Advertentie



 

Algemeen: depressie – Wolfgang – , vandaag met kern ten noorden van Schotland, stuurt een warmtefront over de Alpen, dinsdag volgt het koufront. Na een tussenhoog fase en opwarming op donderdag en vrijdag volgt vanaf vrijdag een volgend koufront welke een markant koelere weerfase gaat inleiden.

Vanaf vrijdag gevoelig kouder, sneeuw tot lagere delen

Oktober in een echte herfstmaand waarbij het vooral later in de maand in de Alpen soms al tot in de dalen kan winteren. Gisteren liet ik al 2 sneeuw foto’s zien gemaakt op 19 oktober in 2012 op 1800 meter hoogte hier in de Walliser Alpen. Later in die maand rond de 29e volgde een volgende kou inval vanuit het noorden waarbij er tot in de dalen sneeuw viel en zelfs op 600 meter een gesloten sneeuwdek werd gevormd. Hieronder nog een paar plaatjes van die tijd.

Sneeuw in de tuin in Termen op 1000 meter hoogte op 28 oktober 2012
Met de zon erbij
Zelfs in het dal werd er destijds een gesloten sneeuwdek gevormd. Herfstkleuren en sneeuw Spital Visp (620m)

Kouder wordende pool(gebieden)
Door een negatieve stralingsbalans zien we de Noordpool en poolstreken vanaf oktober steeds verder afkoelen waarbij de contrasten tussen de nog warme sub-tropen en tropen verder gaan toenemen en de straalstroom en depressies steeds actiever gaan worden met als doel deze verschillen tussen de verschillende  luchtmassa’s te “compenseren”.

Meanderende polaire jetstream (zwakke polar vortex) noordelijk halfrond- GFS 300 hPa (circa 9 km)

Gedragen en gestuurd door de polaire jetstream gaat de koude lucht proberen naar het zuiden uit te stromen (troggen) en warmere lucht naar het noorden (ruggen). Zit je dan net aan de koude kant van de jetstream (Rossby golf) dan kan de herfst met het vorderen van de tijd in de bergen en ook in noord Europa al snel winterse trekjes gaan vertonen.

Winterinval in Siberië, foto 24 september j.l.

Naarmate de herfst vordert gaat de door de verder toenemende negatieve straling balans de Noordpool steeds verder afkoelen en zien we daar tot in de hogere atmosfeer een enorm koud lagedruk gebied (koude pool) – de polar vortex – tot ontwikkeling komen. Het gedrag van deze polar vortex is voor de winter op het noordelijk halfrond als ook voor onze contreien heel belangrijk en we gaan dit de komende maanden dan ook goed in de gaten houden en zullen daar dan ook aandacht aan besteden. Meer info over o.a. de polar vortex – zie WIKI – of  – Hier

Goed voorbereid de winter in!

Rehall, kledingsponsor Alpenweerman.

Winter collectie 2017-2018

Meanderende jet
De komende dagen zien we bovenstaande processen al mooi terug in de weermodellen. Met een krachtige meanderende jetstream worden afwisselend maritiem polaire en maritiem sub-tropische luchtmassa’s aangevoerd. Nog zijn de warme fases (ruggen) in het voordeel maar vanaf vrijdag gaat de koudere lucht (trog) vanuit het noorden toch steeds verder terrein in zuidelijke richting winnen.

Radarbeeld 09h00 via Wetteronline.de

Ook in de hogere Alpen gaat de negatieve stalingsbalans steeds verder de overhand nemen en sneeuw die in het hooggebergte valt of gevallen is kan vooral aan de noordkant vanaf 2000 tot 2200 meter hoogte al “overleven”. Dat geldt met name wanneer we te maken krijgen met hogedruk (krachtige uitstraling, negatieve dauwpunten)

Onze weerman Lander van Tricht verricht nog steeds veldwerk (onderzoek en metingen gletsjers) in het Zwitserse Kanton Graubünden. Hij stuurde gisteren deze foto’s van de Pers gletsjer (samen met de Morteratsch gletsjer dal gletsjers gelegen in de Bernina). Mooi is te zien hoe de verse gevallen sneeuw al blijft liggen en kan gaan “zetten” om zo een volgende ijslaag te gaan vormen.

Verse gevallen sneeuw Pers gletsjer
Pers gletsjer
Panorama Pers en Morteratsch gletsjer, in 2015 werd hun verbinding door de teruggang verbroken

Nu we het toch over de gletsjers hebben; voor de massabalans van gletsjers (positieve / negatieve balansratio) zijn sneeuw (1) en temperatuur (2) cruciale factoren. Het totale massaverschil over accumulatie– en ablatiegebied bepaalt uiteindelijk of de jaarlijkse massabalans van de gletsjer positief of negatief is en dus of de totale ijsmassa toe of afneemt!

Slechte tijden voor de gletsjers
Sinds het begin van het antropoceen (het tijdperk waarin het Aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit en tevens het einde van de laatste kleine ijstijd in 1850) hebben we te maken met een overwegend negatieve balansratio en zijn veel kleinere lager gelegen gletsjers wereldwijd als ook in de Alpen al geheel verdwenen en hebben de hoger gelegen gletsjers veel van hun massa verloren. Vooral de afgelopen decennia is het tempo waarin dit plaatsvindt sterk toegenomen. Hieronder een paar vergelijkingen

Rhonegletsjer vergelijk 1900 / 2008
Grote Aletsch gletsjer Oberwallis vergelijk 1856 / 2004
Muir gletsjer Alaska vergelijk 1941 / 2004

Naar verwachting zullen de Alpengletsjers, wanneer de global warming in dit tempo doorgaat, tot het einde van deze eeuw verdwenen zijn of gereduceerd zijn tot slechts enkele hoger gelegen ijsvelden -meertjes!

Verwachting komende dagen
In vergelijking met de voortgaande worden de ontwikkelingen door de weermodellen in grote lijnen consequent. Om niet steeds in herhaling te vallen verwijs ik voor de synoptische uiteenzetting en wat meer details graag naar de weerberichten van eergisteren en gisteren.

Deutsche Wetterdienst weerkaart voor maandag 12h00. Na het warmte front volgt ex hurricane Marie met in het sleeptouw achtert koufront dinsdag tijdelijk koudere lucht!
Koufront met NW stroming, de meeste neerslag is dus voorbestemd voor de noordkant van de Alpen
Wat meer in detail voor dinsdag vlgs weermodel Arpege, sneeuwvalgrens 2200 tot 2400 meter

Nog even kort samengevat – wisselvallig / maandag warmtefront, dinsdag koufront, woensdag en donderdag weer verzachting en even na-zomeren. Vrijdag – zaterdag koufront gevolgd door een markante afkoeling met aan de noordkant sneeuw tot 1200 a 1000 meter en mogelijk ook nog wat lager. Veel neerslag wordt er overigens niet verwacht, zwaartepunt Alpennnoordkant (Stau effecten door noordwestelijke hoogtestroming)

Vanaf vrijdag markante afkoeling. GFS met de neg T anomalie voor zondag
ECMWF (EC12) ensembles

Tot zover voor deze maandagochtend, fijne dag en graag weer tot morgen! Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 533 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier