Advertentie 

Algemeen; achter een naar het oosten wegtrekkend koufront neemt de invloed van het Atlantisch hoog – Kevin – van west naar oost verder toe. Met veel zon stijgen de temperaturen weer naar zomerse waardes. De oostelijke Alpen hebben vandaag eerst nog te maken met de invloed van het wegtrekkende front. Zondag stroomt vooral in de zuidwestelijke Alpen weer wat vochtigere lucht binnen waardoor de onweerskansen weer toenemen.

Dinsdag volgende koufront, zomerweer houdt stand

Achter het wegtrekkende koufront dat een gevoelige afkoeling bracht nam gisteren in de westelijke Alpen de hogedruk invloed alweer toe. Na nog veel lagere (rest)bewolking in de ochtend brak in de loop van de dag de zon weer goed door en steeg het kwik in de frissere luchtmassa’s weer naar 23 tot 27 graden.

In de high Alpes was het zelfs weer even koud genoeg voor wat verse sneeuw op de gletsjer(s). Foto via twitter LES 2 ALPES @2ALPES
Niet meer zo mooi blauw en warm in de koelere lucht . Verbier / Wallis Foto Marcel Ebener‎

Nog warmer was het aan de zuidkant alwaar het kwik tot 30 graden opliep. Een stuk koeler was achter het koufront onder de bewolking en in de neerslag naar het oosten toe. De hoogste temperaturen werden  gehaald in de oostelijke regionen waar de warme lucht nog verzet bood tegen het oprukkende koufront. Lokaal werd het hier nogmaals 31 tot 33 graden.

The best for the west
Ook vandaag zaterdag hebben we nog met de tweedeling tussen west en oost te maken. De westelijke Alpen profiteren alweer van de hogedruk als ook de aanvoer van weer warmere lucht en het kwik stijgt met veel zon naar 23 tot 27 graden, in het zuiden lokaal ook nog hoger.

In de oostelijke Alpen start de dag veelal nog met rest bewolking waaruit ook nog wat neerslag kan vallen. Het is met de bewolking duidelijk koeler dan in het westen. In de loop van de dag van het westen uit dan overgang naar droog en steeds zonnigere condities.

Zonsopgang boven de zuidelijke Walliser Alpen en Zermatt. Blik vanmorgen vanaf de Hörnlihütte op de nog aanwezige Hochnebel. Foto Giuseppe en Tamara Casile-van Den Berg

De uiterste oostelijke regionen hebben ook vandaag nog met warmere lucht te maken en het kwik kan hier lokaal tot 30 graden kan pieken. In de middag kunnen er lokaal enkele warmte onweders ontstaan. De vorstgrens stijgt in de westelijke Alpen weer naar 4000 meter, in de oostelijke Alpen aanvankelijk nog rond de 3400 meter en stijgend naar 3800 meter.

Radarbeeld 07h45. Bron Wetteronline.de

Zondag belooft onder verder toenemende hogedruk vooral in de noordelijke Alpen een heel fraaie ZONdag te gaan worden en stijgen de temperaturen weer naar zomerse 25 tot 30 graden. Door de dagelijkse gang ontstane cumulus wolken zullen naar alle waarschijnlijkheid niet tot het buien stadium uitgroeien en geheel uitsluiten kan met een lokale bui echter niet.

Het hoog trekt in het weekend langzaam via de Alpen naar oost Europa maar behoudt nog tot en met maandag zijn invloed op het weer in de Alpen.

De zuidkant heeft zondag te maken met wat vochtigere lucht en hier is het risico op lokale regen of onweersbuien een stuk groter. Dat geldt speciaal voor de berggebieden langs de centrale Alpen. De zwaarste buien kunnen in de middag gepaard gaan met plensregens en ook hagel is niet geheel uitgesloten.

Zondag in de loop van de middag dan vooral aan de centrale zuidkant kans op een regen of onweersbui

De maandag gaat nog optimistisch van start en vooral in de ochtend is het de zon die het weerbeeld bepaald.  Op nadering van een hoogtetrog koufront wordt het föhnig en met de zon en föhn stijgt het kwik naar 25 tot 30 gaden. In de middag neemt de bewolking steeds verder toe toe gevolgd door regen en onweersbuien die tot in de avond tot over de westelijk delen van de oostelijke Alpen zullen  uitbreiden. De hoogste temperaturen zullen maandag in het oosten worden gehaald, lokaal kan het kwik hier met föhn tot 33 a 36 oplopen.

Dinsdag stroomt achter het koufront en op passage van de hoogtetrog dan weer wat minder warme en onstabiele  lucht over de Alpen uit. Met een mix van wolken, zon en buien stijgt het kwik tot 20 a 24 graden, in het oosten en zuidoosten waar de warmere lucht zich kan vasthouden lokaal 27 tot 29 graden.  In de loop van de middag en avond van het westen uit inzettende weersverbetering.

Dinsdag koufront passage en weer enige afkoeling. GFS T850 hPa voor dindag 09h00

Woensdag zien we de hoogtetrog boven oost Europa liggen en een volgende uitloper van Atlantische hogedruk gaat in de de westelijke Alpen weer mooi zomerweer te gaan opleveren, onbestendig is het dan nog in de oostelijke Alpen door nabijheid van de lagedruk (hoogtetrog) boven oost Europa . De temperaturen stijgen naar 21 tot 28 graden.

Vanaf donderdag neemt ook in de oostelijke Alpen weer toe en ondersteund door een inschuivende warme hoogterug stijgen de temperaturen met veel zon weer naar hoogzomerse en deels ook weer tropisch waardes. Lokaal kan er in de middag ene geisoleerd warmte onweder boven de bergen ontstaan maar algemeen zijn de onweerskansen niet bijzonder groot.

GFS T850 hPA voor donderdagmiddag. In de loop van de woensdag en op donderdag volgt vanuit het zuiden weer warmere lucht. Een volgende trog met koelere lucht is inmiddels weer tot over de Britse Eilande en het westen van Frankrijk en noorden van Spanje gevorderd.

De vraag is nog even in hoeverre een volgende hoogtetrog vanaf donderdag – vrijdag vooral in de westelijke Alpen weer een stempel op het zomerweer(hoog) gaat drukken. Gisteravond leek het sein nog volop op groen te staan voor het zomerweer, de laatste GFS ensembles vanmorgen laten toch weer wat verdeeldheid zien en de trog er weer inkomen. De ECMWF kaarten zijn op dit moment helaas nog niet beschikbaar.

GfS ensembles centrale noordelijke Alpen

Uitgaande van de diverse modeluitdraai lijken ook de dagen daarna onder de vleugels van het Atlantische hoog (uitloper) zomers te gaan verlopen en een overgang naar een koeler of onbestendiger stromingspatroon en weertype is niet uit de kaarten op te maken.

Tot zover voor vandaag vanuit een nog fris en praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis. Fijne dag, ciao.

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Te laat / verkocht!
Het onderstaande en nog maar net op de de markt verschenen schitterende “Golf appartement” op de Riederalp ( Aletsch) is inmiddels verkocht!

Checking out new property for the real estate marketing / Villars
Natuurlijk zitten we niet stil en afgelopen weken zijn in Wallis als ook in het aangrenzende kanton Vaud afgereisd naar onder ander het prachtige winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Binnenkort zullen we aldaar een op bijna 1500 meter hoogte gelegen exclusief en schitterend gelegen luxe object (ski-in / ski-out en vlakbij de golfbaan) in onze “portefeuille” opnemen. (hieronder alvast een voorproefje van het object en blik vanaf het balkon met een fenomenale uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief). Binnenkort meer over dit schitterend gelegen en van alle gemakken voorziene object als ook over enkele andere zeer interessante objecten!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 445 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier