Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een koufrontpassage zorgt vandaag voor veel neerslag in de Alpen. Momenteel regent het stevig door in de oostelijke Alpen en daarbij daalt de sneeuwvalgrens van 2000 meter naar 1400 meter. Isothermie speelt hierbij ook een grote rol. Achter het koufront vallen in de westelijke Alpen nog hier en daar buien. Met ook daar sneeuwval tussen de 1500 en 2000 meter. Het onstabiele weer wordt veroorzaakt door diverse depressies boven Europa. Zo ligt er een lagedrukgebied bij Genua en ook bij de Benelux. Vanaf donderdag knapt het weerbeeld geleidelijk op in de Alpen en wordt het overwegend droog met meer zon, dankzij een hogedrukgebied. Dit hoog ontstaat door een (ex) tropische cycloon. Weerman Lars heeft dit mooi uitgelegd in dit artikel. Begin volgende week komt het hogedrukgebied boven de UK te liggen, we noemen dit dan ook wel een Bartlett hoog. Dit wordt waarschijnlijk interessant voor de Alpen! Kom ik op terug in dit artikel.

Onstabiel weer in de Alpen door een koufrontpassage. Op enige hoogte valt de neerslag in de vorm van sneeuw.

Neerslag van betekenis

In de oostelijke Alpen valt er vandaag veel regen. in het algemeen 10 tot 20 mm en oostelijk van Innsbruck kan tot 30 mm neerslag. Door de aanhoudende neerslag treedt isothermie (neerslagafkoeling) op waardoor de sneeuwvalgrens wat kan zakken.

Op hoogte wordt in totaal 10 tot 30 cm sneeuw verwacht aldus het Duitse weermodel Icon.

Sneeuw op de webcams

Sölden Gaislachkogl.
Patcherkofel Innsbruck.
Mooie winterse plaatjes, maar wel koud zeker voor het gevoel want het is onstuimig met soms veel wind, zeker op de toppen.

en zelfs op 1500 meter hoogte ligt sneeuw (Axamer Lizum)

Komende dagen en in het weekeinde flinke weersverbetering

Donderdag knapt het weerbeeld geleidelijk op. In de oostelijke Alpen is eerst nog neerslag mogelijk, maar een hogedrukgebied neemt geleidelijk het heft in handen. Naast perioden met zon zullen er ook gebieden zijn met (hardnekkige) hochnebel. De nachten worden steeds kouder waarbij het lokaal flink kan gaan vriezen. Overdag ligt de vorstgrens vaak tussen 1700 en 2300 meter hoogte. Aan de Alpenzuidkant en in Frankrijk soms nog wat hoger.

Koude nachten, met lokaal zelfs strenge vorst!

Bartlett hoog brengt Nordstau

Na het weekeinde komt er een Bartlett hoog te liggen boven de UK, genoemd naar de Britse meteoroloog Paul Bartlett. Deze hogedrukgebieden zijn vaak standvastig en vandaar ook deze naamgeving. Voor de Alpen is dit interessant, tenminste voor de noordkant. Een Bartlett hoog is gevuld met warme vochtige oceaanlucht, aan de oostzijde stroomt met een noordelijke of noordwestelijke stroming juist koudere polaire lucht richting de Alpen. Een ideale situatie om Nordstau te laten optreden.

Na en paar mooie dagen volgt vanaf dinsdag Nordstau. De sneeuwvalgrens zakt dan in de polaire lucht snel en komt op woensdag en donderdag rond 1000 meter hoogte te liggen.

Tenslotte de ensembles

Donderdag wegtrekkende neerslag, vervolgens opklaringen. Begin volgende week zien we duidelijk een afkoeling aan de noordzijde van de Alpen met de nodige neerslag als gevolg van Nordstau. De SVG daalt lokaal naar 1000 meter. Op de lange termijn lijkt het weer zachter te gaan worden. Dit is echter nog onzeker.

Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag!

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Met dank ook aan Protest en Innsbruck Tourismus, partners van Alpenweerman

(Visited 40 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier