Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen;  de invloed van hogedruk neemt weer af en geleidelijk komen de Alpen onder de invloed van een depressie met kern boven Scandinavie, Een daarmee samengaand koufront trekt vandaag over de Alpen en gaat een veel koudere weerfase inluiden.

Klassiek winterse setting in de maak?!

Gisteren konden we in de bergen eindelijk weer eens genieten van Kaiserwetter. Door de aanvoer van zachtere lucht op hoogte was het zeer mild met ook op 2000 meter hoogte temperaturen van 1 tot 3 graden in de plus. Lenticularis wolken (lens wolken) verraden in de loop van de dag een opstekende (zwakke) Südföhn.

Genieten van de mooie föhnige luchten en een heerlijke Stange Bier na een dagje wintersporten gisteren op Rosswald
Raureif, Fleschboden Rosswald

Gelukkig was de lucht ook zeer droog en ondanks de hoge luchttemperaturen was de sneeuw op de pistes van uitstekende kwaliteit en ook van dooi of sulz was geen sprake. Gewoon een perfecte wintersport dag.

Gisteren waren we onder perfecte condities onderweg op de pistes van Rosswald #Alpenweerman #Johann #Bas

Hieronder nog wat bewegende beelden van een heerlijke dag in de Oberwalliser Alpen

Ook waren we gisteren te vinden in het skigebied van nabij gelegen Rothwald op de Wasenalp. Inmiddels ligt hier ook een aardige laag sneeuw zoals je aan de bordjes kunt zien. Overigens een schitterend gebied om te “pulverenm” als ook voor Schneeschuhlaufen. (ps wel veel Italianen die dit “Klein Canada” ondekt hebben #Alpenweerman #Uta #Francien

Koufront
Helaas is de pret van korte duur want een koufront samengaand met depressie – Hinne -, vandaag met kern boven de Baltische Staten, gaat vandaag meer bewolking geven en ook wat (lichte) sneeuwval.

Na een koude nacht met lokaal weer amtige tot strenge vorst start de dag nog veelbelovend met zon (bergen) en Hochnebel en mist (dalen) alvorens het koufront vanuit het noordwesten en westen met bewolking en wat sneeuw de Alpen binnentrekt.

Radarbeel Alpen 07h00. Via Wetteronline.de

Lokaal kan er tot vrijdagochtend vooral hogerop 10 tot 15 cm sneeuw gaan vallen, elders zal het bij enkele centimeters zijn en afhankelijk van de orografie kan het regionaal ook gewoon droog blijven. De sneeuwvalgrens ligt bij aanvang van de neerslag rond de 800 a 900 meter en daalt in de koudere lucht tot in de lagere delen en dalen.

Arpege sneeuw cumulatief tot en met vrijdag 00h00

In de loop van de vrijdag gaat op een apart noord Italie laag wat verder trekt naar de noordelijke Adriatische Zee de neerslag in de zuidoostelijke Alpen en de aangrenzende Italiaanse Alpen en Slovenië verder intensiveren.

Neerslag tot en met vrijdagochtend, vooral in de noordwestelijke Balkan wordt het een natte / witter bedoeling
Lokaal kan er tot 1 meter sneeuw gaan vallen

Hier kan door inzetten Südstau 30 tot 60 cm gaan vallen en lokaal is hogerop bij gunstige Stau tot een meter sneeuw mogelijk. Het is nog even afwachten hoe de koers van het laag precies zal gaan verlopen en de neerslagverdeling en accumulatie zal zijn.

Er gaat niet alleen weer wat sneeuw vallen, ook gaat het kwik weer flink onderuit. Tot en vrijdag zal het kwik op 1500 meter een graad of 10 tot 12 lager gaan uitkomen en de vorstgrens daalt weer tot  700 meter en in de ochtenden en nachten tot aan de grond.

In het verdere verloop evolueren we naar een steeds winterse setting met hogedruk in het noorden en lagedruk boven het Europese continent. Het is nog even afwachten welke posities de voor ons belangrijke sturende druksystemen precies gaan innemen en hoe koud het zal gaan worden.

GFS 850 hPA met ook vanmorgen weer een klassieke winterse setting met compleet geblokkeerde Atlantische Oceaan

Gisteravond zagen we de modellen met zeer koude oplossingen op de proppen komen en vooral het Europese ECMWF model (hoofdrun) kwam met een klassiek winterse setting op de proppen.

ECMWF met de Artic outbreak in de loop van de volgende week. Zachtere lucht stroomt aan de oostflank van het Italie laag naar het noorden met inzettende Südstau

Interessant wordt het sneeuwtechnisch dan eindelijk ook voor de Alpenzuidkant met later volgende week kans op inzettende Südstau sneeuwval. Zachtere vochtigere lucht gaat dan aan de oostflank van de koude vortex (hoogtelaag) en een apart grondlaag boven de Golf van Genua voor opglijdings processen zorgen. Ook voor wat betreft deze ontwikkelingen moeten we nog even een slag om de arm houden.

ECMWF (EC12) ensembles centrale Alpennoordkant

Hierbij wil ik het voor dit moment even laten. Later vandaag zullen we wanneer daar aanleiding toe is de weermodellen er nog weer eens bij pakken. Stay tuned. Fijne dag, blijf volgen, duimen en vertel het verder. Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

LAWINE gevaar groot tot zeer groot

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Meer weer, meer vlogs?! 

Alpenweerman.nl houdt zich bezig met de vele facetten van het weer en klimaat en in het bijzonder het weer en klimaat in de Alpen, de Duitse Middelgebergtes en natuurlijk de Benelux. Wij werken met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer.

We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen! THX guys

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.904 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer