Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  in het voor veld van een naderend koufront stroomt vandaag donderdag eerst nog zeer zachte en drogere  lucht over de Alpen uit. Vrijdag van west naar oost koufront passage met wat neerslag en ook zaterdag nog vrij koud. Zondag volgt de overgang naar rustig, zacht en vooral in de bergen zeer zonnig hogedrukweer.

“Zomerse” donderdag

Na de sneeuw en de regen kwam de zachte lucht en dat hebben met name de zuidelijke Alpen en het inner alpine Wallis gisteren al mogen ervaren. Reeds in de nacht en ochtend klaarde het steeds verder op en met de ingestroomde zeer zachte van origine subtropische luchtmassa’s ging het kwik in rap tempo omhoog.

Reeds rond de middag zagen we temperaturen aan de zuidkant van 20+ graden en ten zuiden van de Walliser Alpen in het Valle d`Aosta steeg het kwik tot 23+ graden.

Prachtig weer, volop sneeuw en lege pistes gisteren in het Aosta – Courmayeur – Pra Neyron 

Minder warm  en zonnig was het aan de noordkant waar een schampend koufront voor wat meer wolken(velden) zorgde. Langs de oostelijke noordkant viel uit de bewolking nog wat licht regen en in het hooggebergte wat lichte sneeuw.

Gisteren weer badend in de maar tzon de Koningen van de Alpen

Ook de 24 cm sneeuw verdween hier in Termen ging het gisteren in rap tempo “an den Kragen”. De onderstaande 2 foto’s zijn van de ochtend. In de avond was de meeste sneeuw alweer compleet weggesmolten

Ook in de bergen was het gisteren uitzonderlijk zacht met zelfs op 2000 meter temperaturen die tot 8 a 10 graden opliepen en een vorstgrens die ergens tussen de 2800 en 3200 meter verbleef. De aanvankelijk nog krachtig westelijke wind nam met het vorderen van de dag en de invloed van hogedruk geleidelijk in kracht af.

De donderdag belooft eveneens zeer zacht te gaan verlopen en de temperaturen kunnen in alle hoogtes nog een paar graden winst gaan pakken. Op meerder plaatsen stijgt het kwik naar 20+ graden en lokaal zijn 23 tot 24 graden haalbaar. In de bergen stijgt de vorstgrens naar 3300 tot 3500 meter.

GFS voor vandaag met pre frontaal nog een keer de zeer zachte lucht

Op nadering van een zwak koufront begint in de middag de westenwind in kracht toe te nemen tot hard en in het noordoosten tot stormachtig. Gelijktijdig begint dan in de hoogte ook weer minder zachte en vochtiger lucht binnen te stromen en gaat het kwik weer een dalende trend inzetten. In de avond en nacht op vrijdag trekt het koufront de Alpen binnen met wind en neerslag. Deels heeft de neerslag een buiig karakter en ook een klap onweer is tijdens passage van het eigenlijke koufront mogelijk.

In de eerste helft van de vrijdag trekt het koufront met neerslag / buien over de Alpen

Grotere neerslaghoeveelheden worden er op het front niet verwacht en post frontaal zal met stijgende luchtdruk de neerslag er ook snel weer uitgaan. Afgezien van het hooggebergte valt een deel van de neerslag dan ook nog in de warmere lucht en zal er in de lagere delen weinig tot geen sneeuw gaan vallen. Meest is het met 5 tot 10 cm wel gedaan, heel lokaal met gunstige Weststau zou in het hooggebergte 20 tot 30 cm kunnen vallen. Zaterdag valt er dan met voorkeur voor de zuidkant nog neerslag. Zie ook de animatie van het Arpege model hieronder (sneeuw accumulaties tot en met zaterdag9

Vrijdag en ook zaterdag verblijven we dan in de koudere maritiem polaire luchtmassa’s. Met de verder stijgende luchtdruk gaat dan van west naar oost ook de zon weer veel speelruimte krijgen. De zuidelijke Alpen profiteren aanvankelijk van de beschermende werking van de Alpenhoofdkam en vooral op de vrijdag staat er een krachtige Nordföhn. Hier is het droog en meest zonnig en ook een stuk zachter dan aan de noordkant. Zaterdag kan er door toedoen van een apart laagje in de omgeving van Corsica dan ook hier in de Südstau wat neerslag aan vallen.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaat

Algemeen betere condities treffen we ook in de westelijke Alpen aan. Laatste neerslag valt zaterdag lokaal nog in de oostelijke. Vooral tijdens de nacht op zondag en vroege zondag ochtend kan het wanneer het opklaart flink afkoelen met op uitgebreide schaal licht en ook matige vorst en lokaal in de hoger gelegen dalen boven een sneeuwdek ook strenge vorst.

In de loop van het weekend verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk (tussenhoog) zich naar oost Europa en met een naar zuid tot zuidwest draaiende hoogtestroming gaat weer veel zachtere en drogere van origine subtropische lucht over grote delen van west Europa en de Alpen uitstromen.

GFS voor zondag en dan weer vol in de zeer zachte luchtmassa’s

Zondag krijgt de zon dan overal weer veel speelruimte en enkele overtrekkende wolken(velden) zullen de lente gevoelens niet frustreren. De middag temperaturen stijgen naar 15 tot 18 graden en lokaal ook nog wat hoger. In de bergen stijgt de vorstgrens overdag weer naar 2100 tot 2300 meter.

Begin volgende week krijgen we te maken met een volgend Atlantische hoog dat net als zijn voorganger langzaam naar het oosten trekt. Tijdens het wisselen van de wacht zal maandag vanuit de Atlantische hoogtetrog een apart (hoogte) laagje richting het Iberische Schiereiland en de westelijke Middellandse Zee afsnoeren. Ook het meelopend bodem laag zal westelijk van de Alpen naar het zuiden trekken en naar alle waarschijnlijkheid het weer in de Alpen niet beïnvloeden.

GFS met de hogedruk boven grote delen van west Europa. Het (hoogte)laag zal de Alpem

Concreet betekent dat dat we onder invloed van de hogedruk profiteren van rustig en vrij zacht tot zacht Spätwinterwetter. Met de al krachtige maart zon en in de vrij zachte droge continentale luchtmassa’s wordt het dan lenteachtig.

Mogelijk dat tegen het einde van de volgende week of in de loop van het weekend (ECMWF) een volgend koufront dan weer voor een afkoeling gaat zorgen

Vrijdag dus nog even met een laatste koufront afreken en ook zaterdag is het nog vrij koud met wat sneeuw. Vanaf zondag volgt dan de overgang naar rustig en zacht hogedrukweer met veel zon in de bergen.

Alpenweerman HD webcams in OberwallisHIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 688 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier