Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; op nadering van een een volgend koufront samengaand met depressie – Charlotte / Diana – wordt het aan de noordkant nogmaals föhnig. Oppassage van het front en het verder naar het oosten doortrekken van Diana gaat er in de Alpen van het westen en zuiden uit neerslag vallen. Met het instromen van weer koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de hogere dalen. Het zwaartepunt van de neerslag en sneeuwval komt langs de oostelijke Alpenzuidkant te liggen. In het verdere vervolg verblijven de Alpen in de koudere polaire luchtmassa’s en valt er met voorkeur voor in de Nordstau af en toe sneeuw of sneeuwbuien

Veel neerslag / sneeuw zuidoostelijke Alpen verwacht

Gisteren komen de van west naar oost nog mooi even profiteren van drogere lucht en een breed zonnevenster. De zuidoostelijke Alpen hadden te maken met meer (hogere) bewolking waaruit ook nog wat neerslag viel. Niet overal was het even zonnig en lokaal en ook regionaal zagen we soms in korte afstand en tijdsbestek grote verschillen. Mijn zus Joke Bakker vertoeft de komende 2 weken in het skigebied Bramberg am Wildkogel (Zell am See, Salzburg) en stuurde me onderstaande foto’s toe.

Meer info skigebied Wildkogel Bramberg vind je  – HIER

Ook elders was het met de zon en verse sneeuw genieten. Hieronder nog wat andere beelden van de zondag.

Mittelberg in het Kleinwalsertal Foto Hans ter Braak Twitter @hansterbraak

Staalblauwe luchten en schitterende berg panorama’s. Beeld Oberstdorf – Nebelhorn

Westendorf – Foto AWM Sander Engelen

Ook in Oberwallis was het vanaf de vroege ochtend tot ver in de middag stralend weer en met de zon en een zwakke föhn steeg het kwik naar 10 graden! Op deze hoogtes is mede ook door het zachte weer van de afgelopen weken de strijd tussen de naderende lente en winter in volle gang.

Nog wat rest bewolking in de ochtend boven de Aletsch Arena
In T Shirt op balkon met blik richting het Glsihorn (2550m) en Simplon
De sneeuwklokjes komen weer door het smeltende sneeuwdek

In de middag en avond begon op een koufront behorende bij  randstoring – Diana – met kern boven het noorden van Frankrijk de bewolking weer toe te nemen gevolgd door een zonde met neerslag die geleidelijk tot 1000 a 800 meter in sneeuw overging. Op passage van het front trok de wind even flink aan tot krachtig of stormachtig. Na passage van het front werd weer droog en klaarde het op en nam ook de wind weer in kracht af.

Föhn / Koufront
Vandaag maandag nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant weer toe en gaat de Südföhn weer in kracht toenemen tot hard en in de hogere Alpen tot stormachtig of zelfs storm. Met de föhn wordt het nogmaals zacht met maxima van 12 tot 15 graden. Op 2000 meter wordt het een graad op 0 tot 3 en op 3000  meter vriest het 5 tot 8 graden.

Fronten isobaren kaart DWD maandag 12h00

In de westelijke Alpen en westelijke Alpen zuidkant neemt reeds in de ochtend de bewolking snel toe gevolgd door neerslag die zich na Föhn einde ook aan de noordkant naar het oosten toe uitbreidt. De oostelijke Oostenrijks Alpen houden het de gehele dag droog en föhnig.

Aanvankelijk sneeuwt het boven de 1400 a 1200 meter, met het instromen van de koudere lucht dalend naar 1000 meter en in de nacht op dinsdag naar 800 tot 700 meter. Inner alpin en aan de zuidkant meest sneeuw vanaf 700 tot 1000 meter.

Het laag vannacht om 00h00 met kern boven de Golf van Genua

In de nacht op dinsdag trekt het laag verder naar het oosten en draait de hoogtesttroming via zuidoost naar noordoost en stroomt er koudere maar ook weer drogere lucht over de Alpen uit. De neerslag zone trekt in de nacht via het oosten weg en met de meer noordelijke stroming gaat de Südstau eruit en zet aan de zuidkant een weersverbetering in.

De noordkant krijgt dan te maken met Stau bewolking en hier kan wat sneeuw of een sneeuwbuien gaan vallen. Het is koud met op 2000 meter een graad of 8 onder het vriespunt en een vorstgrens die aan de noordkant overdag rond de 1000 meter komt te liggen.

GFS 850 hOa voor dinsdagochtend 06h00

Woensdag komt de koude polaire lucht onder invloed van een tussenhoog en mogen we ons gaan opmaken voor een heel mooie winter(sport)dag met veel zon en winterse temperaturen. In de nacht op donderdag neemt op nadering van een zwak warmtefront samengaand met een volgende randstoring die via het zuiden van Engeland naar het zuiden van Duitsland trekt. Het systeem zal daarbij geleidelijk opvullen en afzwakken maar kan vooral in de noordelijke en westelijke Alpen donder neerslag gaan opleveren. Sneeuwvalgrens meest tussen de 700 en 1000 meter.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Het meelopende koufront volgt donderdag al snel en zal in de loop van de nacht op vrijdag over de Alpen trekken. Voor het frontensysteem uit wordt dan met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming tijdelijk zachtere lucht aangevoerd en wordt het aan de noordkant weer föhnig.

Donderdag warm en koufront met nieuwe neerslag, prefrontaal eerst weer föhnig aan de noordkant

Terwijl het laag verder boven Duitsland opvult krijgen we op het uitstromen van de koudere maritiem polaire lucht  boven noord Italië en de Golf van Genua te maken met inzettend (lij) cyclogenese en gaat zich daar een apart laag vormen.

Dit gaat ervoor zorgen dat we in de loop van de donderdag op herhaling gaan en er opnieuw neerslag gaat vallen. In eerste instantie is de west en noordkant daarvan betroffen, later met het Genualaag dan vooral weer de zuidkant.

Lij cyclogenese boven de westelijke Middellandse Zee vrijdag

Mede omdat de modellen nog wat moeite hebben met deze ontwikkelingen moeten we voor wat betreft de details nog even een slag om de arm houden. De situatie heeft echter het potentieel voor neerslag en ook sneeuw van betekenis! Hieronder de sneeuw accumulaties van het Franse weermodel Arpege tot en met het einde van de week .

In het weekend neemt van het westen uit de invloed van het Atlantische hoog weer toe, het laag boven noord Italië trekt daarbij langzaam naar het noordoosten richting Polen!

GFS zondag met de noordelijke stroming en Nordstau sneeuwval

Met een naar noordoost tot noord draaiende hoogtestroming gaat vanaf vrijdag dan weer markant koudere lucht binnenstromen en met voorkeur voor de noordkant valt er steeds weer sneeuw of sneeuwbuien. Beter ziet het het dan uit voor de westelijke en zuidelijke Alpen

Multi model prognose centrale noordkant priküunt St Anton am Arlberg (1307m)

Het weekend gaat dus vooral aan de noordkant winters verlopen met temperaturen die waarschijnlijk onder het langjarig klimatologisch gemiddelde. Ook met de start van de nieuwe week gaat het voor de tijd van het jaar koud verder en is van lente -feeling nog geen sprake!

Daarmee genoeg voor dit moment vanuit een bedekt en nog licht föhnig Termen in Obewallis. Fijne dag, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer! Ciao

Alpenweerman HD webcams in OberwallisHIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 3.377 times, 1 visits today)
Advertentie

12 Reactie op “Alpen – Koufront met sneeuw leidt winterse periode in”

 • Friso
  2 maart 2020 at 09:40

  Ha Johan,
  Dank voor ’t gedetailleerde bericht. Daar heb je wat aan. Toch een vraag: hoe schat jij de zonkansen in vóór de noord west Alpen, haute Savoie, deze zaterdag en zondag? Moeite waard om lang weekend op en neer te rijden?
  Dank en groet

  • Johann
   2 maart 2020 at 09:53

   Hoi Friso. Thx!
   Zoals het er nu naar uitziet gaat het met stijgende luchtdruk in de Franse Alpen dan prima wintersport worden met veel zon afgewisseld met wat wolken en (kleine) kans op een sneeuw(buitje). Temperaturen op winters niveau. Hieronder de multimodel prognose prikpunt Val d Isere

   • Friso
    2 maart 2020 at 10:55

    Dat ziet er goed uit. Is donderdag niet alles verregend, Le grand massif ligt vrij laag.. Of komt er in de nacht van vrijdag nog laagje verse koude sneeuw overheen?
    Het lijkt ’t moeite waard last minute weekend te gaan 🙂
    Is die multi model prognose op jullie website te vinden trouwens?
    Dank en groeten uit de regen in NL

    • Johann
     2 maart 2020 at 11:07

     Dat zal wel mee vallen en met name voor de wat hogere delen. Het warmtefront wordt snel overlopen resp geknepen door het inlopende koufront. Toch zal in de warmere “tong” op hoogte de sneeuwvalgrens mn in de westelijke en noordelijke Alpen donderdag nog een thema gaan worden. (ook afh. van koers laag)

     De multimodel prognoses staan niet bij ons op de site. Zijn gebaseerd op het Zwitserse Meteo Blue platform (vroeger ontwikkeld en gebasseerd op de model output van NOAA/NCEP9.

 • Jeroen
  2 maart 2020 at 11:16

  Beste Johann,
  Kan jij al iets meer zeggen over het weer volgende week in de inner alpine? Alvast bedankt.

  Groet,
  Jeroen

 • Johann
  2 maart 2020 at 11:28

  Welke inner alpine regio precies Jeroen? Natuurlijk nog ver weg maar uitgaande van de diverse model uitdraai lijken we dan in wat rustiger vaarwater te komen met hogedruk boven centraal en west Europa met vrij normale temperaturen. Voor de inner alpine gebieden betekent dit volop zon en prima wintersport condities. Gr J

  • Jeroen
   2 maart 2020 at 11:33

   Hallo Johann,

   Wij gaan dan naar Fiss. Als ik op verschillende weersites kijk dan geven ze het ene moment mooi weer op en het andere moment regen en sneeuw.
   Groet,
   Jeroen

   • Johann
    2 maart 2020 at 11:40

    Maandag – dinsdag en donderdag -vrijdag zal ook het Oberinntal (Fiss) niet aan de storingsinvloeden ontkomen en mn de Südstau gaat vandaag tot morgen het nodige aan neerslag / sneeuw vallen. Tussen de bedrijven door zal echter de zon goed meedoen, dat geldt mn voor de woensdag.

 • Jeroen
  2 maart 2020 at 11:52

  Dat is dan deze week waar je het over hebt neem ik aan?

  • Johann
   2 maart 2020 at 11:57

   Yep! Volgende week zoals gezegd wrs in rustiger vaarwater.

   • Jeroen
    2 maart 2020 at 12:33

    Dank voor je reacties. Klinkt goed voor volgende week dan.

 • Patrick
  2 maart 2020 at 17:18

  Mooi om te lezen! Zitten vanaf zaterdag in flachau dus hopen dat het daar ook dan lekker zonnig en rustig weer gaat worden!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer