Alpen: Koufrontpassage zorgt voor regen en sneeuw
Algemeen: Een koufrontpassage zorgt vandaag voor veel neerslag in de Alpen. Momenteel regent het stevig door in de oostelijke Alpen en daarbij daalt de sneeuwvalgrens van 2000 meter naar 1400 meter. Isothermie speelt hierbij ook een grote rol. Achter het koufront vallen in de westelijke Alpen nog hier en daar buien. Met ook daar sneeuwval tussen de 1500 en 2000 meter. Het onstabiele weer wordt veroorzaakt door diverse depressies boven Europa. Zo ligt er een lagedrukgebied bij Genua en ook bij de Benelux. Vanaf donderdag knapt het weerbeeld geleidelijk op in de Alpen en wordt het overwegend droog met meer zon, dankzij een hogedrukgebied. Dit hoog ontstaat door een (ex) tropische cycloon. Weerman Lars heeft dit mooi uitgelegd in dit artikel. Begin volgende week komt het hogedrukgebied boven de UK te liggen, we noemen dit dan ook wel een Bartlett hoog. Dit wordt waarschijnlijk interessant voor de Alpen! Kom ik op terug in dit artikel.
Neerslag van betekenis
In de oostelijke Alpen valt er vandaag veel regen. in het algemeen 10 tot 20 mm en oostelijk van Innsbruck kan tot 30 mm neerslag. Door de aanhoudende neerslag treedt isothermie (neerslagafkoeling) op waardoor de sneeuwvalgrens wat kan zakken.
Sneeuw op de webcams
Patcherkofel Innsbruck.
Mooie winterse plaatjes, maar wel koud zeker voor het gevoel want het is onstuimig met soms veel wind, zeker op de toppen.
🧐❄️ Oui, la #neige a fait son retour ce matin à #Chamrousse dans le département de l’#Isère. Les flocons étaient attendus au-dessus de 1500m d’altitude ce mercredi matin ! C’est les stations de #ski qui doivent être impatientes… @JournalMeteo @DSkiables
Crédit vidéo : Viewsurf pic.twitter.com/PsayFWeUeb
— Kévin Floury (@kevinfloury) October 6, 2021
Petit saupoudrage en station à Tignes cette nuit ❄️@SavoieMontBlanc #neige #alpes #tignes #ski pic.twitter.com/ilM0X7m7cn
— Hugo Gaborit (@Hugo_Gaborit) October 6, 2021
Achter een koufront is in alle hoogtes markant koudere lucht over de Alpen uitgestroomd. Op de hoogste toppen vriest het 13 graden en de VG is gedaald tot circa 1800m. Vanaf 1600 a 1500 m viel / valt er sneeuw en is het lokaal sneeuw bedekt pic.twitter.com/YcpC6NkWiz
— Alpenweerman (@Alpenweerman) October 6, 2021
Komende dagen en in het weekeinde flinke weersverbetering
Donderdag knapt het weerbeeld geleidelijk op. In de oostelijke Alpen is eerst nog neerslag mogelijk, maar een hogedrukgebied neemt geleidelijk het heft in handen. Naast perioden met zon zullen er ook gebieden zijn met (hardnekkige) hochnebel. De nachten worden steeds kouder waarbij het lokaal flink kan gaan vriezen. Overdag ligt de vorstgrens vaak tussen 1700 en 2300 meter hoogte. Aan de Alpenzuidkant en in Frankrijk soms nog wat hoger.
Bartlett hoog brengt Nordstau
Na het weekeinde komt er een Bartlett hoog te liggen boven de UK, genoemd naar de Britse meteoroloog Paul Bartlett. Deze hogedrukgebieden zijn vaak standvastig en vandaar ook deze naamgeving. Voor de Alpen is dit interessant, tenminste voor de noordkant. Een Bartlett hoog is gevuld met warme vochtige oceaanlucht, aan de oostzijde stroomt met een noordelijke of noordwestelijke stroming juist koudere polaire lucht richting de Alpen. Een ideale situatie om Nordstau te laten optreden.
Tenslotte de ensembles
Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag!
Gastreporter of weerman?
Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Met dank ook aan Protest en Innsbruck Tourismus, partners van Alpenweerman
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.