Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: tussen hoog – Vera – met kern boven de Britse Eilanden en depressies – Herwart / Grischa – met kernen boven Scandinavie, stroomt maritiem polaire lucht naar het zuiden toe uit. Het daarmee samenhangende koufront trekt vandaag over de Alpen. Naast een stormachtige wind (orkaan in de bergen) wordt het opnieuw kouder en daalt de sneeuwvalgrens aan de Alpennoordkant weer naar 1500 tot 800 meter.

Storm (orkaan) in de bergen

Na een relatief rustige zaterdag gaat het deze zondag weer (zeer) onstuimig verder. Geheel volgens verwachting krijgen we vandaag te maken met een volgend koufront. Dit koufront zal nog wat actiever gaan uitpakken dan zijn voorganger op vrijdag j.l en vooral de wind zal een thema gaan worden.

Mede door de nabijheid van de jetstream (oostelijke Alpen) gaat de wind weer fors aantrekken en in de bergen gaat het stormen waarbij windsnelheden van 100 tot 120 km/h zullen worden gehaald.

Storm en orkaan windsnelheden zorgen vandaag voor zeer onstuimig weer in de bergen. Symbool foto (https://freieberge.wordpress.com)

Weer of geen weer, der nächste Winter kommt bestimmt!  Al geboekt?!

Lokaal zullen de windsnelheden echter nog hoger gaan uitvallen waarbij mogelijk windpieken van 160 tot 180 km/h gehaald zullen worden.

Jetstream windsnelheden op 200 hPa (circa 12km hoogte), vooral de oostelijke Alpen krijgen met de zeer sterke (hoogte)wind te maken

Tel daarbij op de nodige neerslag, een dalende vorstgrens (1900m) en sneeuwvalgrens (1600-1000 meter) en het moge duidelijk zijn dat het vandaag een zeer onstuimig dag zal gaan worden. Sinds gisteren zijn er mede i.v.m met de te verwachte windsnelheden (storm) weer-alarmen uitgegeven!

Weer alarm “storm” -Bron Meteogroup /Meteo-Centrale
Vooral de oostelijke Alpen krijgen te maken met de storm (paars 130 km/h)

De meeste neerslag wordt met de noordwestelijke aanstroming ook nu weer in de Nordstau van de centrale en oostelijke Alpenhoofdkam verwacht. De hoeveelheden pakken eerder bescheiden uit, zowel het GFS als ook het ECMWF gaan uit van 10 tot 30mm, lokaal bij gunstige Stau ook nog meer.

Neerslag waarschijnlijkheid in % voor zondag

Met al die wind zal het overigens ook niet meevallen om überhaupt tot goede metingen te komen omdat de sneeuw sterk vervracht zal gaan worden! Zoals gezegd gaan de temperaturen weer markant omlaag. Op 2000 meter daalt het kwik naar 4 tot -2 graden en maandag is het met -4 tot -6 graden gewoon weer winters koud! De vorstgrens daalt geleidelijk naar 1900 tot 1600 meter en op maandag naar 1400 tot 1200 meter. Sneeuwvalgrens maandag lokaal tot 900 a 800 meter dalend.

Neerslag cumulatief tot en met maandag

Maandag zal de neerslag zich richting de noordoostelijke Alpen terugtrekken, elders wordt het droog en klaart het op. Hoe verder naar het westen en inner-alpin als ook aan de zuidkant wordt het deels ook zonnig. Met een naar noord tot noordoost draaiende hoogtestroming (Zwitserland “Bise”) en een mede door de stevige wind zal het vooral voor het gevoel onaangenaam koud zijn. In de loop van de dag geleidelijk in kracht afnemende wind.

Maandag noord tot noordoostelijk stroming (bise) en koud

Met de noordelijke stroming gaat de Alpenzuidkant ook nu weer te maken krijgen met een krachtige Nordföhn. Met maar liefst 10 tot 14 hPa noord-zuid overdruk wordt het ook hier ungemütlich en met de stormachtige bergwind kan de neerslag zondag vanuit het noorden deels tot over de Alpenhoofdkam overgrijpen. Maandag is het met de Nordföhn droog en zonnig en geleidelijk ook wat minder koud.

Iets zachter onder hogedruk
De weersverbetering die maandag al in de westelijke Alpen intreedt hebben we te danken aan een van het westen inschuivend hoog. Dinsdag zet zich de hogedruk ook naar het oosten toe verder door en keert ook daar de rust in de atmosfeer geleidelijk weer terug. Het is droog en zonnig met vooral in het noordoosten ook overtrekkende (hogere) wolken(velden)

ECMWF met de (zwakke( hogedruk) in de tweede helft van de week. EC00 vrijdag 3 november

De tweede helft van de week staat in het teken van hogedruk en nog iets verder oplopende temperaturen. Met lichte en in de hogere dalen lokaal ook matige nachtvorst en overdag 10 tot 15 graden is het met de thermische hoogstandjes echter gedaan en voor het het gevoel is het eerder kil dan wel koud, dat geldt helemaal in de gebieden waar zich langer mist of Hochnebel zal ophouden.

Opnieuw kouder
En daarmee is het dus wachten op een volgende weersverslechtering die wrs op de zondag en maandag zal gaan plaatsvinden. Opnieuw zien we tegen die tijd aan de oostflank van het Atlantische hoog een volgende portie maritiem polaire lucht (hoogtetrog) richting west Europa en de Alpen afzakken. Zowel het ECMWF als ook het GFS laten vervolgens een bel koude lucht richting de centrale Middellandse Zee -Adriatische Zee afsnoeren! Dit zou de neerslaghoeveelheden sterk kunnen gaan toenemen, aan de warme kant eerst regen, na passage van de hoogte-as en aan de koude kant dan weer sneeuw!

Of en hoe dit allemaal zal gaan verlopen en wat de gevolgen zijn voor de Alpen (Gegenstromlage!?) is een aandachtspunt voor de komende dagen. Hieronder nog de ensemble oplossingen EC12 en GFS00 (centrale noordkant)

Vandaag eerst maar eens afrekenen met een zeer onstuimige weer fase. Fijne dag en graag weer tot morgen! Ciao vanuit een bewolkt en nat Termen in Oberwallis.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.196 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Koufront / Nordstau sneeuw, zware storm (orkaan)”

  • Johann
    29 oktober 2017 at 09:38

    Via Meteo-Oberwallis – om 09h07 windpiek geregistreerd van 167 km/h op de Mittelallalin!! (en dat bij een temperatuur van -4 graden) #windchil l!! Brrrrrrrr

  • Johann
    29 oktober 2017 at 09:52

    SÖLDEN – FIS Skiweltcup Opening – Wereldbeker reuzenslalom afgelast door de storm. Op de Rettenbachgletsjer wind tot 120 km/h / Zie ook https://skiweltcup.soelden.com/weltcup-programm

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier