Advertentie



 

Algemeen: een koufront behorende bij depressie – Werner – vandaag met kern boven noordwest Frankrijk trekt het weekend met neerslag en gevolgd door koelere lucht van west naar osot over de Alpen. Begin volgende week geleidelijk weer inzettende weersverbetering maar nog vrij koel lenteweer. Vanaf woensdag geleidelijk tot zomers oplopende temperaturen.

Tijdelijk weer kouder en onbestendig

Met zon steeg het kwik gisteren dan eindelijk weer eens tot boven de 20 graden. Lokaal werd het in Zwitserland bijna 24 graden en in Oostenrijk bijna 25 graden. Vooral in de westelijke Alpen scheen de zon volop. In de middag en avond begon de wind wat aan te trekken en naderden vanuit het westen (hogere) wolken (cirrus) met later op de avond lokaal een spat regen.

Langzaam maar zeker moet de sneeuw het afleggen tegen de hogere temperaturen en steeds krachtiger wordende voorjaarszon. Foto’s via FB Wallis 300 Tage im Jahr Sonne! gemaakt door Patrick Henzen /Parkplatz  Gletscherstafel-Fafler. Wallis
De boomstronk in de sneeuw als aandenken van een lawine die hier in de winter tot over de weg neerging
Smeltende sneeuw in het Lötschental
Perfect weer ook voor een boottocht op het meer van Genève. Foto via Twittter Marti Zuidam‏ @zwitserland

In de oostelijke Alpen had de zon het vooral in de ochtend en stuk moeilijker en lokaal viel er in de oostelijke delen nog wat neerslag of een bui. Een stuk onrustiger was het nog wat verder naar het oosten en zuidoosten, getriggerd door het hoogtelaag en de dagelijkse gang ontstonden hier diverse pittige regen en onweersbuien.

De besneeuwde Alpen gezien van uit de ruimte gistermiddag. Bron Worldview Earthdata (Nasa)

Het hoogtelaag zijn we vanaf vandaag kwijt en ook de oostelijke Alpen gaan tijdelijk profiteren van tussenhoog invloed, daarbij wordt het pre-frontaal (naderend koufront) tijdelijk ook föhnig. Met de zon en de föhn kan het kwik oplopen tot 22 a 25 graden.

Voor de westelijke Alpen valt het doek voor wat betreft het mooie zonnige weer. Een koufront trekt vandaag van west naar oost de Alpen binnen en gaat voor bewolking en neerslag zorgen.Voor het eigenlijke koufront uit wordt het tijdelijk even föhnig en klaart het op. In de middag en avond dan intensiverende neerslag (mogelijk ook onweer). De sneeuwvalgrens daalt met het instromen van de koudere lucht van 2500 naar circa 2000 meter en de vorstgrens van 2800 naar circa 2300 meter. De wind is meest matig tot hard, tijdens frontpassage harde windstoten.

Zondag en maandag volgt dan duidelijke koeler en onbestendig “Westwindwetter”, de sneeuwvalgrens ligt tussen de 1500 en 2000 meter. Het zwaartepunt van de neerslag zal zich aan aan de noordkant van de Alpenhoofdkam bevinden. Het ECMWF berekent cumulatie tot dinsdag neerslaghoeveelheden van 30 tot 60 mm, het GFS lokaal met gunstige Stau ook nog meer (tot 90mm). Uitgaande van het ECMWF kan er in het hooggebergte tot dinsdag tot een halve meter sneeuw gaan bijvallen.

Dinsdag gaat de koudste dag van de week worden, we zitten dan in de meest koude lucht en vooral in langs de oostelijke Alpennoordkant valt er nog (buiige) neerslag. Sneeuwvalgrens dan tussen de 700 en 1200 meter. Elders krijgt de zon meer ruimte en is het overwegend droog.

Dinsdag wordt met een NO stroming de meest koude lucht aangevoerd

De Alpenzuidkant profiteert vanaf zondag wanneer de stroming de noord tot noordoosthoek opzoekt van de afdrogende werking van de Nordföhn. Door de adiabatische opwarming en ondersteund door de zon kan het kwik dan stijgen tot 21 a 23 graden.

Prefrontaal Südföhn, achter koufront met noordelijke stroming zondag opkomende Nordföhn

Woensdag zet de weersverbetering dan verder door en het kwik gaat vooral in het westen met veel zon al flink in de lift. De noordelijke oostelijke Alpen hebben eerst nog te maken met frisse condities en er kan ook nog een bui vallen.

Onder aanvoer van een markante depressie (hoogtelaag) boven de Atlantische Oceaan gaat er aan de voorzijde in de tweede helft van de week nog warmere lucht de Alpen binnenstromen. Met de zuid tot zuidwestelijke stroming en toenemende drukgradiënt tussen het zuiden en noorden wordt het dan ook weer föhnig. Op het 850 hPa worden ook vandaag weer temperaturen berekend die vrijdag tot 12 a 16 graden kunnen gaan oplopen. In de dalen en het Alpenlaagland (noordkant) mogen dan rekenen op temperaturen die tot rond of zelfs boven de 25 graden gaan uitkomen. Vooral met de föhn is het zonnig en opgeklaard.

GFS voor vrijdag 12 mei met de veel warmere (föhnige) zuidelijke stroming
Vooral in de föhn gebieden wordt het zomers warm

Helaas blijf door de vlakke en lage drukverdeling de atmosfeer gevoelig voor storingen (buien) en dat geldt helemaal vanaf vrijdag  -zaterdag. Vanuit het westen nadert dan een apart laagje dat van west naar oost weer voor neerslag gaat zorgen. Voordeel is echter dat we in de zachte verblijven, voor de natuur prima en vooral groeizaam weer. Voor ons mensen en zon aanbidders natuurlijk minder fraai. Vanaf maandag zien we dan een markant hoog in de steigers gezet worden en mogelijk evolueren we dan snel naar het lang verwachte stabiele zonnige mei weer. Daarover dan (hopelijk) morgen weer.

Na een eerst buien zone is het onder een föhnvenster weer opgeklaard in Oberwallis, het koufront is echter onderweg dus lang zal het niet duren met de zon. Fijne zaterdag en graag weer tot morgen. Ciao

Lawinegevaar code geel (2, matig ) tot code oranje (3 aanzienlijk). 

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 177 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier