Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de invloed van hoog Xia met kern boven de Balkan neemt door interventie van lage druk met kern boven Scandinavie tijdelijk af. Samenhangend met twee storingen gaat vanaf vrijdagmiddag en avond en op zaterdag vochtigere en vooral op hoogte koelere lucht de Alpen binnenstromen. Vooral in de Nordstau van de oostelijke Alpen gaat daarbij ook neerslag (sneeuw) vallen. In de loop van de zondag volgt alweer een volgend hoog Alma en gaan de temperaturen geleidelijk weer in de lift.

Voorlopig nog weinig perspectief op winterweer

Zo langzamerhand begint het een beetje een eentonig verhaal te worden met de hogedruk, het Kaiserwetter in de de bergen en de mist en Hochnebel in de dalen en Alpen laagland. Ook gisteren dus weer hetzelfde beeld met dien verschil dat er regionaal in de westelijke (Zwitserse Alpen) een zwakke Föhn stroming in kwam. Oorzaak daarvoor was het al eerder besproken hoogtelaag dat vanaf Frankrijk komend naar Duitsland trok.

Met de Föhn kon het kwik gisteren nog even flink oplopen waarbij het kwik lokaal dubbele cijfers haalde. Ook hier in Oberwallis stak in de loop van de dag een zwakke Föhn wind op en steeg het kwik in de weerhut tot 10.1 graden.

Zwakke Föhn wind gisteren in Termen Oberwallis

Perfect Rosswald gistermiddag……

…… wel wat meer wind dan de afgelopen dagen.

Ondanks de nog steeds negatieve dauwpunten was dit in combinatie met de zon voor het sneeuwdek iets te veel van het goede en werd er tot de avond zo’n 3 tot 4 cm van weg geknabbeld. Hogerop in de bergen echter ook gisteren weer uitstekende weer en wintersport condities. Hieronder nog een impressie vanuit de Alpen;

Gemmi (Leukerbad)
Rigi Scheidegg (1660m) met Hochnebel boven het dal
Serre Chevalier
Portes du Soleil
Grandmassif Flaine

Voor wat betref vandaag vrijdag als ook het weekend en de komende dagen zien we vanmorgen in hoofdlijnen bij zowel het GFS als ook het ECMWF weinig verandering ten opzichte van gisteren. Aanhoudend zonaal dus met daarbij een meest noordelijk verlopende straalstroom. Geen winterse ontwikkelingen dus en voorlopig nog aanhoudend te zacht.

Om niet steeds in herhaling te vallen verwijs ik dan ook gaarne naar het weerpraatje van gisteren. – HIER

Koufrontje(s) met op zaterdag ook wat sneeuw

Mochten zich vanmiddag of vanavond nog wat veranderingen gaan voordoen dan zal ik daar later vandaag nog op inhaken. Eventuele andere opmerkingen, vragen of modeldiscussies zien we gaarne tegemoet in de reacties dan wel het forum.

Radarbeeld Alpen 08h15. Via WetterOnline.de

Apropos forum; we zoeken nog mensen (moderatoren) die samen met ons het forum verder willen ontwikkelen. Interesse, neem dan contact op met johann@alpenweerman.nl

Zie verder ook,

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Tot zover voor dit moment vanuit een nog onbewolkt Termen in Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 907 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

2 Reactie op “Alpen – Koufrontjes met bewolking en sneeuw in aantocht”

 • Dennis
  3 januari 2020 at 11:48

  Wat een verademing om gewoon een normaal weerbericht te lezen voor de Alpen. Ik kom eerlijk gezegd van een andere website, maar daar wordt zoveel bullshit verkondigd. Allemaal dingen die niets met een lang verwachte wintersport te maken hebben. Kan mij het schelen dat er een ster ontploft op 350.000 lichtjaren bv of dat je in je t-shirt bij -5 lekker even 5 km gaat wandelen of -beter- met ontbloot bovenlijf. Ja, inderdaad. Beetje frustratie. Merk je het:-)
  Nu even rustig met een kop thee het weer bericht lezen.

 • Johann
  3 januari 2020 at 12:26

  Vanmorgen helaas geen uitgebreid weerbericht ivm vastgeroeste stromingspatroon en anti winterse kaarten. Ik kan je echter verzekeren dat zodra er maar een paar winterse lichtpuntjes we er meteen op inhaken.

  Wellicht dat het anti winterse gedoe er toe bijdraagt dat hier en daar de frustraties worden geventileerd en dan veelal niet meer over het weer maar andere niet relevante zaken! Wordt gewoon tijd voor sneeuw en vorst en dan fleurt iedereen weer op 😉

  Winterse groeten vanaf Rosswald in Oberwallis, sneeuw genoeg wel zacht met 5 graden op 1800 meter

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer