Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  samenhangend met een hoogtetrog trekt een koufront van west naar oost over de Alpen waarbij vooral in de noordelijke en oostelijke Alpen vandaag en morgen nog wat sneeuw of een sneeuwbui valt. Morgen en maandag van west naar oost weer overgang naar zonnig en geleidelijk in de bergen ook weer zachter winterweer.

Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt Warth Vorarlberg 1332m 

Een koufront trekt van west naar oost over de Alpen en zorgt dit weekend voor onbestendig weer. Er is meer bewolking en vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam valt sneeuw. Met een naar NO draaiende hoogtestroming gevoelig kouder met 5 tot 10 graden vorst op 2000 meter. Gevoelstemperatuur door de harde wind tot -20 graden. In de westelijke, zuidelijke en inner-alpin meest droog en opklarend, koud! 

Tijdelijk stuk kouder en wat verse sneeuw

Gisteren begon op nadering van een koufront van het westen uit de bewolking steeds dikke te worden gevolgd door neerslag in de middag en avond. Voor het front uit hadden we vooral in het oosten nogmaals met vrij zacht en zonnig winterweer te maken.

De opkomende frontale bewolking gisteren gezien vanuit de ruimte. Elders scheen de zon nog volop

In de nacht trok de neerslag verder naar het oosten en op dit moment van schrijven sneeuwt het met zwaartepunt in de Oostenrijkse Alpen (noordkant). Sneeuwvalgrens meest tussen de 1000 en 400 meter (oost naar west).

Radarbeeld 08h30. Via WetterOnline.de

Op passage en achter het koufront nam de west tot noordenwind sterk in kracht toe en geleidelijk zoekt deze de noord tot noordoost hoek op waarbij er steeds koudere lucht gaat binnenstrromen.

Sneeuwval prognose

Volg de sneeuw en sneeuwvalgrens ook via onze eigen hoog resolutie COSMO-DE weerkaarten – HIER

Voor in de Stau van de noordelijke Alpen valt sneeuw. Webcam Oberdorg (CH)
Ook bij Hans en Odette ter Braak in Mittelberg Kleinwalsertal (Haus Walserr berge) was het vanmorgen weer raak!
Haus Walser Berge wisseldag en verse sneeuw(ruimen) Veel plezier en geniet van de verse sneeuw mensen!
Oben blau unten grau in de Walliser Alpen, wel koud met -11 graden op 2200 meter

Op 1500 meter vriest het vandaag 2 tot 5 graden en morgenochtend 5 tot 10 graden en op 2000 meter daalt het kwik tot -5 a -10 graden. Door de krachtige NO wind (Zwitserland opkomende Bise) liggen de gevoelstemperaturen nog een heel stuk lager en in de bergen voelt het als -20 aan. Vergeleken met de voorgaande dagen dus weer even wennen en weer goed warm aankleden.

GFS 850 hPa voor zondag -maandagnacht wanneer de meest koude lucht over de Alpen ligt

Morgen zondag valt er vooral aan de noordkant (Nordtstau) lokaal nog een sneeuwbuitje elders is het meest droog en opgeklaard. Met de stevig doorstaande meest noordwest tot noordoost doorstaande  wind is het nog steeds koud.

De sneeuwhoeveelheden zullen tussen de 5 en 25 cm gaan uitkomen met zwaartepunt in de Staugebeiden van de Alpenhoofdkam. In de westelijke, inner-alpine en Alpenzuidkant valt nauwelijks tot geen neerslag meer. Na lange tijd dus eindelijk weer eens wat neerslag en in de bergen sneeuw.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In verband met de meest geringe hoeveelheden en de weer verwachte oplopende temperaturen zal dit fragiele laagje sneeuw in de lagere delen en zon geëxponeerde zuidelijk hellingen het moeilijk gaan krijgen. Het is met name de al steeds sterken wordende zon die de verse  sneeuw hier zal doen smelten dan wel verdampen.

Sneeuwarmoede nog steeds in de lagere delen van de Alpen. Webcam Schwarzenberg Matt 830m Berner Alpen (voorland)

Met de start van de nieuwe week gaan een volgend krachtig Brits hoog (kerndruk oplopende tot 1045 hPA) zijn vleugels tot over grote delen van west Europa en de Alpen uitslaan en krijgen we weer te maken met het alom vertrouwde subsidentie-inversie hogedruk weertype.

In de bergen dus weer veel zon en geleidelijk zachter, in de dalen en lagere delen weer kans op Hochnebel. De lucht is echter ook weer zeer droog en de sterk negatieve dauwpunten zullen voor uitstekende pistes en sneeuwcondities gaan zorgen. Minder fraai ziet het er voor de lagere delen en dalen uit waar regionaal de droogte  en sneeuwarmoede voor problemen gaan of verder zullen gaan zorgen.

GFS 500 hPa voor woensdag met de nieuwe hogedruk. In de bergen Kaiserwetter en prima wintersport en sneeuwcondities

Het ziet er naar uit dat dit weerbeeld de gehele week en mogelijk ook nog langer gaat aanhouden. Mogelijk dat in het weekend of in de loop van de volgende week de storingsinvloed wat gaat toenemen maar grosso modo verandert er maar weinig (tot niets) aan het sterk zonale geblokkeerde stromingspatroon met de hogedruk boven onze contreien.

GFS 500 hPA voor 31 januari met nog steeds hetzelfde beeld en stromingspatroon
Ensembles multimodel Warth Vorarlberg

Gisteren heeft Lars van Galen in een aparte Blog op zijn “zoektocht naar sneeuw en de winter” dit allemaal heel mooi in kaart gebracht en gaarne verwijs ik voor mee info / verwachtingen naar deze mooie uiteenzetting met o.a. ook aandacht voor de “bovenkamer”  Lees – HIER

Tot zover voor deze zaterdagochtend, ik trek me zo terug in de bergen (Rosswald) voor een weekje heel veel zon en ski kilometers. Fijne dag nog, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een winters Oberwallis met een beetje verse sneeuw.

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.803 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Koufront met sneeuw en wind gevolgd door nieuwe hogedruk”

 • nico
  18 januari 2020 at 22:09

  johan
  vandaag teruggekomen vanuit het skigebied sybelles top week gehad. zonnig top pistes
  kortom super .stilaan mag er toch wat verse sneeuw komen voor en opfrisbeurt
  bedank voor de goede info die jullie gegeven hebben
  grjs nico en linda

  • Remco Mienis
   18 januari 2020 at 23:45

   Dag Nico en Jolanda,

   Wat leuk een reactie te horen dat jullie een topweek hebben gehad en altijd leuk om te horen dat jullie onze informatievoorziening goed vinden. 😀

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier