Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een actief koufront met neerslag en veel wind (storm) is afgelopen nacht over de Alpen getrokken en heeft veel koudere maritiem polaire de warme subtropische luchtmassa’s opgeruimd. Met stijgende luchtdruk, en aan de zuidkant een opstekende krachtige Nordföhn, volgt in de westelijke en zuidelijke Alpen een snelle weersverbetering. De oostelijke Alpen noordkant heeft eerst nog te maken met instabiele en koude luchtmassa’s. Dinsdag volgt onder invloed van hoog – Schorse – een overgang naar stabieler herfstweer en oplopende temperaturen..

Van west naar oost stijgende luchtdruk en overgang naar rustig herfstweer

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats

Stormdepressie – Fabienne – is geheel volgens verwachting via Duitsland en Polen naar de Baltische Staten getrokken. Achter een actief koufront welke afgelopen nacht over de Alpen trok ging de atmosferische deur wagenwijd open voor een portie maritiem polaire lucht.

Gisteren stroomde aan de voorzijde van het koufront eerst nog zeer warme van origine subtropische lucht over de Alpen uit. Met een toenemende drukgradiënt tussen de zuid en noordkant van de Alpen werd het bovendien föhnig. Samen met veel zon en droge lucht kon het kwik gisteren dan ook nog een keer pieken tot zomerse en zelfs bijna tropische waardes.

Föhnige luchten , warm en nog niet al te veel wind gistermiddag in het Kleinwalsertal. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Op uitgebreide schaal steeg het kwik tot 25 a 28 graden. De hoogste temperaturen werden in Zwitserland gehaald met als toppers Genève en Wallis. Hier steeg het kwik in de dalen en lagere delen tot 28 a 29 graden.

Ook gisteren nogmaals een prima dag in de bergen. Webcam Aletsch Arena Moosfluh

Krachtige hoogtewinden en föhnluchten boven de Simplon gisteren gezien vanaf Rosswald (1800m)

Toppers waren Versoix (Geneve) en Ackersand (Oberwallis) met 29.9 en 29.8 graden, helaas net niet genoeg voor een tropische dag. Ook in de bergen was het nogmaals zeer warm met een vorstgrens die rond de 4000 meter lag.

Föhnige luchten ook boven de regio Liegfeisttal Foto via Twitter Jacomien Heeres Klostertalfan

De komende twee dagen zullen we het in de maritiem polaire lucht met veel lagere temperaturen moeten doen en in vergelijking met de afgelopen dagen is het 10 tot 15 graden kouder. Vandaag en deels ook dinsdag hebben de oostelijke Alpen en in het bijzonder de noordkant nog te maken met lagere druk en onstabiele en koude luchtmassa’s.

GFS 850 hPa voor vanmorgen

Veel neerslag wordt er echter ook hier niet verwacht. De sneeuwvalgrens daalt tot de avond verder naar 1300 tot 1000 meter en de vorstgrens naar 1500 tot 1200 meter. De maxima zullen tussen de 8 en 16 graden gaan uitkomen.

Säntis 2500m met een dun laagje sneeuw
Een dun laagje verse sneeuw vanmorgen in Heilbronnerhütte Vorarlberg op 2300m. Foto via Hans ter Braak @hansterbraak
Leicht angesuckert en -1.7 °C Heiligenblut Wallackhaus op 2304m (Hohe Tauern)

De westelijke Alpen die sowieso al minder met de invloed van laag Fabienne en het koufront te maken hadden profiteren alweer van de invloed van naderend hoog – Schorse – vandaag nog met kern boven Ierland. De atmosfeer stabiliseert steeds verder en met de zon en een verder afnemende erbij gaat ook het kwik weer omhoog. De temperaturen komen echter ook hier op een beduidend lager niveau te liggen met maxima van nog slechts 11 tot 15.

GFS 850 hPa met de grote verschillen tussen oost en west en vooral ook de zuidkant

Diegenen die nog een beetje warmte en zon willen meepakken adviseren we naar de Alpenzuidkant uit te wijken en in het bijzonder de Zwitserse zuidkant. Wel gaat hier een sterke Nordflöhn (drukgradiënt van maar liefst 14 tot 17 hPa tussen noord en zuid) voor een stormachtige föhn zorgen welke de zomergevoelens wat zal doen temperen.

Onbewolkt vanmorgen in Tessin Lugano met de San Salvatore

Dinsdag en woensdag komt het zwaartepunt van hoog – Schorse – over en net ten oosten van de Alpen te liggen. Met een verder afnemende stroming krijgen we te maken met een sterke subsidentie inversie. Met de dalende luchtbewegingen als ook de ondersteuning van een meelopende warme hoogterug gaan vooral in de bergen de temperaturen van west naar oost weer flink in de lift.

GFS 500 hPa voor dinsdag 21h00

De laagste temperaturen zullen overigens in de nacht en ochtend van maandag op dinsdag in de lagere delen en hogere dalen van de centrale Alpen worden behaald. Met een verder wegvallende wind, een heldere hemel en sterke uitstraling kan het dan licht en in de hogere delen en dalen ook matig gaan vriezen. Het zou me ook niet verbazen wanneer er heel lokaal onder “gunstige” omstandigheden ergens al strenge vorst wordt gemeten. Zie hieronder de kaarten met minima voor dinsdagochtend (bron kachelmannwetter.com)

De tweede helft van de week belooft onder de invloed van hogedruk rustig en zonnig gaan te verlopen waarbij de temperaturen ook in de lagere delen van de oostelijke Alpen weer duidelijk hoger gaan uitkomen. De uitzonderlijk hoge waardes zoals we die de afgelopen week nog zagen behoren echter definitief tot het verleden.

GFS 500 hPa donderdag 12h00 ,langzaam verlies het hoog wat aan kracht maar blijft nog steeds weer bepalend voor grote delen van Europa

Aan het einde van de week en in het weekend neemt de invloed van de hogedruk weer af en gaat het kwik geleidelijk weer een dalende trend volgen. Een overgang naar een opnieuw veel kouder en onbestendiger weerbeeld is echter ook dan nog niet aan de orde.

Tot zover voor deze maandag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een koel en weer opklarend Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Een aparte bijdrage over dit unieke stukje Zwitserse Alpen en dit unieke plekje zie onze aparte bijdrage zie – HIER – .

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 550 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier