Advertentie



 

Algemeen;  tussen hogedruk – Dirk – boven oost Europa en de Balkan en lagedrukdruk boven het Ierland – Heike – liggen de Alpen vandaag en deels ook nog morgen in een vrij milde zuidwestelijke hoogtestroming waarbij de hogedrukinvloed nog domineert. Vrijdag avond bereikt een koufront de westelijke Alpen welke zaterdag over de oostelijke Alpen trekt en met name in de bergen voor een Temperatursturz en sneeuwval zal gaan zorgen. In de loop van zaterdagmiddag en zondag van west naar oost weer stijgende luchtdruk en inzettende weersverbetering.

Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt Lauberhorn (2174m)

De wintersporters kunnen vandaag nog een keer genieten van zonnig en rustig hogedrukweer. Morgen ook grotendeels nog zonnig voordat zich in de namiddag en avond van het westen uit de bewolking gaat toenemen gevolgd door neerslag . meer wind en sneeuwval. Vooral in de bergen markante kouder. Zaterdag onbestendig en veel wind, aan de noordkant nog sneeuw(buien), koud!

Koufrontpassage 10 tot 40 cm sneeuw verwacht

In het overgrote deel van de Alpen scheen de zon gisteren weer uitbundig en was het vooral in de bergen opnieuw vrij zacht. Doordat de drukverschillen tussen de zuid en noordkant gisteren opliepen door 5 a 7 hPa werd het deels ook föhnig. Opvallend ook de vrij abrupte krahtige Föhn doorbraak gisteren tegen het einde van de ochtend hier in Oberwallis waarbij met een harde opstekende Südföhn wind het kwik van 3 naar 9 graden omhoogschoot. Z

Door de zuidoverdruk begon zich aan de Alpenzuidkant vochtigere lucht te stuwen tegen de Alpenhoofdkam en probeerde de Hochnebel met een bovengrens tot 2200 meter tot over de zuidelijke Walliser Alpen en het Simplon massief binnen te dringen.

Mooi was vanuit de ruimte de oprukkende Hochnebel boven de zuidelijke Oberwalliser Alpen (Simplon) te zien.

In de namiddag was het met de korte Föhnfase dan weer gedaan en daalde het kwik in de avond weer tot rond het vriespunt. In de nacht koelde het weer flink af met in de hogere dalen opnieuw weer strenge vorst en ook op dit moment vriest het er nog 10 tot 16 graden.

Vandaag en morgen kunnen we nog genieten van de zon en zachte weer in de bergen. Vanaf zaterdag is het dan even gedaan met het Kaiserwetter en wordt het een een graad pof 12 tot 15 kouder op 2000 meter hoogte. Foto Kleinwalsertal Mittelberg #Mittelberg (2000m) #Ifen

Nogmaals veel zon en mild
Vandaag en ook nog morgen verandert er weinig aan het rustige, zonnige en vooral in de bergen ook zachte winterweer. Met een geringe zuid overdruk (4 hPA) is het deels ook nog weer föhnig.

Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de -3 en 2 graden. In de de lagere delen en dalen natuurlijk weer de lokale Hochnebel en daar waar die hardnekkig blijft hangen is het een stuk kouder. Afhankelijk van de zon of Hochnebel stijgt het kwik hier tot 0 a 11 graden.

Radarbeeld Alpen 09h30. Via WetterOnline.de

Kijken we naar de weerkaarten als ook naar de satelliet en radar beelden dan zien we ten westen van Ierland een depressie verschijnen. Het bijbehorende koufront met neerslag heeft het westen van de Britse Eilanden en Frankrijk bereikt en zal de komende 48 uur verder naar het oosten trekken.

Radarbeeld Europa, ingetekend het laag en frontensysteem

Morgenavond zal het de westelijke Alpen bereiken en zaterdag verder over de Alpen naar het oosten trekken. Kijken we goed naar de kaarten dan zien we dat we eigenlijk met twee fronten te maken gaan krijgen namelijk het koufront met daarachter nog een occlusie front. Terwijl het laag boven Ierland naar het noorden richting de Noorse zee afbuigt zal zich morgen in de koude lucht boven de Golf van Lion een apart laag ontwikkelen dat vervolgens via de Golf van Genua afzwakkend naar de Adriatische Zee verder trekt.

GFS vrijdag 12h00 met het aparte laagje dat zich bovend e Golf van Lion heeft ontwikkeld. Het koufront ligt dan nog boven Frankrijk

Deze ontwikkelingen gaan ervoor zorgen dat er in de Alpen na langere tijd van droogte, deels al meer dan twee weken, eindelijk weer eens neerslag gaat vallen. Morgenmiddag en avond neemt de bewolking snel toe gevolgd door neerslag. Met aanvang van de neerslag sneeuwt het meest nog vanaf 1400 a 1000 meter, vrij snel zal de sneeuwvalgrens dan tot 800 a 500 meter dalen.

Sneeuwvalgrens aanvankelijk nog 1400 a 1000 meter, inner Alpin 900 tot 800 meter
In de avond en nacht op zaterdag van west naar oost dalen tot in de 800 a 500 meter

Zie ook onze hoog resolutie weerkaarten vbw sneeuw / sneeuwvalgrens

Zaterdag trekt het sneeuwvalgebied verder naar het oosten weg en valt er vooral in de oostelijke Alpen nog sneeuw. Sneeuwvalgrens zaterdag verder dalende tot in de lagere delen en dalen. Door het Genua laagje met koers naar de Adriatische Zee gaat ook de zuidkant wat sneeuw meepakken.

Zaterdag trekt de neerslag zich tot over de oostelijke Alpen terug / verder

Een klassieke Süd of Nordstau stroming zal zich echter niet gaan voordoen doordat de fronten en het laagje vrij snel overtrekken en vervolgens nieuwe hogedruk vanuit het westen de neerslag weer gaat onderdrukken. Zondag vanuit het westen dan weer inzettende weersverbetering, in de Stau van de oostelijke Alpennoordkant dan eerst nog veel bewolking en sneeuw.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vooral in de bergen wordt het gevoelig kouder en met de naar noordoost draaiende hoogtestroming en vooral op zaterdag veel wind en bewolking als ook sneeuwval zal het er zeer koud aanvoelen. Zaterdag vriest het op 2000 meter 4 tot 9 graden en zondag 7 tot 13 graden en dat is een graad of 12 tot 15 kouder dan nu nog het geval is.

GFS T850 hPa voor maandag 03h00.

Tot en met zondag gaat er in de Alpen 10 tot 40 cm verse sneeuw bijvallen waarbij de hoogste waardes gelden voor de hogere Alpen. Reizigers van en naar de Alpen moeten met name op de zaterdag rekening houden met gladheid door sneeuwval en bevriezing van natte weg gedeelden. Even goed de weer en verkeersberichtgeving in de gaten houden

Neerslag / sneeuw cumulatief voor de komende dagen adhv het WRF-ARW model (GFS)
En het ECMWF (Bergfex)

Voor wat betreft de sneeuwverdeling en accumulaties moeten we nog even voorzichtig zijn. De verschillen zijn per weermodel nog vrij groot. Het is dus nog even afwachten hoeveel er waar precies gaat vallen. Daarover dan de komende dagen meer

Met de start van de nieuwe week dan weer het alom vertrouwde hogedruk weertype. Blikvanger is dan een knoepert van een hoog met kerndruk tot 1045 hPA ten westen van de Britse Eilanden. Het ziet er naar uit het systeem de gehele week zijn stempel op het weer in de Alpen zal drukken. Door de subsidentie (dalende luchtbeweging) binnen de hogedruk kan de temperatuur vooral op hoogte dan weer wat gaan oplopen. Door de noordelijkm hoogteas en dus de continentale stroming zal het echter niet meer zo extreem opwarmen.

GFS met het bolwerk van hogedruk dinsdag 21-01

Met de nieuwe hogedruk en de droge lucht met sterk negatieve dauwpunten de eerste dagen van de nieuwe week dus weer prima vooruitzichten voor de wintersporters. Dit geldt helemaal voor daar waar ook nog eens een vers pak sneeuw is gevallen!

In de tweede helft van de week neemt de onzekerheid geleidelijk steeds verder toe. Dit heeft alles te maken met hetgeen het Atlantische hoog gaat doen. Zo zien we oplossingen dat het met zijn zwaartepunt geleidelijk verder naar het westen de Atlantische Oceaan optrekt. Gaat dit gebeuren dan wordt aan de oostflank daarvan de weg vrijgemaakt voor Atlantische storingen die met hun neerslag (sneeuw) tot over de Alpen trekken.

GFS 500 hPA hoofdrun met vanaf donderdag weer mooi winterse ontwikkelingen. deze ontwikkeling is echter nog zeer onzeker

Zo berekent het GFS model een eerste koufront met neerslag (sneeuw) voor de donderdag. Vooral in de Nordweststau van de Alpen zou dan sneeuw van betekenis gaan vallen. Het ECMWF model is nog wat terughoudender met deze oplossingen, dit model laat een uitloper van hogedruk tot over centraal Europa liggen en daarmee ook beduidend kleinere tot geen neerslagkansen.

Polar Vortex
Voor wat betreft de wat langere termijn moeten we dus nog even een slag om de arm houden en zijn zowel (veel) koudere als ook aanhoudend rij zachte oplossingen mogelijk.

Datzelfde geldt ook voor de hogere atmosfeer. Al eerder schreven we over de ontwikkelingen zoals we die nu zien met de zeer sterke hogedruk anomalie op de Atlantische Oceaan en een een koude pool in het zeegebied boven Nova Zembla en Spitsbergen – Zie weerbericht 11-01 HIER

GFS met de koude pool en het hoog als elkaars tegenhanger

Er zijn signalen dat de polar vortex de komende tijd verder zal afzwakken en ook wat uit positie zal geraken. Deze afzwakking zou nog kunnen versterken door een opwarming van bovenaf (zogenaamde Wave 1 opwarming).  Ook hier zien we echter nog verschillen per weer model en de komende dagen zullen duidelijk moeten gaan maken of de atmosfeer dan misschien toch nog voor een veel kouder verloop van de winter gaat kiezen.

Er zijn signalen dat de polar vortex de komende tijd verder zal afzwakken en ook wat uit positie zal geraken. Deze afzwakking zou nog kunnen versterken door een opwarming van bovenaf (zogenaamde Wave 1 opwarming).
GFS met een mooie weergave van een “gezonde” stratospherische polar vortex” De komende weken gaan we deze structuur in het kader ook van een evt. opwarming en afzwakking verder vervolgen

Ook hier zien we echter nog verschillen per weer model en de komende dagen zullen duidelijk moeten gaan maken of de atmosfeer dan misschien toch nog voor een veel kouder verloop van de winter gaat kiezen.

Tot zover voor vandaag. Blijf volgen, vertel het verder en dan graag weer tot morgen. Ciao

Aan het weerbericht wordt nog gewerkt, stay tuned voor oa de verdere verwachtingen….

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.309 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier