Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; aan de zuidkant van de polaire jetstream verblijven de Alpen ook vandaag en deels nog vrijdag in warme luchtmassa’s. Op nadering van een koufront wordt de atmosfeer geleidelijk onstabieler van opbouw. Vrijdag en zaterdag koufront passage, vanaf zondag volgt weer een volgende stabiele fase met hoge luchtdruk en (zeer) warm zomerweer.

Vrijdag – zaterdag koufront, stijgende onweerskansen

Korte terugblik
Gisteren konden we in het gehele Alpengebied weer profiteren van zeer zonnig en warm zomerweer. Enkele overtrekkende hogere wolken(velden) en ook lenticularis wolken mochten de zomerse pret niet drukken. In de dalen en steeg het kwik met volop zon naar 25 tot 29 graden en lokaal zoals hier in het Oberwallis werd het met 30 tot 31 graden tropisch warm. 

Badiwetter, buitenbad in Riezlern Kleinwalsertal. Foto via Twitter Haus Walser Berge @HausWalserBerge
Strakblauw ook in Vinschau in Süd-Tirol. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
Enkele verdwaalde lenti’s kon ik gisteren boven Rosswald en de Simplon vastleggen. Met 26+ graden was het ook in Termen (1020m) zomers warm

In de ochtend en middag weinig wind, in de middag dan matig tot krachtige toenemende “thermische wind” (Termen)

Perfect bergweer
In de bergen was het genieten van zeer aangename temperaturen en met de droge lucht van de heerlijke vergezichten. Door de warme hogedruk (hoogterug) werd het 500 hPa vlak “opgetild” naar zo’n 5800 meter en met 10 graden onder nul was het ook voor deze hoogtes “warm”. (adiabatische compressie – volume expansie)

Prachtig te zien ook de Alpen met de nog besneeuwde toppen gisteren vanuit de ruimte

Perfect wandel en outdoor weer in de Bergen. Beeld Fiss-Schönjoch (2300m)

Het hoge 500 hPa drukvlak had ook gevolgen voor de nulgradengrens, deze kwam op circa 4200 meter te liggen en daarmee werd er in geen enkele Alpenweer en bergstation nog vorst geregistreerd! Zelfs het Kleine Matterhorn (Oberwallis / Zermatt ) op 3825 meter moest het doen met 3 tot 4 graden in de plus.

Smeltende sneeuw en gletsjers regio Zermatt – Tockener Steg (2939m)

Zelfs op het Kleine Matterhorn (3828 m) is het met +3.5°C “zomers. / beeld gistermiddag Matterhorn Glacier Paradise
Barre tijden voor de Alpen gletsjers! Wie herkent deze Zwitserse Alpenreus?? 
Vanuit een wat ander lager perspectief…..

Vandaag donderdag verandert er grosso modo niet veel aan dit weerbeeld en het belooft zelfs nog wat warmer te gaan worden. Wel is er op wat uitgebreidere schaal kans op hogere bewolking, dit geldt in het bijzonder voor de Alpe nnoordkant.

Ook vandaag profiteren de Alpen landen van de zomerse hogedruk. Het slechtere weer met de frontale zone speelt zich noordelijkere af

In de loop van de dag begint er vanuit het zuidwesten wat vochtigere lucht binnen te sijpelen en dit gaat de atmosfeer, ondersteund door de dagelijkse gang (opwarming), geleidelijk wat onstabieler van opbouw maken. Stapelwolken kunnen daardoor in de middag en avond uitgroeien tot lokale onweersbuien. De grootste kans daarop maken de centrale en oostelijke Alpenzuidkant.

Radarbeeld Alpen 08h40. Via Wetteronline.de

Opkomend koufront / Wettersturz
Vrijdag
wordt er pre-frontaal (opkomend koufront) eerst nog zeer warme vochtige lucht aangevoerd. De meest warme lucht bevindt zich dan over de oostelijke Alpen, hier kan het kwik tot 33 a 36 graden oplopen.

GFS 850 hPa met prefrontaal in het oosten nogmaals de aanvoer van zeer warme lucht.

Van west naar oost wordt de atmosfeer  toenemend onstabiel van opbouw en op uitgebreidere schaal moet er dan rekening worden gehouden met pittige regen en onweersbuien. Dit kunnen lokaal zware buien worden met veel neerslag in korte tijd, (grote)hagel en zware windstoten! In de middag en avond en in de nacht op zaterdag volgt van noordwest naar zuidoost het koufront met regen, onweer en wind.

In de middag en avond dan van west naar oost regen en onweer(buien) met lokaal veel neerslag. In de oostelijke regionen is het tot de avond nog droog en (zeer) warm

Weekend tweedeling 
Achter het koufront koelt het een graad of 10 tot 12 af en kunnen we weer fris doorademen. Zaterdag hebben de oostelijke Alpen nog met het wegtrekkende koufront te maken, het is bewolkt en nat (buien), elders zet van het westen uit met stijgende luchtdruk weer een weersverbetering in. Zondag dan vooral in het zuidoosten eerst nog meer wolken en laatste neerslag, dan ook hier net als al elders verder inzettende weersverbetering.

Hieronder nog een keer in animatie de periode van vrijdagmiddag tot zondagnacht met de buien en neerslag. Model Arpege

De nieuwe week gaat vooral in het oosten in en met de nog van het noordoosten aangevoerde koelere lucht nog frisjes van start. Warm is het aan de zuidkant, het westen  en inner-alpin.

Mooi zijn maandagochtend op de zgn Theta-E kaarten de koelere (groen en blauw) luchtmassa’s van de warmere en vochtigere (geel en oranje) lucht massa’s te onderscheiden

Met het verder vervolg van de nieuwe week gaat het weer (hoog) zomers en (zeer) warm verder. Ondersteund door de hogedruk en met veel zon stijgt het kwik naar 25 tot 30 graden en rond het midden van de week ook weer tropische 30+ graden. Wel neemt de kans op een lokaal warmte onweder geleidelijk wel weer wat toe.

GFS12 ensembles prikpunt regio Innsbruck / Tirol met het zomerdipje vrijdag – zaterdag

Overigens verblijft ons teamlid en IT man Remco Mienis een aantal dagen in de regio van Innsbruck.  En wat een perfect gevoel voor timing weer?! Alvorens het koufront doortrekt met 12 graden afkoeling mag hij zich prefrontaal ook nog gaan verheugen op stevige regen en onweersbuien. Wellicht gaat dit nog een paar fraaie live beelden opleveren vanaf locatie. Weer of geen weer, hoe dan ook een heel fijne tijd aldaar Remco en kom er maar in wanneer je zover bent! Alvast een voorproefje via de website van Innsbruck Toerisme

Ook op de nog langere termijn van 20 tot en met 25 juli lijkt er weinig te veranderen aan het heersende stromingspatroon en verdeling van de belangrijkste (sturende) druksystemen. Aanhoudend zomers dus. In hoeverre (kleinere) verstoringen eventueel toch nog (tijdelijk) wat roet in het eten van de zomers kunnen of zullen gaan gooien gaan we de komende dagen vervolgen. Hieronder nog de nieuwste GFS ensembles prikpunt oostelijke Alpen (regio Salzburg) en westelijke Alpen (Mont Blanc regio)

Vanuit een zomers Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgend weerpraatje. Ciao

Bettrmeralp / Bettmersee (2030m) via Meteo Oberwallis

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 830 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Alpen – Koufront vrijdag zal zomerweer slechts tijdelijk frustreren”

 • Nigel
  9 juli 2020 at 09:41

  Dank voor je uitgebreide weerbericht Johann. Wij hadden gehoopt op prachtig weer net zoals de afgelopen dagen in de Alpen. Maar ja… soms zit het mee.. precies het weekend trekt een front over 🙈.
  Lermoos, here we come⛈

  • Remco Mienis
   9 juli 2020 at 09:44

   Goedemorgen Nigel,

   Hier ook hetzelfde gehoopt. Geniet ervan dit weekend. Ook van dit weer kun je genieten in de Bergen.
   Veel plezier en zondag wordt het al beter.

 • Marjon Jansen
  9 juli 2020 at 18:59

  Vandaag was het in ieder geval nog fantastisch mooi weer in Lermoos, blik vanaf de Grubigstein richting de graat van de Gartner Wand.

  • Johann
   9 juli 2020 at 19:39

   Prachtig shot!

 • Johann
  9 juli 2020 at 19:41

  Zoals verwacht vandaag nog weer wat warmer. Zelfs op 2000 meter dikke 20+ graden en in het dal werd de 33 graden aangetikt! Foto Rosswald (1800m) vanmiddag met bijna 25 graden!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier