Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: een koufront behorende bij laag – Pierre – boven noord Scandinavie trekt afzwakkend over de Alpen en beïnvloedt met koudere en vochtigere lucht vooral de noordkant van de Alpen. Achter het koufront stijgt in de loop van de zaterdag en zondag de luchtdruk weer. Volgende week onder hogedruk en een westelijke stroming zacht met periodiek zwakke frontale storingsinvloed Alpennoordkant. Vanaf vrijdag weer toenemend onbestendig met sneew en markante afkoeling

Koufront passage, vooral aan noordkant sneeuwval

Gisteren konden we in het gehele Alpengebied nogmaals genieten van heerlijk “voorjaars”weer. In de lagere delen en dalen steeg het kwik in de middag met volop zon tot 15 graden in Oostenrijk (Salzburg) en 17 graden in Zwitserland  (Basel). Ook in de bergen was het voor de tijd van het jaar zacht met een vorstgrens die meest tussen de 2000 en 2400 lag.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte, geen wolkje aan de lucht en ook de Hochnebel was geen thema.
De zuidhellingen zijn tot grotere hoogtes meer groen dan wit. Foto gisteren genomen hier in de “achtertuin” Termen – Ried-Brig (Burgspitz) met in het midden het Glishorn (2450m)
In de schaduw ligt er echter veelal nog een dik pak sneeuw tot soms ver onder de 1000m hoogte. Foto Mrt du Chat via cyclingchallenge ‏@cyclingalps
Hogerop volop winter maar wel zacht! St Anton – Foto via Alpenweerman Maarten Minkman
Perfect weer ook in Oberwallis – Rosswald
En de bossen zorgen voor voldoende “winterse” thermiek voor mooie vluchten vanaf de berg tot in het dal- Foto Rosswald
“Hemels” blauw (en wit) Foto via Kitzbühel Tourismus ‏@kitzbuehel -Sonnenskilauf Skigebied #Kitzbühel-Kirchberg
Fantastisch zo meldt ook de fam Boots vanaf de Zugspitse Oostenrijk

In de middag en avond begon van het noordwesten wat (hogere) bewolking over de westelijke Alpen binnen te stromen die samenhangt met een koufront dat vanuit het noordwesten naderden.

Koufront passage
Vandaag zal het koufront met bewolking en neerslag de Alpen overtrekken en vooral in Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam gaat neerslag vallen. De zuidwestelijke Alpen profiteren wat meer van de Atlantische hogedruk invloed en hier blijft het droog en naar het zuiden toe schijnt de zon. Met het koufront en het binnenstromen van de koudere lucht dalen de temperaturen tot de avond op het 850hPa vlak naar -2 tot – 6 graden (west / oost) , in de uiterste westelijke en zuidelijke Alpen naar 0 tot +2 graden.

De vorstgrens daalt tot de avond naar -3 tot – 6 graden. De koudere lucht zal ook zijn uitwerking hebben op de sneeuwvalgrens. Deze daalt van 1500 – 1200 meter naar 1000 tot 800 meter )lokaal tot 600 meter in de avond. De hoogste temperaturen worden aan de zuidkant gehaald, hier kan het kwik met een inzettende Nordföhn tot 12 graden stijgen. De wind trekt aan tot matig of hard uit westelijke richtingen.

Actuele radarbeeld met inkomende koufront en neerslag (sneeuw)
Eerste sneeuwvlokken in de Arlberg Warth-Schröcken (1100m)

Met de noordwestelijke stroming valt de meeste sneeuw in de Stau van de centrale en westelijke Alpenhoofdam. Het Bergfex model gaat uit van 10 tot 15m aan Neuschnee, lokaal bij gunstige Stau ook nog wat meer. Ook eht GFS komt met algemeen wat hogere neerslaghoeveelheden. Minder tot geen neerslag valt er aan de zuidkant en naar het zuidwesten toe als ook in de inner-alpine westelijke Alpen (Wallis)

ECMWF model met de verwachte neerslag komend 72H – Bron Bergfex.ch
En het GFS model

Waarschuwing. In de alpen en speciaal noordelijke Alpenhoofdkam gladheid door sneeuw en bevriezing!

Ook vannacht en morgenochtend valt er met voorkeur voor de noordkant nog wat sneeuw waarbij het tot in de lagere delen en dalen zal sneeuwen. In de loop van de dag neemt de neerslag af en wordt het droog. Elders is het opgeklaard en nar het zuiden en zuidwesten toe ook zonnig. Dit geldt speciaal voor de westelijke en zuidwestelijke Alpen.

De weersverbetering hebben we te maken met toenemende luchtdrukstijging door een apart filiaal van hogedruk gekoppeld aan het Azorenhoog. In eerste instantie verblijven we nog aan de koude(re) kant van de jetstream en hoogteas maar vanaf dinsdag gaat de hogedruk as zakken en  stroomt er wat zachtere en ook vochtigere lucht van het westen over de Alpen uit. In alle hoogtes gaan de temperaturen dan een aantal graden winst pakken en op doortrekkende storingen zal er ook meer bewolking zijn waaruit vooral aan de noordkant wat neerslag gaat vallen.

Volgende week overgang naar eens strak zonaal (westelijke) regime met de aanvoer van zeer zachte lucht. Storingen kunnen vooral naar het noorden toe wat meer bewolking en neerslag gaan geven

Met de krachtige westelijke hoogtestroming staat er veel wind die het voor het gevoel een stuk kouder maken dan het in werkelijkheid is. Op het 850 hPA stijgt het kwik vanaf dinsdag naar 2 tot 4 graden in de oostelijke Alpen en naar 4 tot 6 graden in het westen. Ook de vorstgrens gaat weer flink in de lift om tussen de 2500 en 2800 meter uit te komen. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1200 meter in het noordoosten 1400 a 1500 meter in de centrale Alpen en rond de 1800 tot 2200 meter in het westen.

T850 hPA trend (temp op circa 1500 meter hoogte) prikpunt westelijke Alpen
en de vorstgrens

Winter comeback

Donderdag nog weinig verandering maar op vrijdag keert de winter weer terug in de Alpen en de middelgebergtes. Tussen een naar het noorden uitpuntend Azorenhoog en een actieve depressie die Scandinavie induikt draait de stroming naar noordwest en via een breed front gaat er koude en veel vochtigere polaire lucht over de Alpen uitstromen. Dit zal in de loop van de vrijdag gaan gebeuren, naast een markante temperatuurdaling en veel wind gaat er ook sneeuw vallen en mogelijk ook veel sneeuw.

Vrijdag – Zaterdag Tempeatursturz en opkomende sneeuwval. Ook de Genuacyclogenese zou de neerslagactiviteit nog een extra trigger kunnen gaan geven!

In eerste instantie zullen vooral de noordwestelijke Staugebied van de sneeuwval gaan profiteren en hier kunnen grotere hoeveelheden sneeuw gaan vallen waarbij het tot in de dalen gaat sneeuwen. Het weekend belooft (zeer) koud te gaan verlopen met vooral op zaterdag aan de noordkant nog sneeuw(buien). Zondag wordt het door verdere drukstijgingen ook in het noorden weer droog.

Neerslag 6/mm voor GFS vrijdagmiddag (GFS)

Hoe dat allemaal in detail zal gaan verlopen is iets om de komende dagen te gaan vervolgen. Omdat de modellen voor de komende dagen aardig op één lijn zitten met de bovenstaande ontwikkelingen lijkt het toch vrij aannemelijke dat we na een zachter Westwindwetter fase vanaf vrijdag een winterse fase gaan krijgen. Hoe lang die zal gaan aanhouden is nog onzeker. Ook daarover de komende dagen natuurlijk meer.


Tot zover voor vandaag en graag weer tot morgen met hopelijk ook dan mooie vooruitzichten. Ciao vanuit een inmiddels steeds meer bewolkt Termen in Oberwallis

Lawinegevaar 

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Deels geldt nog een code ORANJE (3) blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Het gebied van de Wasenalp (Rothwald), garant voor veel sneeuw en vooral ook poedersneeuw. Echter hogerop ook een zeer gevaarlijk gebied. waar recent en helaas ook weer zondag lawine’s voor dodelijk ongelukken hebben gezorgd (off-piste)
Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 704 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Koufront passage, verse sneeuw noordkant”

  • Rik
    17 februari 2017 at 11:07

    Goedemorgen Johann, het is nog ver en dat weet ik. Maar is er ook uitzicht op zon na het weekend van volgende vol met kou en sneeuw? Dat zou ideaal zijn voor de midden en zuid regio

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer