Algemeen: hoog – Kathrin – heeft het veld moeten ruimen en achter een koufront behorende bij depressie – Eckhart – stroomt tijdelijk onstabiele en koelere lucht over de Alpen uit. Terwijl deze lucht aan de noordkant van de Alpenhoofdkam stuwt profiteert het zuiden van de afdrogende werking ervan. Zondag stroomt weer zachtere lucht over het gehele Alpengebied uit, tegelijkertijd begint zich aan de voorzijde van een volgende depressie vochtige lucht aan de zuidkant te stuwen. Het noorden krijgt te maken met een opstekende Südföhn

Tijdelijk sneeuw tot 1400 a 1000 meter

Op nadering van een koufront trok gisteren de zuidwesten wind verder aan en werd er nogmaals zeer zachte lucht aangevoerd. Met lichte föhn werking registreerden diverse weerstations gisteren de hoogste temperaturen van het nog prille jaar 2017. Op uitgebreide schaal steeg het kwik tot 20 graden en lokaal werd het 21 a 22 graden. Hieronder nog wat beelden van de voorlopig laatste dag met Kaiserwetter.

Via Meteo Oberwallis. tot 22 graden werd het in het Rhonedal in Wallis (Brig)
Via Meteo Oberwallis, hogerop nog volop winters (maar wel zacht)
En juist door de zon en aangename temperaturen volop genieten! Rosswald,met Melanie Eyer en Francien Bakker. Prachtig Mädels!
Natischer‏ @Herr_Natischer
Gargellen Österreich‏ @Gargellen
Winter / Voorjaar alles een kwestie van zon of geen zon! Herken je deze `wintersport plaats?
Sneeuwzeker, ook in de zomer
Met zijn mooie maar ook ruige gletsjers  Foto’s Meike Meents

In de loop van gister middag en avond begon de bewolking geleidelijk steeds verder toen te nemen gevolgd door eerste neerslag aan de Alpennoordkant. In zuid Duitsland en de oostelijke delen van Oostenrijk ging de neerslag op het inkomende koufront ook gepaard met buiige neerslag waarbij ook onweer voorkwam.


Nog even nagenieten van het mooie weer van de afelopen dagen, een impressie
vanaf de Belalp en Fiescheralp (Aletsch)

Het weekend gaat minder fraai en zacht gaan verlopen. Samenhangend met depressie – Eckhart – die vanmiddag ergens in de buurt van de Mecklenburger Bucht (Oostzee) wordt verwacht trekt een koufront over de Alpen.

Radarbeeld 09h40 – Bron WetterOnline.de

Er stroomt vooral in de noordelijke Alpen tijdelijk koelere lucht binnen, de meest koude lucht blijft echter ten noorden van de Alpen. Door de krachtige noordwestelijke hoogtestroming (jetstream) wordt deze lucht tegen het noordelijk Alpenmassief gestuwd en gaat er vooral in de Stau het nodige aan neerslag vallen.

GFS zondag 00h00 met de jetstream pal over de oostelijke Alpen
GFS T850 hPa zaterdagochtend 06h00 met de koudere lucht (geel / groen) tot over de noordelijke Alpen
GFS meer in detail zaterdagochtend 06h00

De meest koude lucht stroomt in de nacht en ochtend over de noordelijke Alpen uit, hier kan de sneeuwvalgrens tijdelijk even dalen tot 1400 a 1200 meter en in het uiterste noordoosten tot circa 1000 meter. Elders sneeuwt het pas boven de 1400 a 1800 meter. In de middag volgt dan alweer zachtere lucht waardoor de sneeuwvalgrens van het westen uit weer in stijgende lijn zal gaan.

GFS T850 hPa zondag 00h00, de koudere lucht heeft alweer plaats moeten maken voor zachter lucht
Enkel het NO zit rond middernacht nog in wat koudere lucht (geel)

In de nacht op zondag en zondag overdag van west naar oost afnemende Stau(neerslag) en  inzettend “Wetterberuhigung”. De neerslaghoeveelheden zullen in de Nordstau tussen de 10 en 50mm gaan uitkomen, lokaal ook nog meer. In het hooggebergte gaat 30 tot 50cm Neuschnee vallen. Mede ook door de harde tot stormachtige NW wind neemt het LAWINE gevaar in de noordelijke Alpen weer toe. Het verkeer van en naar de Alpen moet vooral zaterdag(ochtend) rekening houden met overlast (gladheid) door sneeuw en bevriezing en algemeens slechte weercondities.

Neerslag cumulatief tot maandagochtend 07h00 vlg het Bergfex model (Bergfex.ch)
Met zwaartepunt de NW Staugebieden in het oosten, lokaal gaat hier in het hooggebergte tot een een halve meter sneeuw vallen!

De zuidwestelijke Alpen als ook de gebieden aan de beschutte zuidkant van de Alpenhoofdkam blijven grotendeels gevrijwaard van het onbestendige Nordwestwind Wetter. Vooral het zuiden mag rekenen op zon, algemeen geldt hoe zuidelijker hoe beter. Ook is het hier een heel stuk zachter, met föhn kan het kwik er zelfs stijgen tot 17 a 18 graden!

Südstau / Föhn

Maandag profiteren we van toenemende hogedruk, laatste neerslag valt nog in het noordoosten maar verder belooft het een heel aardige dag te worden waarbij ook de zon weer ruimschoots aan bod zal gaan komen. De aangevoerde lucht komt uit het zuidwesten en het wordt weer heel zacht. In de dalen en het laagland stijgt het kwik naar 12 tot 18 graden en lokaal kan het met wat föhn tot 21 graden worden. Ook in de bergen is van de kou inval weinig meer te bespeuren, op 2000 meter wordt het 2 tot 7 graden.

Ook de rest van de week en waarschijnlijk ook het weekend beloven zeer zacht te gaan verlopen. Deze verzachting wordt in stand gebracht door  een markante uitzakkende hoogtetrog (IJsland – Engeland – west Spanje).

Vanaf dinsdag krijgen we met een ZW hoogtestroming te maken Kaart ECMWF T850 hPa voor woensdag 22 maart

Omdat we aan de zachte kant van het geheel (jetstream) verblijven houden we aanhoudend die aanvoer van (zeer) zachte lucht uit het westelijke Middellandse Zee gebied. Doordat na woensdag vanuit de hoogtetrog een hoogtelaag afsnoert met kern bij Portugal kan de jetstream niet verder naar het oosten opschuiven en heeft dus ook de koudere lucht geen kans om ons te bereiken en houdt de aanvoer van zeer zachte lucht vanuit het zuiden aan.

Die mede door toedoen van een hoogtelaag boven Spanje tot in het weekend aanhoudt.

We krijgen te maken met een Südstau en Südföhn situatie met  alles tot gevolg dat het niet alleen (zeer) zacht zal gaan worden met aan de noordkant temperaturen van 15 tot 20 graden en met föhn maar aan de zuidkant met inzettende Stau neerslag ook kleddernat. De Stau gaat dinsdag beginnen en kan zich woensdag tot over de westelijke Alpen en de zuidelijke oostelijke Alpen uitbreiden.Het zwaartepunt van de neerslag zal langs de zuidelijke centrale Alpenboog komen te liggen, hier kan 40 tot 70 mm neerslag vallen. Sneeuwen doet het er vanaf 1400 tot 1800 meter, lokaal bij intensieve en aanhoudende neerslag ook nog lager.

Bergfex met de Stau neerslag cumulatief tot vrijdagochtend

De bovenstaande ontwikkelingen worden grosso modo door alle weermodellen zo gesimuleerd en koude oplossingen binnen de ensemble berekeningen zijn er nauwelijks. Het lijkt er dus heel sterk op dat de winter 2016  – 2017 heel zacht zal gaan eindigen. Of dat de komende dagen er ook nog zo uit zal zien gaan de dan bekijken.

GFS ensembles noordkant
En zuidkant

Tot zover dit extra uitgebreide weekend Alpenweerbericht, maak er wat moois van en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een bewolkt, winderig maar droog Termen in Oberwallis.

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen lokaal boven de 2200 meter precair. Algemeen geldt een code geel (2) tot oranje (3)  Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. Ook gisteren was het weer raak, ditmaal voor de derde keer in in het Oostenrijkse Tirol ( Rendl in St. Anton am Arlberg). Een lawine sleurde 3 personen mee en voor 2 personen kwam alle hulp te laat.


Meer info over de lawines in Oostenrijk zie ook onze bijdrage van 16 maart  – HIER

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 528 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer