Alpen - Koufront passage met storm, sneeuw en Temperatursturz

Algemeen: laag – Egon– is via de Benelux en Duitsland naar Polen getrokken en een daarmee samengaand actief koufront met storm en neerslag is de westelijke Alpen gepasseerd en trekt via de oostelijke Alpen verder naar het oosten. Achter het koufront stroomt vanuit het noordwesten in fases vochtigere en koudere polaire lucht over de Alpen uit welke aan de noordkant van de Alpenhoofdkam stuwt!
Kouder, veel sneeuw in de Nord(west)stau
Gisteren beleefden we de “warmste” dag van de week. Een warmtefront (sector) en korte Südföhnfase zorgden ervoor dat er overdag van west naar oost een portie zachtere lucht over de Alpen uitstroomden. Vooral in de westelijke Alpen en op wat grotere hoogte was de aanwezigheid van de zachtere lucht goed te merken. Het nulgradenniveau steeg tot circa 2000 a 2200 meter en de sneeuwvalgrens tot 1000 a 1400 meter, in de westelijke Alpen tijdelijk zelfs tot 1800 meter. Hier en daar viel wat neerslag die in inneralpin tot een hoogte van 1100 a 1000 als sneeuw viel.
In de avond naderde het koufront en begon het van het westen uit te sneeuwen. In de nacht trok het koufront snel over westelijke Alpen en Zwitserland verder naar Oostenrijk. De wind nam sterk toe me tin de bergen en dalen storm. Vooral in de Stau van de westelijke bergketens viel sneeuw van betekenis. Lokaal waren door de orografie en de harde tot stormachtige wind de verschillen soms opvallende groot. Zo viel er bijvoorbeeld in het westelijke Wallis 30cm en hogerop nog meer en iets verder op in de luwte van de hoge bergketens niets tot nauwelijks sneeuw.
Ook de weermodellen zaten er voor wat betreft de neerslag hoeveelheden lokaal nogal flink naast. In plaats van de 10 tot 30 cm sneeuw die hier in Oberwallis werd berekend bleef het veelal bij slechts enkele centimeters. De sneeuwhoogte bij mij in de tuin, gisterochtend nog 12 cm mooie pulver is in plaats van gegroeid gereduceerd naar 6 cm hard bevroren sneeuw. Slechts 1 cm sneeuw heeft het front hier opgeleverd.
Ook elders in de Alpen mede door de orografie bepaald grote verschillen in neerslag. Wat we wel allemaal gemeen hebben is die harde tot stormachtige wind en dalende temperaturen. Op dit moment is het onstuimig en onbestendig met diverse sneeuwgebieden die over de Alpen trekken dan wel liggen.
Het koufront trekt vandaag snel naar het oosten verder en daarachter krijgen we te maken met een koude noordwestelijke hoogtestroming waarbij in fases vochtige lucht wordt aangevoerd. Storingen opgenomen in de hoogtestroming zorgen periodiek voor sneeuwval of het opleven van sneeuwbuien waarbij het in de Nordstau van de Alpenhoofdkam ook aanhoudend en deels intensief zal sneeuwen.
Hier kan de komende 48 uur 30 tot 70 cm sneeuw gaan vallen. Elders valt 20 tot 40 en de delen van de inneralpine Alpen en de Alpenzuidkant moeten het met 10 tot slechts enkele centimeters of zelfs helemaal niets doen. De Alpenzuidkant heeft door de noordelijke stroming te maken met een Nordföhn die tot ver in eht achterland en dalen zal uitbreiden en de neerslag er grotendeels uithaalt. Hier worden ook de hoogste maxima gehaald, lokaal kan het met de föhn 8 graden worden.
Koud is het in de Alpen en aan de noordkant, op 2000 meter hoogte vriest het een graad of 13 en op 3000 meter een graad of 20. De sneeuwvalgrens daalt ook in de oostelijke Alpen waar nu nog wat zachter lucht zit ook hier tot in de dalen en het laagland. De harde tot stormachtige wind maakt het voor het gevoel nog een heel stuk kouder.
Met de harde wind en sneeuwval neemt het lawinegevaar in de bergen boven de 1800 meter verder toe. In de westelijke (Zwitserse) Alpen is inmiddels een code rood (4 /groot) uitgegeven. Voor de sneeuw vervrachtingen zorgen in de bergen voor precaire situaties! Blijf dus op de pistes, volg de waarschuwing op ga alleen “op pad” onder deskundige begeleiding!
Lawinegevaar per land (klik) zie – HIER –
De noordelijke stroming met aanvoer van onstabiele polaire lucht houdt tot begin volgende week aan. Steeds weer kan er wat sneeuw of sneeuwbuien vallen en doordat de stroming vanaf zondag wat meer naar het noordoosten gaat draaien wordt er nog koudere maar geleidelijk dan ook drogere lucht aangevoerd. Geleidelijk trekt het centrum van hogedruk naar Scandinavië en lage druk vinden we terug boven de centrale Middellandse Zee.
Vooral rond het midden van de week wordt het met een verder naar oost draaiende stroming ijzig koud, op 1500 meter vriest het dan 10 tot 15 graden en op 2000 meter 20 tot 23 graden. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en er kan uit de wolken lokaal wat (lichte) sneeuw of een sneeuwbui vallen. Een krachtige oostelijke stroming maakt het voor het gevoel nog een stuk kouder!
In de tweede helft van de week en het weekend verandert er niet veel aan de winterse setting, wel zal de vorst doordat het zwaartepunt van hogedruk zich wat naar het oosten van Europa verplaats en de stroming een wat zuidoostelijke component krijgt, wat getemperd gaan worden. Inmiddels zien we dan boven de noordelijke Atlantische Oceaan nieuwe hogedruk impulsen en koude lucht die vanuit de Pool naar het zuiden toe gaat uitstromen! Met een zeer zuidelijk verlopen drukgradiënt en “slappe” depressie activiteit in onze omgeving blijft het dus ook op de langere termijn gewoon winters!
Tot zover voor deze ochtend, vanuit een “onstuimig” Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao
Zie ook onze pagina reisinformatie op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
11 Reactie op “Alpen – Koufront passage met storm, sneeuw en Temperatursturz”
Comments are closed.
Hoi Johann,
Wij gaan in week 4 naar Berwang/Ehrwald (Tirol) houden wij in die week ook nog onder nul en eventueel zon. Of wordt het koud en zonnig wat wij het liefste hebben.
@Herman Week 4 dat duurt nog een dag of 10 en helaas valt daarover nu nog weinig zinnigs te zeggen vwb sneeuw, zon en andere details. de verwachting is echter wel dat de winterse setting ook dan zal aanhouden.
Gruezi! Wat een verschil weer met Termen! Hier in Leukerbad tot nu 30cm en het sneeuwt vrolijk verder….waanzinnig dat soort verschillen!
@Mark Inderdaad Mark, op enkele kilometers afstand enorme verschillen. Veelal is de wind de bepalende factor. Leukerbad profiteert nu vooral van de Nordstau. Wij hier tnt nauwelijks sneeuw. Inmiddels is het hier nu ook weer helemaal dichtgetrokken en sneeuwt het.
De komende dagen beloven nog heel interessant te gaan worden. Verschillende storingen zullen de sneeuwval intensiteit steeds weer opleven. Nu hopen dat de Stau ook voldoende hier doordrukt! Hoe dan ook winterse groeten naar Leukerbad en stuur nog even een mooi plaatjes van de sneeuw.
Doe ik Johann, zal vanmiddag proberen een mooie foto te maken!
Hij Johann, dank weer voor het mooie weerpraatje.
Je zegt in je artikel dat het winters blijft. Winters blijven is dat in jullie termen als: het blijft koud en er kan altijd wel wat sneeuw gaan vallen? of het blijft winters: Koud en puur zon (hoge druk)
In dit artikel zie ik dat het gewoon winters blijft en dat er sneeuwbuien vallen en met name als de wind aantrekt.
Tot eind januari blijft het “winters”…..?
Met vr gr, Sjoerd
@Sjoerd – Winterse settiing houdt aan Het blijft dus koud, in hoeverre er (en waar precies) sneeuw gaat vallen op de langere termijn (volgende week) is nog ongewis.
Vanmiddag vertrek n Kleinwalsertal. Normaal met nordstau , valt er altijd meer dan de modellen berekenen. Ben benieuwd. Vooral het gebiedje ifen pakt veel sneeiw
Ifen is perfect! check ook:
@Rutger- Klopt, zie ook de sneeuwkaart. KWT is sneeuwgat bij uitstek bij dit soort stromings patronen. Kan maar zo een meter of meer gaan vallen de komende dagen! Foto’s zijn welkok overigens! 😉 Goede reis en veel sneeuwplezier!
Thx! Gaan kijken of we weer mooi filmpje kunnen gaan maken.. Hoewel de de camera’s nooit zo van kou houden