Algemeen: laag – Egon– is via de Benelux en Duitsland naar Polen getrokken en een daarmee samengaand actief koufront met storm en neerslag is de westelijke Alpen gepasseerd en trekt via de oostelijke Alpen verder naar het oosten. Achter het koufront stroomt vanuit  het noordwesten in fases vochtigere en koudere polaire lucht over de Alpen uit welke aan de noordkant van de Alpenhoofdkam stuwt!

Kouder, veel sneeuw in de Nord(west)stau

Gisteren beleefden we de “warmste” dag van de week. Een warmtefront  (sector) en korte Südföhnfase zorgden ervoor dat er overdag van west naar oost een portie zachtere lucht over de Alpen uitstroomden. Vooral in de westelijke Alpen en op wat grotere hoogte was de aanwezigheid van de zachtere lucht goed te merken. Het nulgradenniveau steeg tot circa 2000 a 2200 meter en de sneeuwvalgrens tot 1000 a 1400 meter, in de westelijke Alpen tijdelijk zelfs tot 1800 meter. Hier en daar viel wat neerslag die in inneralpin tot een hoogte van 1100 a 1000 als sneeuw viel.

In de avond naderde het koufront en begon het van het westen uit te sneeuwen. In de nacht trok het koufront snel over westelijke Alpen en Zwitserland verder naar Oostenrijk. De wind nam sterk toe me tin de bergen en dalen storm. Vooral in de Stau van de westelijke bergketens viel sneeuw van betekenis. Lokaal waren door de orografie en de harde tot stormachtige wind de verschillen soms opvallende groot. Zo viel er bijvoorbeeld in het westelijke Wallis 30cm en hogerop nog meer en iets verder op in de luwte van de hoge bergketens niets tot nauwelijks sneeuw.

Zinal, westelijke Wallis
En La Fouly
Sneeuwval en op en top winters in het Kleinwalsertal
Oostenrijk Drautal Karinthie
Opgeklaard en nauwelijks sneeuw in het Zwitserse Ticino

Ook de weermodellen zaten er voor wat betreft de neerslag hoeveelheden lokaal nogal flink naast. In plaats  van de 10 tot 30 cm sneeuw die hier in Oberwallis werd berekend bleef het veelal bij slechts enkele centimeters. De sneeuwhoogte bij mij in de tuin, gisterochtend nog 12 cm mooie pulver is in plaats van gegroeid gereduceerd naar 6 cm hard bevroren sneeuw. Slechts 1 cm sneeuw heeft het front hier opgeleverd.

Nauwelijks sneeuw hier in Termen in Oberwallis, de noordelijk wind heeft de lucht alweer mooi schoon geblazen
Gisterochtend op het meetveld in de tuin nog mooie pulver sneeuw
Vanmorgen was daar niets meer van over en ook nog eens aardig geslonken door de zachtere fase

Ook elders in de Alpen mede door de orografie bepaald grote verschillen in neerslag. Wat we wel allemaal gemeen hebben is die harde tot stormachtige wind en dalende temperaturen. Op dit moment is het onstuimig en onbestendig met diverse sneeuwgebieden die over de Alpen trekken dan wel liggen.

Mooi te zien hoe het Oberwallis (Termen) in de luwte van de hogere Alpen ligt en door de NW stroming de neerslag er uit gaat en het zelfs zonnig is. Niet veel verder op sneeuw het volop. Radarbeeld 09h00

Het koufront trekt vandaag snel naar het oosten verder en daarachter krijgen we te maken met een koude noordwestelijke hoogtestroming waarbij in fases vochtige lucht wordt aangevoerd. Storingen opgenomen in de hoogtestroming zorgen periodiek voor sneeuwval of het opleven van sneeuwbuien waarbij het in de Nordstau van de Alpenhoofdkam ook aanhoudend en deels intensief zal sneeuwen.

Radarbeeld groot Alpen 09h00 Bron WetterOnline,de

Hier kan de komende 48 uur 30 tot 70 cm sneeuw gaan vallen. Elders valt 20 tot 40 en de delen van de inneralpine Alpen en de Alpenzuidkant moeten het met 10 tot slechts enkele centimeters of zelfs helemaal niets doen. De Alpenzuidkant heeft door de noordelijke stroming te maken met een Nordföhn die tot ver in eht achterland en dalen zal uitbreiden en de neerslag er grotendeels uithaalt. Hier worden ook de hoogste maxima gehaald, lokaal kan het met de föhn 8 graden worden.

Bergfex met de sneeuw verwachting voor de komende 3 dagen,

Koud is het in de Alpen en aan de noordkant, op 2000 meter hoogte vriest het een graad of 13 en op 3000 meter een graad of 20. De sneeuwvalgrens daalt ook in de oostelijke Alpen waar nu nog wat zachter lucht zit ook hier tot in de dalen en het laagland. De harde tot stormachtige wind maakt het voor het gevoel nog een heel stuk kouder.

Met de harde wind en sneeuwval neemt het lawinegevaar in de bergen boven de 1800 meter verder toe. In de westelijke (Zwitserse) Alpen is inmiddels een code rood (4 /groot) uitgegeven. Voor de sneeuw vervrachtingen zorgen in de bergen voor precaire situaties! Blijf dus op de pistes, volg de waarschuwing op ga alleen “op pad” onder deskundige begeleiding!

Lawinegevaar per land (klik) zie – HIER

De noordelijke stroming met aanvoer van onstabiele polaire lucht houdt tot begin volgende week aan. Steeds weer kan er wat sneeuw of sneeuwbuien vallen en doordat de stroming vanaf zondag wat meer naar het noordoosten gaat draaien wordt er nog koudere maar geleidelijk dan ook drogere lucht aangevoerd. Geleidelijk trekt het centrum van hogedruk naar Scandinavië en lage druk vinden we terug boven de centrale Middellandse Zee.

Vooral dinsdag en woensdag beloven zeer koud te gaan verlopen! ECMWF voor woensdag 18-01

Vooral rond het midden van de week wordt het met een verder naar oost draaiende stroming ijzig koud, op 1500 meter vriest het dan 10 tot 15 graden en op 2000 meter 20 tot 23 graden. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en er kan uit de wolken lokaal wat (lichte) sneeuw of een sneeuwbui vallen. Een krachtige oostelijke stroming maakt het voor het gevoel nog een stuk kouder!

In de tweede helft van de week en het weekend verandert er niet veel aan de winterse setting, wel zal de vorst doordat het zwaartepunt van hogedruk zich wat naar het oosten van Europa verplaats en de stroming een wat zuidoostelijke component krijgt,  wat getemperd gaan worden. Inmiddels zien we dan boven de noordelijke Atlantische Oceaan nieuwe hogedruk impulsen en koude lucht die vanuit de Pool naar het zuiden toe gaat uitstromen! Met een zeer zuidelijk verlopen drukgradiënt en “slappe” depressie activiteit in onze omgeving blijft het dus ook op de langere termijn gewoon winters!

Aanhoudend die winterse setting met zeer zuidelijk verlopende straalstroom en “slappe Atlantische Oceaan”
ECMWF ensembles prikpunt noordelijke Alpen (EC12)

Tot zover voor deze ochtend, vanuit een “onstuimig” Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Leukerbad Torrent

Zie ook onze pagina reisinformatie op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.121 times, 1 visits today)

11 Reactie op “Alpen – Koufront passage met storm, sneeuw en Temperatursturz”

 • Herman
  13 januari 2017 at 09:51

  Hoi Johann,

  Wij gaan in week 4 naar Berwang/Ehrwald (Tirol) houden wij in die week ook nog onder nul en eventueel zon. Of wordt het koud en zonnig wat wij het liefste hebben.

  • Johann
   13 januari 2017 at 11:32

   @Herman Week 4 dat duurt nog een dag of 10 en helaas valt daarover nu nog weinig zinnigs te zeggen vwb sneeuw, zon en andere details. de verwachting is echter wel dat de winterse setting ook dan zal aanhouden.

 • Mark
  13 januari 2017 at 10:32

  Gruezi! Wat een verschil weer met Termen! Hier in Leukerbad tot nu 30cm en het sneeuwt vrolijk verder….waanzinnig dat soort verschillen!

 • Johann
  13 januari 2017 at 10:41

  @Mark Inderdaad Mark, op enkele kilometers afstand enorme verschillen. Veelal is de wind de bepalende factor. Leukerbad profiteert nu vooral van de Nordstau. Wij hier tnt nauwelijks sneeuw. Inmiddels is het hier nu ook weer helemaal dichtgetrokken en sneeuwt het.

  De komende dagen beloven nog heel interessant te gaan worden. Verschillende storingen zullen de sneeuwval intensiteit steeds weer opleven. Nu hopen dat de Stau ook voldoende hier doordrukt! Hoe dan ook winterse groeten naar Leukerbad en stuur nog even een mooi plaatjes van de sneeuw.

 • Mark
  13 januari 2017 at 11:18

  Doe ik Johann, zal vanmiddag proberen een mooie foto te maken!

 • Sjoerd
  13 januari 2017 at 11:29

  Hij Johann, dank weer voor het mooie weerpraatje.
  Je zegt in je artikel dat het winters blijft. Winters blijven is dat in jullie termen als: het blijft koud en er kan altijd wel wat sneeuw gaan vallen? of het blijft winters: Koud en puur zon (hoge druk)
  In dit artikel zie ik dat het gewoon winters blijft en dat er sneeuwbuien vallen en met name als de wind aantrekt.

  Tot eind januari blijft het “winters”…..?

  Met vr gr, Sjoerd

 • Johann
  13 januari 2017 at 11:37

  @Sjoerd – Winterse settiing houdt aan Het blijft dus koud, in hoeverre er (en waar precies) sneeuw gaat vallen op de langere termijn (volgende week) is nog ongewis.

 • Rutger
  13 januari 2017 at 11:44

  Vanmiddag vertrek n Kleinwalsertal. Normaal met nordstau , valt er altijd meer dan de modellen berekenen. Ben benieuwd. Vooral het gebiedje ifen pakt veel sneeiw

  • Remco Mienis
   13 januari 2017 at 11:50

   Ifen is perfect! check ook:

 • Johann
  13 januari 2017 at 11:49

  @Rutger- Klopt, zie ook de sneeuwkaart. KWT is sneeuwgat bij uitstek bij dit soort stromings patronen. Kan maar zo een meter of meer gaan vallen de komende dagen! Foto’s zijn welkok overigens! 😉 Goede reis en veel sneeuwplezier!

 • Rutger
  13 januari 2017 at 13:41

  Thx! Gaan kijken of we weer mooi filmpje kunnen gaan maken.. Hoewel de de camera’s nooit zo van kou houden

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer