Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  een zuidwestelijke hoogtestroming zorgt zacht en föhnig voorjaarsweer. Donderdag trekt een koufront behorende bij een depressie van west naar oost over de Alpen en wordt de föhnfase beëindigd. Vrijdag onder opbouw van een hoog boven centraal en oost Europa inzettende weersverbetering en overgang naar zeer zacht lenteweer.

Tijdelijk onbestendig en koeler op koufront passage

Gisteren konden we met een zuidwestelijke hoogtestroming en ondersteund door een krachtige föhn alvast een voorschotje nemen zeer zacht lenteweer.  Met de föhn en zon steeg het kwik in de noordelijke Alpen dalen tot 20 a 24 graden!  Het was het echter wel zaak om uit te wind te blijven want  lokaal stond er een stormachtiger föhnwind met windsnelheden van 80 tot 100 km/h.

De Urner See in Zwitserland, bij dit soort weer en föhn storm geliefd bij de surfers, Fot via Meteo-Schweiz Wetterblog / Urs Graf
Föhnstorm tot 115 km/h in de Oberwalliser bergen gisternmiddag . Webcam Rothörli / Via Meteo-Oberwallis
Veel zon gisteren in de westelijke Alpen als ook in de (föhnige) noordelijke Alpen. Foto via Twitter Sonia Stuart @StewieS76
Zillertaler Höhenstraße / Melchboden via FB Zillertaler Höhenstraße

Meer naar het zuiden toen en aan de zuidkant trok steeds weer hogere bewolking over en aan de westelijke zuidkant viel uit de Südstau bewolking later op de dag ook neerslag.

Vandaag donderdag verandert er in eerste instantie niet veel aan de Südföhn en Südstau situatie en weerbeeld. Met een deels weer stormachtige föhn stijgt het kwik lokaal weer naar 18 tot 23  graden, ook elders is het met 12 tot 16 graden zacht.

Neerslag valt er vandaag vooral nog in de westelijke en centrale Südstau gebieden waarbij het vanaf 1400 tot 1900 meter sneeuwt.

In de loop van de middag en avond neemt op nadering en passage van een koufront behorende bij depressie – Hypatia – met kern vandaag boven het zuiden van de Britse Eiland de bewolking vanuit het westen weer gevolgd door neerslag.

De neerslag heeft een buiig karakter en lokaal kan er ook een klap onweer voorkomen. Donderdag  trekt het koufront verder naar het oosten weg en na föhneindegaat het ook in de oostelijke Alpen regenen.

Morgen van westen vooral in noorden kouder, van westen uit op tussenhoog inzettende weersverbetering die zich vrijdag ook naar het oosten toe doorzet

In de westelijke Alpen gaat het weerbeeld in de loop van de dag op een inschuivend tussenhoog weer verbeteren en wordt het droog en komt ook de zon weer tevoorschijn.  De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 1800 en 1400 meter, aan de noordkant sneeuw deels tot 1200 a 1100 meter. Bij dit alles staat een matige tot krachtige west tot noordwestelijke wind.

Het tussenhoog zal zich geleidelijk tot een volwaardig hoog gaan ontpoppen  en zaterdag wordt het met een kerndruk van 1025 boven Polen verwacht en zal vervolgens zondag en maandag nog iets verder versterkend naar oost Europa door verplaatsten. Na passage van de hoogte-as komt gaat in de loop van de vrijdag de hoogtestroming naar het zuiden draaien en kan veel zachtere lucht vanuit de Middellandse Zee tot ver naar het noorden en over de Alpen gaan uitstromen.

GFS T850 hPa voor zaterdag 7 april met de opmars van de zeer zachte lucht vanuit het zuiden

Daarbij wordt het aan de noordkant opnieuw föhnig. In de zachte lucht en met veel zon gaat het kwik stijgen naar 20 tot 23 graden en lokaal is 24 tot 25 graden haalbaar.

In de loop van de zondag en maandag neemt de invloed van een Atlantische hoogtetrog van het westen uit weer toe. In het westen en zuiden dan steeds meer bewolking en eerste neerslag (buien) Volgende week snoert er vanaf de trog een apart (hoogte) laag af terwijl zich boven noord Europa een hoog gaat ontwikkelingen.

GFS 500 hPa dinsdag 10 april met het afgesnoerde hoogtelaag

Met een naar zuidoost tot oost draaien stroming wordt daarbij aanvankelijk nog relatief zacht en deels onstabiele lucht aangevoerd. In het verdere vervolg, we zitten dan in de tweede helft van de volgende week zou het van het noordoosten uit dan verder kunnen gaan afkoelen met vooral in het noorden dan weer markant lagere temperaturen.

Met name het ECMWF is vanadaag weer vrij progessief met de afkoeling vanuti het noorden met vanaf donderdag vrijdag van het NO uit een markante afkoeling!!

Deze ontwikkelingen zijn echter nog alle behalve zeker en veel zal gaan afhangen wat de sturende drukgebieden en met name het hoog boven noord Europa precies gaat doen!

Morgen maar weer eens verder kijken. Fijne dag vanuit een föhnig en zonnig Termen in Oberwallis. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE)

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 241 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier