Algemeen: de invloed van tussenhoog –Hanna– neemt door toedoen van een koufront welke vandaag en morgen vooral de noordoostelijke Alpen beïnvloedt tijdelijk af. In het weekend herstelt de uitloper van het Azoren hoog zich weer en zal een volgende zeer warme zomerse weerfase gaan inleiden. In de loop van de week weer stijgende onweerkansen!

Volgende week weer tropisch

Ten opzichte van gisteren is er bij de weermodellen weinig verandert dus we houden het kort. Vandaag en morgen vooral in de noordelijke Alpen op een schampend koufront meer bewolking en wat neerslag of een bui. De meeste kans op nattigheid in de Nordstau van de oostelijke Alpenhoofdkam.

Vooral de noordkant krijgt vandaag en morgen wat nattigheid. Foto via Hans ter braak‏ @hansterbraak vanuit het Kleinwalsertal, op 1200 meter met 11 graden ook koel
Betere condities ook vandaag en morgen in het zuiden en inner-alpin. Fraaie opname van een zgn bannercloud rondom de Matterhorn. Via Twittter Daniel Gerstgrasser‏ @danivumalvier / Foto: B. Konantz
Foto Grächen Hohtschuggen. Via Francien Bakker

Hier ook duidelijk koeler met maxima van 13 tot 23 graden. Sneeuwvalgrens tijdelijk dalen tot 2300 a 2000 meter. Het zuiden in zuidwesten als ook de inner-alpine Alpen door de noordelijke stroming meer zon en warmer.

Radarbeeld 12h010 via Wetteronline.de

In het weekend van west naar oost dan geleidelijk weer stabilisatie van de atmosfeer doordat de uitloper van het Azorenhoog zich weer gaat versterken en naar het oosten toe uitbreidt. De zon krijgt steeds meer speelruimte en de temperaturen gaan weer in de lift.

Isobaren en fronten kaart voor zaterdagmiddag met het herstel van het Azorenhoog

Volgende week warm tot zeer warm zomerweer, geleidelijk wel weer toenemende kans op een lokale regen of onweersbui. Tegen een einde van de week en in het volgende weekend moeten we een Atlantische hoogtetrog die probeert naar het zuiden toe uit te zakken inclusief een afsnoeren hoogtelaag even in de gaten gaan houden. Dit zou vanaf het weekend of begin volgende week het zomerweer kunnen gaan frustreren. Deze ontwikkelingen zijn echter nog onzeker.

ECMWF voor woensdag met de zomerse setting

Vakantie landen / Hitte Spanje

Zoals enige dagen geleden al aangekondigd is het vooral in het zuidwesten (Iberische Schiereiland / Spanje) bloedje heet geworden met Cordoba gisteren zelfs 47+ graden. Lokaal ook vandaag daar landinwaarts weer temperaturen van 43 a 45 graden. Ook elders rond de Middellandse Zee is het warm tot zeer warm zomerweer met volop zon.

Maxima Middellandse Zeelanden, vooral Spanje wordt vandaag en ook morgen bloedheet met dikke 40-ers- Begin volgende week ietwat minder heet!

De neerslagkansen (lokale warmte onweders) zijn klein, uitzondering daarop begin volgende week in delen van Griekenland  en west Turkije waar door toedoen van een hoogtelaagje tijdelijk stevige regen en onweersbuien tot ontwikkeling kunnen komen! Ook Kreta zou daar nog wat van mee kunnen pakken!

Verkoeling vind men aan de stranden waar een zee briesje dan wel het zeewater voor enige afkoeling zorgt. Temperatuur zeewater 23 tot 29 graden. Atlantische kustwateren 17 tot 21 graden, Azoren en Madeira 21 a 22 gaden

Temperaturen zeewater

Tot zover voor dit moment en vanuit een half bewolkt Oberwallis een fijne dag en weekend gewenst, ciao

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 295 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Koufrontpassage, weekend herstel warme zomerweer”

  • Martijn
    14 juli 2017 at 21:03

    O nee johann het zal toch niet net omslaan als wij erheen gaan.. hopen maar van niet

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer