Algemeen; onder invloed van zwakke hogedruk invloed verblijven de Alpen zaterdag nog in warme / hete luchtmassa’s. Geleidelijk stroomt er vanuit het westen weer vochtigere lucht binnen waardoor de atmosfeer weer toenemend onstabiel van opbouw wordt. Zondag krijgen we tevens met een koufront te maken waarbij vooral de noordelijke Alpen te maken gaan krijgen met koelere luchtmassa’s. Het zuiden en zuidwesten zijn weer-begunstigd en de afkoeling is hier minder uitgesproken.

Stijgende onweerskansen, vooral noorden enige afkoeling

Gisteren profiteerden de Alpen van de invloed van hoog – Winnie- en de aanvoer van warme en zeer droge luchtmassa’s. Afgezien van wat overtrekkende wolken in de oostelijke Alpen was het verder de zon die het weerbeeld hoog zomers bepaalde. De middag temperaturen stegen zowel in de westelijke als oostelijke Alpen tot 30 a 33 graden.

Heerlijk Badi Wetter en verkoeling gisteren in het zwembad Geschina te Brig

De zaterdag gaat weer optimistisch van start en met veel zon stijgen de temperaturen nogmaals naar tropische hoogtes. In de ochtend kunnen enkele wolken(velden) de zon nog wat frustreren. Het wordt met 33 tot 36 graden zelfs nog een tikkeltje warm. In de loop van de dag gaat er vanuit het westen echter weer vochtigere lucht binnenstromen en dit vertaald zich in het ontwikkelen van regen en onweersbuien. Dit kunnen pittige buien zijn met plensregens, hagel en ook zware windstoten.

Radar Europa 09h50

Kans op zware onweersbuien zuiden Oostenrijk / Italie
Estofex komt voor vandaag met een level 1 tot 3 waarschuwing voor zware neerslag / hagel als ook (zeer) zware windstoten. De level 3 geldt voor het zuiden van Oostenrijk en in het bijzonder voor noord Italië in het bijzonder voor zware hagel en ook de kans op het ontstaan van een tornado’s is aanwezig! (kaart hieronder)

De noordoostelijke Alpen houden het het langst droog en met een beetje geluk ontspringen ze de zwaardere onweersbuien. Ook in de bergen is het nogmaals zeer zacht met op 2000 meter temperaturen van 17 tot 21 graden en een vorstgrens die tussen de 4000 en 4200 meter zal liggen.

Frontenkaart voor zaterdag 12h00

Zondag gaat een van het noorden inkomend koufront de regen en onweersbuien verder activeren. Er is meer bewolking en al in de ochtend kunnen er regen en onweersbuien ontstaan. Lokaal kunnen dit weer pittige buien zijn met veel neerslag. Het zwaartepunt van de buien ligt aan de Alpennoordkant en ook hier zal de afkoeling het sterkst zijn. Al naar gelang bewolking en -of neerslag stijgt het kwik naar 17 tot  27 graden. Inner-alpin (Wallis) kan nog een keer de 30 graden aantippen en datzelfde geldt voor het (zuid)oosten en de Alpenzuidkant. In de bergen daalt de vorstgrens naar 3800 tot 3500 meter

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Maandag houden we nog meer bewolking met kans op een bui of neerslag, in het uiterste noordoosten waarschijnlijk droog en zonnig. In de loop van de dag trekt de neerslag naar het zuiden weg en op nadering van een uitloper van het Azorenhoog ten noorden van de Alpen wordt het geleidelijk droog en gaat ook de zon weer meedoen. In de koelere lucht daalt het kwik op 1500 meter (850 hPa) naar een graad of 12  aan de noordkant en 18 aan de zuidkant, de vorstgrens komt maandag rond de 3000 meter te liggen.

GFS T850 hPa geleidelijk dalend voor de Alpennoordkant naar een graad of 12 tot 10 (1500 meter temperatuur)
GFS vorstgrens prikpunt noordelijke Alpen dalend naar 3500 meter, dinsdag en woensdag tijdelijke weer oplopend

Dinsdag en woensdag onder invloed van deze uitloper dan weer meest zonnig en weer wat warmer. Middagtemperaturen meest tussen de de 25 en 30 graden. Een lokaal warmte onweder door de dagelijkse gang is niet geheel uitgesloten, dat geldt met name voor de Alpenzuidkant alwaar zich nog wat vochtigere lucht bevindt en de hogedruk wat minder invloed heeft. Ook in de bergen gaat met de hogedruk en de aanvoer van warmere lucht de temperatuur weer omhoog en de vorstgrens stijgt weer naar circa 3700 meter.

GFS 500 hPa met de uitloper van hogedruk dinsdag woensdag

Donderdag en vrijdag is het met de hogedruk weer gedaan en krijgen we te maken met de invloed van een depressie (hoogtetrog) boven west Rusland. Met een naar noordwest draaiende hoogtestroming gaat dan weer ietwat koelere en vooral ook vochtigere lucht tot over de Alpen uitstromen en opnieuw gaan vooral de noordelijke Alpen dit merken. Vooral donderdag en deels ook nog op de vrijdag en zaterdag moeten we rekening houden met regen en onweersbuien.

GFS 500 hPa voor donderdag met de meer lagedruk en NW stroming
GFS 3H neerslag voor donderdag

Hoe dit allemaal precies gaat evolueren is aandacht voor de komende dagen. Tot zover voor deze zaterdag vanuit een deels bewolkt Termen in Oberwallis. Temperatuur 19.5 graden. Fijn weekend en ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 426 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!