Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de invloed van hoog Xia met kern boven de Balkan neemt door interventie van lage druk met kern boven Scandinavie tijdelijk af. Samenhangend met twee storingen gaat vanaf vrijdagmiddag en avond en op zaterdag vochtigere en vooral op hoogte koelere lucht de Alpen binnenstromen. Vooral in de Nordstau van de oostelijke Alpen gaat daarbij ook neerslag (sneeuw) vallen. In de loop van de zondag volgt alweer een volgend hoog Alma en gaan de temperaturen geleidelijk weer in de lift.

Voorlopig nog weinig perspectief op winterweer

Zo langzamerhand begint het een beetje een eentonig verhaal te worden met de hogedruk, het Kaiserwetter in de de bergen en de mist en Hochnebel in de dalen en Alpen laagland. Ook gisteren dus weer hetzelfde beeld met dien verschil dat er regionaal in de westelijke (Zwitserse Alpen) een zwakke Föhn stroming in kwam. Oorzaak daarvoor was het al eerder besproken hoogtelaag dat vanaf Frankrijk komend naar Duitsland trok.

Met de Föhn kon het kwik gisteren nog even flink oplopen waarbij het kwik lokaal dubbele cijfers haalde. Ook hier in Oberwallis stak in de loop van de dag een zwakke Föhn wind op en steeg het kwik in de weerhut tot 10.1 graden.

Zwakke Föhn wind gisteren in Termen Oberwallis

Perfect Rosswald gistermiddag……

…… wel wat meer wind dan de afgelopen dagen.

Ondanks de nog steeds negatieve dauwpunten was dit in combinatie met de zon voor het sneeuwdek iets te veel van het goede en werd er tot de avond zo’n 3 tot 4 cm van weg geknabbeld. Hogerop in de bergen echter ook gisteren weer uitstekende weer en wintersport condities. Hieronder nog een impressie vanuit de Alpen;

Gemmi (Leukerbad)
Rigi Scheidegg (1660m) met Hochnebel boven het dal
Serre Chevalier
Portes du Soleil
Grandmassif Flaine

Voor wat betref vandaag vrijdag als ook het weekend en de komende dagen zien we vanmorgen in hoofdlijnen bij zowel het GFS als ook het ECMWF weinig verandering ten opzichte van gisteren. Aanhoudend zonaal dus met daarbij een meest noordelijk verlopende straalstroom. Geen winterse ontwikkelingen dus en voorlopig nog aanhoudend te zacht.

Om niet steeds in herhaling te vallen verwijs ik dan ook gaarne naar het weerpraatje van gisteren. – HIER

Koufrontje(s) met op zaterdag ook wat sneeuw

Mochten zich vanmiddag of vanavond nog wat veranderingen gaan voordoen dan zal ik daar later vandaag nog op inhaken. Eventuele andere opmerkingen, vragen of modeldiscussies zien we gaarne tegemoet in de reacties dan wel het forum.

Radarbeeld Alpen 08h15. Via WetterOnline.de

Apropos forum; we zoeken nog mensen (moderatoren) die samen met ons het forum verder willen ontwikkelen. Interesse, neem dan contact op met johann@alpenweerman.nl

Zie verder ook,

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Tot zover voor dit moment vanuit een nog onbewolkt Termen in Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 919 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Koufrontjes met bewolking en sneeuw in aantocht”

 • Dennis
  3 januari 2020 at 11:48

  Wat een verademing om gewoon een normaal weerbericht te lezen voor de Alpen. Ik kom eerlijk gezegd van een andere website, maar daar wordt zoveel bullshit verkondigd. Allemaal dingen die niets met een lang verwachte wintersport te maken hebben. Kan mij het schelen dat er een ster ontploft op 350.000 lichtjaren bv of dat je in je t-shirt bij -5 lekker even 5 km gaat wandelen of -beter- met ontbloot bovenlijf. Ja, inderdaad. Beetje frustratie. Merk je het:-)
  Nu even rustig met een kop thee het weer bericht lezen.

 • Johann
  3 januari 2020 at 12:26

  Vanmorgen helaas geen uitgebreid weerbericht ivm vastgeroeste stromingspatroon en anti winterse kaarten. Ik kan je echter verzekeren dat zodra er maar een paar winterse lichtpuntjes we er meteen op inhaken.

  Wellicht dat het anti winterse gedoe er toe bijdraagt dat hier en daar de frustraties worden geventileerd en dan veelal niet meer over het weer maar andere niet relevante zaken! Wordt gewoon tijd voor sneeuw en vorst en dan fleurt iedereen weer op 😉

  Winterse groeten vanaf Rosswald in Oberwallis, sneeuw genoeg wel zacht met 5 graden op 1800 meter

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier