Alpen - Laatste droge dag, morgen grote omslag.

Algemeen: Vandaag schuift de belangrijke depressie boven Schotland geleidelijk naar het oosten en wordt de invloed op de Alpen groter. De wind wakkert aan en een typische föhn situatie ontstaat bij wind uit het zuidwesten. Komend weekend bereiken de bijhorende neerslagzones dan de Alpen en gaan de temperaturen volledig onderuit, het wordt winter. Volgende week houdt het winterweer nog eventjes aan vooraleer we eind van de week waarschijnlijk overschakelen op een herfst weertype. De seizoenen gaan in snel tempo voorbij!
In dit weerbericht krijgt u een gedetailleerde vooruitblik op het weer voor komend weekend.
Sneeuw op komst
Vandaag: Zoals weergegeven in de titel beleven de Alpen vandaag nog een laatste droge dag. De depressie bevindt zich nog ver genoeg waardoor regenzones uit de buurt blijven. Vanaf het zuidwesten wordt zachte lucht naar de Alpen geblazen aan hoge snelheid wat vooral aan de west- en noordkant een föhn gradiënt zal teweegbrengen. De nul graden grens schommelt rond 2700 meter in het westen, 2500 meter in het oosten en aan de noordkant en 2200 meter aan de Alpenzuidkant. Na het optrekken van nevel, mist en ochtendgrijs (wat lokaal wel lang kan duren) wordt het op de meeste plaatsen ook nog een zonnige dag. Deze namiddag/vanavond wordt de hoge bewolking wel steeds talrijker vanaf het zuidwesten, signalen dat een weersverandering op til is.
Vannacht: Vannacht neemt de bewolking snel toe vanaf het zuidwesten. Kort na middernacht arriveert dan de eerste neerslag in de westelijke Alpen welke in eerste instantie als sneeuw valt boven 2000 meter langs de Alpenhoofdkam en 2500 meter in de voor Alpen. De Föhn wakkert nog wat aan tot een matige wind. De grootste hoeveelheden zijn vannacht weggelegd voor de zuidelijke Rhône Alpes waar on de massieven rond Alpe d’Huez al 20 cm sneeuw vallen boven 2400 meter.
Morgen voormiddag: De neerslag strekt zich wat meer uit naar het oosten zonder echt in intensiteit toe te nemen. De temperaturen blijven nog steeds vrij hoog met een sneeuwgrens rond 2200 dicht tegen de Alpenhoofdkam en 2600 meter in de voor Alpen. Ook in de Italiaanse gebieden arriveert de eerste neerslag. In Oostenrijk en Oost-Zwitserland blijft het nog volledig droog met een nulgradengrens stijgend tot 3000 meter.
Morgen namiddag: Het koufront botst op de Alpen vanaf het noordwesten maar vooraleer het afkoelt zal de neerslagintensiteit al sterk toenemen. De meeste neerslag valt in de westelijke Alpen bij een sneeuwgrens die in de loop van namiddag/avond daalt tot 2000 meter in de inner Alpiene gebieden en 1500 meter in de noordwestelijke Alpen. In de zuidelijke Rhône Alpes kan tot en met morgen avond lokaal 50 cm sneeuw vallen.
Nacht van zaterdag op zondag: Tegen de (voor)avond begint het ook in Zwitserland, Italië en Oostenrijk te regenen/sneeuwen. ’s Avonds schommelt de sneeuwgrens nog rond 2000-2500 meter maar deze zakt in de loop van de nacht tot 2000 meter in de inner Alpiene gebieden en aan de zuidkant en 1200 meter aan de noordkant en de westkant. In de loop van de nacht wordt de intensiteit van de neerslag wat minder.
Zondag: Zondag leeft de neerslag van west naar oost weer op. Voor de middag sneeuwt het vooral in de westelijke Alpen intens, tegen en namiddag verplaatst deze intense zone zich naar de centrale zuidelijke Alpen en ’s avonds naar de oostelijke en zuidoostelijke Alpen. De sneeuwgrens schommelt hierbij rond 1000-1400 meter ten noorden van de Alpenhoofdkam en zakt in de loop van de dag tot 800 meter! Aan de zuidkant is het eerst nog zachter met sneeuw vanaf 2000 meter zakkend tot 1000 meter tegen de avond en nacht naar maandag. Voor de eerste keer dit jaar lijken we het woordje sneeuwdump te mogen uitspreken.
Maandag: Winters weer. Voor de middag sneeuwt het vooral in de oostelijke en zuidoostelijke Alpen nog matig vanaf 800-1000 meter. Na de middag bereikt een nieuw neerslaggebied dan de noordwestelijke Alpen en Zwitserland met hernieuwde neerslagimpulsen. Het sneeuwt dan vanaf 800 meter dalend tot 600 meter waardoor ook in het Zwitserse laagland voor de eerste keer dit jaar een mooie laag sneeuw kan vallen. Het is winters koude. De nulgradengrens zakt tot onder 1000 meter en op 3000 meter vriest -15°C.
Trend: Ook dinsdag is het aan de noord- en westkant van de Alpen bewolkt met wat lichte neerslag. Het blijft koud met sneeuw vanaf pakweg 1000 meter. Woensdag zorgt een beperkte hoge druk rug voor droog weer met enkele kortstondige opklaringen. ’s Avonds en ook donderdag trekt het vanaf het westen weer dicht met een nieuwe neerslagzone. Het wordt dan wel wat zachter.
Lange termijn: De absolute winter temperaturen zijn we kwijt maar het wordt zeker niet terug echt zacht. Bovendien lijkt de westcirculatie op gang te komen met regelmatig depressies en bijhorende neerslagzones. We schakelen dus over van winterweer op herfstweer tegen het einde van de week.
Zo, dat was het weer voor vandaag. Morgen is Johann er weer met de laatste updates voor het spannende weekend.
Tot ziens vanuit een bewolkt en fris (5°C) Merksplas.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en -of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Join Alpenweerman community
Het belooft een interessante herfst te gaan worden en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.