Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: laag – Marcel -trekt via de Golf van Genua naar midden Italië en zal vandaag nog het weerbeeld in grote delen van de Alpen onbestendig bepalen. In de loop van de dag stroomt vanuit het noordoosten uit geleidelijk drogere maar ook koudere lucht over de Alpen uit.  Na een weersverbetering door tijdelijke tussenhoog invloed trekt in de loop van dinsdag  middag een volgende storing met sneeuw de westelijke Alpen binnen.

En hoog Erica zet diepvrieskou op transport richting west Europa /Alpen

Zondag hadden vooral de westelijke Alpen te maken met neerslag die bij een storing hoorde die van het westen uit de Alpen binnentrok . In het voorveld daarvan werd het in de Alpendalen tijdelijk weer even föhnig voordat de föhn op het front weer ging liggen en de neerslag volgde. De sneeuwvalgrens lag meest tussen de 900 en 500 meter en tot de avond waren grote delen van de westelijke Alpen en ook de westelijke delen van de oostelijke Alpen weer omgetoverd in een witte winterse wereld. Hier in Termen in Oberwallis steeg het kwik met de föhn in de ochtend nog even van -1 naar +4 graden voordat om circa 14h00 de föhn op het front weer ging liggen.  Met de opkomende sneeuwval daalde de temperatuur tot het vriespunt en om middernacht  kon ik 12 cm sneeuw optekenen. Meer sneeuw viel gisteren overdag al in de westelijke Alpen, lokaal 30 tot 40 cm en hogerop ook nog meer. In de nacht trok het sneeuwfront verder naar het oosten.

La Plagne via La Plagne @LaPlagne (Savoie,
Vars ( Hautes-Alpes) via FB VARS la Forêt Blanche
Les Gets – Page Officielle via FB
Avioraz

De veroorzaker van de neerslag (sneeuwval) is een laag dat de naam – Marcel – heeft mee gekregen en zuidelijk van de Alpen via de Golf van Genua naar midden Italië trekt alwaar het vandaag zal aankomen. De daarbij samengaande occlusie storing beïnvloedt vandaag het weer in grote delen van de Alpen. Omdat de stroming naar het noordoosten draait of al is gedraaid stuwt zich in eerste instantie de vochtige lucht aan de Alpennoordkant waardoor er in het gehele Alpengebied sneeuw gaat vallen en het lokaal ook intensief kan sneeuwen.


In de westelijke Alpen is het ergste dan echter voorbij en gaat de neerslag er geleidelijk uit. Datzelfde geldt voor de Alpenzuidkant waar de noordelijke wind (opkomende Nordföhn) de lucht meer en meer afdroogt en ook opwarmt.

Qua temperaturen verandert er vandaag nog niet veel. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -3 en -7 graden en op 3000 meter tussen de -8 en -12 graden. De vorstgrens vinden we terug tussen 1500 en 1000 meter en de sneeuwvalgrens tussen de 900 en 500 meter.  Met de opkomende Nordföhn wordt het aan de zuidkant een stuk zachter, lokaal kan het kwik met een krachtige Nordföhn (tot 12hPA drukovergschot) in het Zwitsere Ticino tot 12 a 14 graden oplopen!

Radarbeeld 08h00 bron WetterOnline.de

Tot dinsdag gaat er in de westelijke Alpen in (incl. de sneeuw van vannacht) nogmaals 10 tot 30cm sneeuw bijvallen, het meeste in de eerste helft van de dag. In de oostelijke Alpen mag met rekenen op 10 tot 30cm in de Dolomieten tot de zuidoostelijke Alpenboog ( Kalkalpen /Slovenië /Italië), elders blijven de sneeuwhoeveelheden beperkt tot 5 a 10cm. Door de combinatie van sneeuwval en een tot hard of stormachtig aantrekkende noordelijke wind zal in de bergen de sneeuw lokaal sterk verplaatst worden en daarmee het lawine gevaar stijgen.

In de loop van de dag gaat via de “achterdeur” van het laag met de noordoostelijke stroming koudere maar ook drogere lucht over de Alpen uitstromen. Dinsdag komt deze lucht onder tussenhoog invloed en daarmee belooft de dinsdag een heel aardige winterdag te gaan worden. Met de zon en de verse sneeuw gaat dit dan ongetwijfeld weer heel mooie plaatjes opleveren.  De lagere delen hebben kans op Hochnebel (rest vocht /bewolking) en daar zal de zon het wat moeilijker hebben.

GFS maandagavond met het naderende tussenhoog, daarachter in de loop van dinsdag vanuit het zuidwesten dan even weer wat zachtere lucht

Een volgende storing (occlusie) trekt later op de dinsdag en in de nacht op woensdag de westelijke Alpen binnen en gaat hier opnieuw voor sneeuwval zorgen. Omdat er voor het front uit iets zachtere lucht vanuit het zuidwesten wordt aangevoerd stijgt de sneeuwvalgrens tijdelijk weer naar 800 tot 1000 en deels in het westen tot 1200 a 1400 meter.  Ook de westelijke delen van Oostenrijk krijgen woensdag in de loop van de dag met meer bewolking te maken en vooral in het westen kan ook wat sneeuw gaan meepakken. De oostelijke delen houden het droog en de zon krijgt tussen de (hogere) bewolking door ook wat ruimte, in het oosten is het zelfs overwegend zonnig.

Het front zal vervolgens door toenemend hogedrukinvloed weer naar het westen toe worden teruggedrongen en afzwakken. Donderdag neemt onder druk van hoog – Erica – met centrum boven Scandinavie de druk overal verder toe en afgezien van wat lichte sneeuw of sneeuwbui met voorkeur voor de zuidelijke delen is het dan droog en schijnt ook de zon. Verder neem met een oost tot noordoostelijke stroming (Zwitserland Bise) de kans op Hochnebel en mist weer toe. De zuidkant houdt ook vrijdag nog wat last van (hoger) wolkenvelden, neerslag wordt er dan echter niet meer verwacht. Donderdag is het nog vrij koud, dat geldt vooral voor de oostelijke Alpen. Vrijdag stroomt er door druk van depressies op de Middellandse Zee vooral in de wat hogere luchtlagen weer wat zachtere lucht binnen waardoor vooral in de bergen de temperaturen weer wat in de lift gaan.

Of de zachtere lucht vanuit het zuiden dan verder terrein gaat winnen of dat de (veel) koudere lucht vanuit het oosten over de Alpen gaat uitstromen is nog onzeker. Uitgaande van de laatste modeluitdraai komt het hoog met zijn hoogteas wat ongunstig te liggen waardoor de zachtere lucht (hogerop) de beste papieren lijkt te hebben.

Wie gaat de slag in het weekend winnen. Kaart GFS00 opererationele run (koude oplossing) voor zondag 12 februari
De ECMWF van gisteravond met juist die hele zachte operationele uitdraai (hoorfdrun ( gele lijn) Ook vanmorgen is de EC OPER weer extreem zacht! Later op de ochtend volgen de ensembles

Of dat inderdaad dan ook gaat lukken gaan we de komende daten vervolgen. Ik zou zeggen blijf volgen en graag weer tot morgen dan met Roy Molenaar. Ciao vanuit een diep winters Oberwallis (10 tot 30cm tot in het dal). Via Facebook later op de dag nog een ochtend autoritje door de sneeuw hier in Oberwallis (Ried-Brig / Termen)!

Lawinegevaar
Er is weer verse sneeuw gevallen en er komt vandaag nog meer bij!  Door de sneeuwval en sneeuw vervrachtingen (wind) geldt er in de Alpen op uitgebreide schaal een code oranje (3).  Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 918 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier