Advertentie 

Algemeen:  vandaag donderdag kunnen we nog één keer genieten van hogedruk en Golden Oktober weer waarbij nogmaals iets warmere lucht wordt aangevoerd. Vrijdag gaat een eerste koufront een einde maken aan het rustige herfstweer en wordt het niet alleen kouder maar ook onstuimig. Zondag en in de loop van de volgende week verdere afkoeling met sneeuw tot in de dalen en later deels ook tot in de lager gelegen gebieden en middel gebergtes!

Onstuimige en gure vooruitzichten

Onder de vleugels van hoog – Ulrike – met kern boven oost Europa konden we ook gisteren weer profiteren van rustig en zacht najaarsweer. Ofschoon de zon wat gefrustreerd werd door overtrekkende (hogere) warmtefront bewolking was het met weinig wind en temperaturen die opliepen tot 18 a 23 graden opnieuw een heel fraai weer.  Ook in de bergen zijn de temperaturen weer flink opgelopen met een vorstgrens die ergens rond de 3700 meter terug te vinden was.

Ook vandaag kunnen we nog even genieten van het rustige hogedrukweer. Foto les Arcs – Savoi. Via Inspiration ❄Montagne‏ @Inspi_Montagne
Gisteren nog heerlijk wandelweer rondom het Lac de Moiry (Barrage de Moiry) in Wallis
Met de Goldener Oktober is het bijna gedaan en zullen vorst en sneeuw de bergen gaan veroveren. Foto Zinalrothorn Oberwallis / Detlef-Gerritzen
Val Gardena Gröden‏ @VGardena

Hoog – Ulrike – vinden we vandaag terug boven de Balkan en grosso modo verandert er niet veel aan het rustige en zeer zachte herfstweer. De dag start lokaal weer met mist of Hochnebel, bovengrens meest zo rond de 500 a 700 meter en overdag krijgen we weer te maken met een mix van zon en overtrekken wolken of wolkenvelden.

Winter is coming, al geboekt?!

De aangevoerde lucht is nog iets zachter en ook de vorstgrens trekt zich nog wat verder terug tot rond de 4000 meter en ook op 2000 meter is het met 6 tot 12 graden zeer zacht. De wind is meest zwak tot matig uit noordwest tot zuidwestelijke richtingen en neemt in de loop van de dag geleidelijk in kracht toe!

Radarbeeld 08h45. Bron Wetteronline.de

Koufront nr 1
Vrijdag is het dan weer over en uit met het rustige en zachte herfstweer en tevens komt er definitief een einde aan de Goldener Oktober. Een eerste koufront met neerslag en stormachtige wind in de bergen trekt in de loop van de middag de Alpen binnen en gaat een koudere weerfase inleiden die gaande weg de verwachting periode verder zal verscherpen.


De 22e was het al raak en de komende dagen gaat wordt het weer winters met vooral  sneeuw in de (noordelijke) Alpen

Met het instromen van een eerste portie maritiem polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens van 2500 naar circa 1700 meter in de Alpen, lokaal bij intensive en aanhoudende neerslag sneeuw tot 1500 meter! Vooral in de Nordstau gebieden gaat neerslag vallen waarbij hogerop zo’n 10 tot 15 cm Neuschnee wordt verwacht. In de westelijke (Franse) Alpen als ook de Italiaanse Alpen en de zuidelijke inner-alpine gebieden valt duidelijk minder tot geen neerslag. Aan de zuidkant gaat een opkomend krachtige Nordföhn voor drogere en zachtere condities zorgen waarbij ook de zon prominent aan het zwerk te zien zal zijn.

GFS T850 hPa voor vrijdag

Zaterdag krijgen we tijdelijk te maken met het “neusje” van het Atlantische hoog en komen we tijdelijk weer in wat rustiger vaarwater terecht. De temperaturen gaan weer wat omhoog en ook de zon is weer van de partij. Geheel bestendig is het echter niet en er staat een harde tot krachtige westelijke wind en in de bergen ook stormachtige wind!

Koufront Nr 2
Zondag zien we het Atlantische hoog door advectie van warme lucht op de westelijke Atlantische Oceaan tot over IJsland opbollen en in samenspel met een lagedruk uitstrekkende vanaf Spitsbergen tot over het zuiden van Scandinavie gaat vanuit het hoge noorden nog koudere polaire lucht naar het zuiden toe uitstromen.

GFS T850 hPa voor zondag

Het eigenlijke koufront met neerslag zal in de nacht van zaterdag op zondag en zondag ochtend de Alpen binnentrekken en voor een volgende gevoelige afkoeling gaan zorgen. Maandag en dinsdag zal de de meest koude lucht binnen stromen de oostelijke Alpen binnenstromen en zien we op 850hPa de – 5 graden isotherm tot over het noordoosten binnenschuiven. Hoe verder naar het westen en zuiden hoe minder koud en door het inkomen van een volgende uitloper van hogedruk ook minder tot geen neerslag.

T850 hPa voor maandagmiddag met vooral in het oosten de koude lucht

In de loop van dinsdag(middag) gaat een warmtefront tijdelijk een einde maken aan de koude noordwestelijke hoogtestroming.Me teen meer westelijke stroming wordt dan weer zachtere lucht aangevoerd. Met het warmtefront gaat ook weer neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens weer stijgt naar 1400 tot 1800 meter, inner-alpine lokaal ook nog langere tijd lagere sneeuwvalgrens.

ZAMG / Bergfex neerslag cumulatief tot maandagochtend. Vooral in de (oostelijke) Nordstau gaat neerslag (sneeuw) van betekenis vallen (40 tot 70cm)

Koufront Nr 3 met nog onzekerheden
Gisteren zagen we voor donderdag en vrijdag een herhaling van zetten met opnieuw we het Atlantische hoog dat richting IJsland opbouwt en met een terug naar noordwest tot noord draaiende hoogtestroming gaat een volgend (3) koufront opnieuw voor kouder weer zorgen. De – 5 isotherm op 850 hPa zou dan over een breder front de Alpen binnen trekken en ook in de westelijke Alpen gaat het gevoelig afkoelen.

Donderdag minder “amplitude” hoog dus ook afgezwakter v.w.b. de uitstroom van koude lucht

Ook nu staat de noordelijke stroming natuurlijk weer garant voor de meeste neerslag aan de noordkant (Nordstau) en krijgt de zuidkant opnieuw te maken met een (zeer) krachtige Nordföhn. Het is echter nog even afwachten in hoeverre een apart laag boven noord Italië (Genua) ook elders de neerslagkansen zal doen opleven. Pakken we bijvoorbeeld de laatste model uitdraai erbij dan zien we juist deze kou inval vanuit het noorden veel zwakker wordt berekend dan de vorige dagen.

Koesr meanderende jetstream virjdag 3 november

Belangrijk daarbij wordt ook het exacte verloop van de polaire jetstream die zondag en maandag en donderdag (?) op ramkoers tegen de Alpenhoofdkam zal verlopen. (storm, Nordstau neerslag -sneeuw)

Het verloop van de jet en de koude of warme kant ervan is belangrijk. Sneeuw Termen begin december 2012 toe de puzzelstukjes goed vielen.

Gaat de jetstream een meer westelijke en noordelijke dan wel oostelijke koers nemen dan betekent dat voor de tweede helft van de volgende week minder kou en minde Stau! (zie kaart hiervboven)

Onderweg in of van en naar de Alpen? Zorg voor een goede winteruitrusting en hou de weersverwachtingen in de gaten #winteriscoming

Gezien de nog lange verwachtingstermijn heeft het weinig zin om in dit stadium over details (sneeuwhoogtes en verdeling) te spreken! Dat we met een zeer interessante en  weerfase te maken gaan krijgen moge echter duidelijk zijn en de komende dagen is het met de sterk toenemende dynamiek alles behalve saai waarbij in de bergen en deels tot in de lagere delen het winters wordt! De westelijke en zuidelijke Alpen moeten het doen met wat minder dynamiek, minder kou en vooral ook minder neerslag.

GFS ensembles prikpunt centrale Alpennnoordkant

Benieuwd wat voor weer we komende winter kunnen verwachten? Lees hier de

winterverwachting 2017-2018.

Ik zou dus zeggen blijf lekker volgen en graag weer tot morgen. Vanuit Rosswald in de Walliser Alpen een fijne dag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 627 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier