Algemeen: achter een koufront samenhangend met laag – Kolle – vandaag met kern boven Scandinavie is koelere en minder vochtige lucht over de Alpen uitgestroomd.  De zuidoostelijke hebben hebben echter vandaag nog met de wegtrekkende onweersstoring te maken. Zondag dan ook in het oosten net als al in het westen inkomende hogedruk en herstel van het zomerweer.

Vandaag in (zuid)oosten nog pittige onweersbuien

Gisteren konden we een groot deel van de dag nog profiteren van de zon en hoge temperaturen. Vooral in de ochtend scheen de zon volop en met ondersteuning van een aantrekkende Südföhn steeg het kwik zowel in de westelijke als ook in de oostelijke Alpen tot 34.5 graden.

Föhnig Kleinwalsertal en met veel zon tot ver in de middag prima en warm zomerweer. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
Ook in de Franse Alpen in de ochtend niets te klagen. Foto via twitter Courchevel Officiel‏ @courchevel

De aanvoer van de warme lucht en de föhn werden veroorzaakt door een opkomend koufront behorende bij een depressie op de Noordzee met koers Scandinavie. Pre-frontaal werd nogmaals zeer warme lucht aangevoerd en een drukoverschot van 4 hPa was voldoende voor een doorstaande Südföhn tot in de dalen.

In de middag begon op nadering van het koufront in de westelijke Alpen de atmosfeer al behoorlijk te labiliseren en in de middag en avond volgden pittige onweersbuien. Opvallend was vooral de wind die behoorlijk uithaalde. Zo werden in de namiddag in de buurt van Genève windsnelheden van 130 km/h per uur gehaald en ook elders spookte het behoorlijk met storm, (zware) hagel en plensregens. De meest zware buien trokken in de namiddag en avond  via het noordoosten van Zwitserland en zuiden van Duitsland waardoor het in en het westen van Oostenrijk uiteindelijk meeviel.

Stevige onweersbuien Z-Duitsland op koufront gisteravond om 21h50.
Eerder op de dag was het ook al in delen van Zwitserland raak met lokaal ook zware hagel

Inmiddels is het koufront de Alpen alweer gepasseerd maar helemaal is de Spuck nog niet voorbij. Met name het zuidoosten en zuiden van de oostelijke Alpen krijgen vandaag nog te maken met (zware) regen en onweersbuien. De zwaarste buien hebben opnieuw noordweer potentiaal met gevaar voor zware windstoten, hagel en veel neerslag in korte tijd.

Ook in de ochtend valt er langs de oostelijke Alpenhoofdkam nog het nodige aan neerslag.  In de overige Alpen bepaalt koelere maar geleidelijk ook weer drogere lucht het weerbeeld waarbij van het westen uit het Azorenhoog zijn invloed weer uitbreidt en het weerbeeld van west naar oost verder zal opknappen.

Radarbeeld 08h00

In de koelere lucht wordt het een graad of 18 tot 23, op 2000 meter nog slechts 5 tot 8 graden en de vorstgrens ligt rond de 3100 meter en daalt in loop van de dag aan de noordkant verder naar 2800 meter en lokaal in het uiterste noordoosten tot 2500 meter. De sneeuwvalgrens daalt tot de avond naar 2700 tot 2400 meter, de meeste neerslag is echter dan alweer voorbij. Warmer is het naar het oosten toe en aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam.

Brede opklaringen en nog rest bewolking in de Walliser Alpen -Leukerbad – vanmorgen
Tamara Casile stuurde zojuist deze mooie foto gemaakt door Giuseppe Casile vanmorgen om 07h00 met  blik op het Monte Rosa massief vanaf de Matterhorn – Hörnlihütte – Links onder het dikke wolkendek ligt Zermatt.
Trübe in het oosten. Freiwandeck 2755m met blik Grossglockner

Zondag zou het met verdere luchtdruk stijgingen overal droog moeten blijven en krijgt de zon ook in het oosten weer steeds meer speelruimte. Het is met 18 tot 23 graden echter vrij koel, in het zuiden kan het kwik lokaal nog tot een graad of 25 oplopen. Maandag is het in de oostelijke Alpen nog vrij koel, elders kan het kwik met volop zon weer een aantal graden winst gaan boeken.

T850 hPa prikpunt Oberstdorf
en de vorstgrens

Vanaf dinsdag volgt met hogedruk boven oost Europa en lage druk boven de Atlantische Oceaan dan ook in het oosten vanuit het zuiden tot zuidwesten een overgang naar opnieuw warmer zomerweer met middag temperaturen die tot het einde van de week weer tot 25 a 30 graden zullen zijn opgelopen.  Vanaf woensdag vooral in de westelijke Alpen wel weer wat toenemende onweerskansen.

GFS00 voor donderdag met ook dan nog de warme(re) zuidwestelijke hoogtestroming

Met een beetje geluk houdt het warme tot zeer warme zomerweer tot in het weekend aan. Of een volgende aanval vanaf de Atlantische Oceaan met opnieuw een koufront en daarachter koelere lucht dan weer een einde aan het zomerse weer gaat maken is nog onzeker. Daarover de komende dagen dan meer.

GFS voor zaterdag 26 augustus met nog steeds de warme zuidelijke hoogtestroming. Vanaf de Atlantische Oceaan neemt de depressie druk echter weer toe.
Na een zomerse week met vanaf maandag dagelijks stijgende temperaturen mogelijk dan een volgende afkoeling in de loop van het volgende weekend.

Tot zover voor deze zaterdag, een fijne dag gewenst vanuit een weer opklarend Termen in Oberwallis. Ciao

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 437 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer