maar vanaf dit weekend is het iedere dag open. (Axamer Lizum, 30 november)
De dauwpunten waren gisteren laag genoeg voor de productie van technische sneeuw. De lucht was droog en koud. In het hele skigebied draaiden de machines op volle toeren. (Axamer Lizum, 30 november)
Gisterenochtend was er nog wat nevel en bewolking, waardoor deze mooie bijzon was te zien. Olympiabahn, Axamer Lizum.
Ook in Zwitserland was het gisteren een prachtige dag. Met blauwe luchten en verse sneeuw. Rothwald Wasenalp (1900-2400m) 30-11 Foto’s Bas Laros
Rothwald Wasenalp (1900-2400m) 30-11 Foto’s Bas Laros

Even een terugblik naar afgelopen maand. De maand november was bovengemiddeld warm en neerslagrijk in de Alpen. We zagen vaak een zuid en zuidwestelijk stroming die warme en vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee meenam. In Oostenrijk lag de gemiddelde temperatuur 2 graden boven de normaal. Vooral de hoeveelheid neerslag was bijzonder en was het een recordhoeveelheid. In Oostenrijk had het sinds 160 jaar niet meer zoveel gesneeuwd in de maand november. Op sommige plekken viel meer dan 5 keer zoveel neerslag dan normaal. Niet alleen in het zuiden van Oostenrijk, maar ook in de Italiaanse Dolomieten en het zuidoosten van Zwitserland werden recordhoeveelheden sneeuw gemeten. Aan de noordkant daarentegen was het juist droger.

Neerslagafwijking november 2019 in vergelijking met 1981-2010. In het zuiden recordhoeveelheden neerslag en in het noorden droger dan normaal. (bron: ZAMG)

Vandaag is het aan de westkant van de Alpen nat en grijs. De sneeuvalgrens ligt tussen de 1000 en 1500 m. Met name veel neerslag valt er in de Franse Alpen en kan hier zo’n 20 tot 40 cm vallen. Ook in het zuiden van Zwitserland valt er nieuwe sneeuw en er zo’n 10 cm vallen. In het noorden van de Alpen blijft het langer droog, maar overheerst de bewolking. De wind draait van west richting zuidwest waardoor het ook föhnig kan zijn aan de noordkant.

Totale sneeuwval t/m maandag. Vooral aan de west en zuidkant valt er vandaag nieuwe sneeuw. Morgen is het de beurt aan de noordkant van de Alpen en valt er ook daar sneeuw. (bron: WXCHARTS.com

Morgen een andere weerbeeld en krijgen we te maken met een noordwestelijke stroming en een bijhorend koufront. Koelere lucht stroomt richting de Alpen en er is sprake van een Noordföhn. Met name het noorden van Oostenrijk, in gebieden zoals het Vorarlberg en Tirol, krijgen ze te maken met sneeuw tot mogelijk in de dalen met een lage sneeuwvalgrens. In de westen van de Alpen is het vriendelijker weer en is er morgen veel ruimte voor de zon.

Weerkaart voor dinsdag 3 december. Een hogedrukgebied ontwikkeld zicht boven een groot deel van Europa en de Alpen gaan daarmee profiteren van een rustige weersituatie. (bron DWD, ICON model)

Vanaf dinsdag ontwikkelt zich een hogedrukgebied boven het westen van Europa en schuift langzaam richting het oosten. De Alpen gaan van deze hoge druk profiteren en het blijft komende week echt Kaiserwetter te gaan worden. Er is weinig wind en er zijn veel zonuren te verwachten. In dalen neemt de kans echter wel toe op Hochnebel de komende dagen. Deze rustige weersituatie blijft meerdere dagen aanhouden in het gehele Alpengebied.

Weerkaart van het ECMWF laat een noordelijke aanvoer met koude lucht zien voor dinsdag 10 december (500 hPa ECMWF, via Wetterzentrale.de)

Vooruitzicht
Vandaag en morgen nog enkele sneeuwbuien, maar daarna wordt het Kaiserwetter de rest van de week. De zon schijnt volop, er staat weinig wind en het is zacht. Interessant is het te kijken naar wat we volgende weekend kunnen verwachten. De laatste weerkaarten laten een afzakkende jet zien met nieuwe neerslag op het programma. Vervolgens draait de hoogtestroming naar een noordwestelijke richting begin volgende week. Dit kan zorgen voor een nieuwe aanvoer van koudere lucht en winterse neerslag. Het is nog ver weg en daarom nog even afwachten of dit winterse scenario ook daadwerkelijk gaat gebeuren. In ieder geval wordt het de komende dagen op en top Kaiserwetter in de Alpen.

Ciao vanuit Innsbruck!

Actueel webcam beeld Innsbruck (10:30). Bewolkt en föhnwind vandaag. (bron: innsbruck.info)

Lees hier ook het speciale Kleinwalsertal weerbericht of onze winterverwachting 2019-2020.

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

(Visited 1.255 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer