Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; samenhangend met een zwakt koufront welke vandaag de Alpen passeert, is de atmosfeer wat onstabiel van opbouw. Zaterdag heeft vooral de noordkant nog te maken met het schampend front voordat in het verdere verloop van west naar oost met toenemende hogedruk weer drogere en ook weer warmere luchtmassa’s het weerbeeld zullen gaan bepalen. De zuidkant heeft te maken met wat vochtigere en warmere luchtmassa’s met kans op lokale onweersbuien

Aanhoudend warm nazomerweer

De afgelopen dagen stonden in het teken van voor de tijd van het jaar buitengewoon warm nazomerweer. Woensdag steeg het kwik in grote delen van Zwitserland onder invloed van een uitloper van het subtropen hoog (warme hoogterug) zelfs tot tropische 30 a 33 graden. Ietwat minder heet werd het in de oostelijke Alpen maar ook daar was het met volop zon en lokaal 30 tot 31 graden zeer warm voor midden september. Tropische temperaturen van 30 graden of meer zijn voor deze tijd van het jaar vrij zeldzaam.

Nazomeren ook in de Dolomieten / San Martino di Castrozza – Via Bas Rüggeberg
Perfecte condities in Alta Badia – Via Samir Dobbelaere @Peyto_Lake_
Parapenting op de thermiek in Bezau. Vorarlberg Oostenrijk. Via AWM fam. Roy Molenaar

Koufrontje
Gisteren begon er op nadering van een opkomend zwak koufront dat zich tussen hoog – Quirin – welke naar het oosten verder trekt, en hoog – Rodegang – boven de westelijke Atlantische Oceaan in wurmt.

Met afzwakkende hogedruk en een vlakkere drukverdeling alsmede het instromen van wat vochtigere luchtmassa’s hadden we gisteren dan ook te maken met wat meer stapelwolken die met het vorderen van de dag tot lokale regen  en -of onweersbuien uitgroeiden.

Dreigende wolkenluchten gisternamiddag in Didamskopf (Au Schoppernau). Via AWM Roy Molenaar

In het voorveld van het naderende koufront en de buien steeg het kwik met zon nogmaals tot 25 a 30 graden. Het warmst werd het in Sion in Oberwallis met precies 30.0 graden. Het weerstation in Schaffhausen meldde weliswaar een temperatuur van 70 graden als maximum maar daar is iets goed fout gegaan met de temperatuur metingen!

De komende 24 uur trekt het zwakke en afzwakkende koufront verder over de Alpen naar het oosten. Vooral de noordkant en in het bijzonder de oostelijke noordkant hebben vandaag dan ook nog te maken met wat mindere condities. Steeds weer trekken er wolken of wolkenvelden over en er vallen enkele regen of onweersbuien. De oostelijke zuidkant profiteert aanvankelijke nog van wat betere condities voordat in de middag ook daar regen en onweersbuien gaan vallen.

De westelijke Alpen profiteren alweer van stijgende luchtdruk en hier is het meest droog of gewoon droog en krijgt de zon steeds meer speelruimte. Algemeen geldt hoe verder naar het westen en zuiden hoe meer zon en hoe hoger de temperaturen.

Radarbeeld 08h45. Bron Wetteronline.de

De middag temperaturen komen vandaag duidelijk lager uit dan de voorgaande dagen en liggen meest tussen de 17 en 23 graden (geheel afhankelijk van bewolking / neerslag).  In Wallis en Tessin stijgt het kwik naar 25 tot 27 graden. Ook in de bergen is het minder zacht dan voorheen. Op 2000 meter wordt het een graad of 7 tot 10 en op 3000 meter een graad of 4. De vorstgrens bevindt zich vandaag rond de 3500 meter, in de oostelijke Alpen eerst nog rond de 3700 a 3800 meter.

De dag start op veel plaatsen met veel lagere en hogere bewolking als ook Hochnebel. Blik van de Feldkopf 2717 m en Wangenitzsee

Nieuwe hogedruk
In het weekend trekt een volgend filiaal van hogedruk via de Alpen naar oost Europa. In het overgrote deel van de Alpen krijgen we dan weer te maken met rustig en zonnig nazomerweer. Vooral zaterdag hebben de oostelijke Alpen echter nog te maken met wat minder stabiele condities en kan er lokaal nog een bui(tje) vallen.

GFS 500 hPa voor zondagochtend

Datzelfde geldt voor de zuidkant van de Alpen waar warmere maar ook wat vochtigere lucht voor wat meer labiliteit zal gaan zorgen. Vooral in de middag en avond kan daar door de dagelijkse gang een regen of onweersbui tot ontwikkeling komen. De temperaturen gaan in alle hoogte weer wat in de lift en komen zaterdag uit tussen de 21 en 25 graden, zondag overal nog een paar graden hoger.

Nogmaals thermische hoogstandjes
Ook de nieuwe week zal weer in het teken staan van hogedruk en een volgende aai van het subtropen hoog laat het kwik nogmaals naar hoog zomerse waardes stijgen.

GFS 500 hPa voor woensdag volgende week met hogedruk en aanvoer uit zuidelijke richtingen

Algemeen zal het kwik tussen de 24 en 28 graden gaan uitkomen en met een beetje geluk sneuvelt hier en daar ook weer de tropische 30 graden grens! De kans op een lokale regen of onweersbui getriggerd door de dagelijkse gang is niet bijzonder groot maar ook niet geheel uitgesloten! De vorstgrens ligt gedurende de gehele periode meest zo rond de 4000 meter.

Tot in het volgende weekend en mogelijk ook nog daarna handhaven de temperaturen zich op een voor de tijd van het jaar buitengewoon hoog niveau en ook de neerslagkansen zijn niet groot.

GFS ensembles westelijke Zwitserse Alpen

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een nog bewolkt  Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Een aparte bijdrage over dit unieke stukje Zwitserse Alpen en dit unieke plekje zie onze aparte bijdrage zie – HIER – .

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats

(Visited 274 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Koufrontje dipje, in weekend leeft nazomer weer op”

 • Bertil Blaas
  14 september 2018 at 09:41

  Dag Johann,
  Je weet ik ben nog altijd dagelijks volger van alle perfecte verslaggeving van de site.
  Bedankt ervoor.
  Prachtige foto van de Aletsch gl. Op 12 sept in jouw bericht. Dat kleine puntje in de verte is dat de Matterhorn ?
  Groeten Bertil.

  • Johann
   14 september 2018 at 09:44

   Dank je wel Bertil! En ja, goed gezien, dat kleine puntje is de Matterhorn. Vanaf de Aletsch Arena is deze altijd mooi te zien. Gr J

  • Johann
   14 september 2018 at 09:48

   Matterhorn ( das Horu in Walliser Duits)

 • Bertil Blaas
  14 september 2018 at 11:51

  Dank je, het is schitterend en weer iets geleerd.
  Gr.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier