Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een zeer krachtige zonale (westelijke) hoogtestroming domineert ook de komende dagen het weerbeeld in grote delen van Weest Europa en de ALpen. Vandaag zondag profiteren de Alpen nog van de invloed hogedruk. Maandag krijgen we te maken met een volgend koufront welke een onbestendige en weer koudere weer fase zal gaan inluiden. Tegen het einde van de week volgt van het westen uit weer hogedruk en wordt het opnieuw een stuk zachter

Wintersport weerbericht (kort) / Saalbachkogel (2092m) Salzburg 

Vandaag zondag afgezien van wat hogere (sluier) wolken zonnig. Voor de tijd van het jaar uitzonderlijk zacht met zelfs op 2000 meter 10 graden in de plus. Geleidelijk aantrekkende zuidwest wind, in de middag hard tot stormachtig. Nordkant Föhn. Maandag koufront, na Föhn einde inzettende neerslag, sneeuw aanvankelijk boven de 1800 a 1500 meter, tegen de avond dalend naar 1200 a 1000. 

Uitzonderlijk warm weekend
Zoals we al hadden aangekondigd zouden we die weekend met zeer zachte condities te maken gaan krijgen en deed het weerbeeld eerder denken aan april of mei dan aan medio februari. Met veel zon en de aanvoer van zeer zachte ban origine sub tropische lucht massa’s steeg het kwik overdag in de lagere delen en dalen en tot middelbare hoogtes tot 12 a 15 graden in de westelijke Alpen. Ook hogerop was het het zeer zacht met een nulgraden grens die rond de 3000 meter uitkwam. Tevens was het aan de noordkant föhnig.

De besneeuwde Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien. Foto via NASA Worldview

Inmiddels beginnen vooral in de lagere delen van de zuidelijke als ook de westelijke en inner-alpine Alpen de sneeuw condities behoorlijk te lijden onder de hoge temperaturen als ook de aanslag van storm en regen. Hogerop valt het meest nog wel mee maar ook hier zou een verse laag sneeuw van harte welkom zijn.

Gisteren waren we zelf in Aletsch Arena onderweg en Francien maakte onder lente achtige condities volgende sfeer impressie vanaf de Fiescheralp. Hier had, mede door de zuid georiënteerde hellingen, de sneeuw deels wel te lijden onder de zon en warmte (sulz). Op 2900 meter was het een graad of 1. Sneeuw ligt er ook hier genoeg en de recente sneeuwval heeft de boel nog weer even mooi opgefleurd. Prima vertoeven dus in de Walliser Alpen en Aletsch

Nogmaals uitzonderlijk zacht
Ook vandaag zondag hebben we nog te maken met de invloed van de oost Europese hogedruk en draait de zuidelijke warmte pomp op volle toeren. Met de aanvoer van de zeer zachte lucht en Föhn kan het kwik zelfs nog graad of 3 tot 5 hoger gaan uitkomen dan gisteren.

De zon zal het vandaag wel wat moeilijker hebben dan gisteren in concurrentie met overtrekkende en soms ook wat dikkere hogere wolkenvelden. De meeste zon is weggelegd voor de oostelijke Alpen.

Radarbeeld Alpen 08h50. Via WetterOnline.de

Op 2000 meter wordt het een graad of 8 tot 10 en zelfs op 3000 meter hoogte is het 3 tot 5 graden in de plus. Diegenen die de vorstgrens zoeken zullen deze pas vinden tussen de 3500 en 3700 meter! Op  1500 meter wordt het maar liefs 13 tot 15 graden en in de lagere delen en dalen stijgt het kwik naar 12 tot 17. De hoogste temperaturen zullen aan de noordkant gehaald worden, met ondersteuning van de föhn kan het kwik hier tot 20 graden of zelfs lokaal ook nog wat hoger gaan uitpakken!

Koufront met regen en sneeuw en weer afkoeling
Een aantrekkende Föhn en hogere sluier wolken zijn de voorbode op een naderende weersverslechtering die in de loop van de maandag zijn intrede zal gaan doen.

De dag start op veel plaatsen nog met zon en het wordt met een zuidwestelijke stroming en de Südföhn nogmaals zeer mild. In de loop van de dag van het westen uit dan steeds dichter wordende bewolking gevolgd door neerslag die zich geleidelijk verder via de Alpennoordkant naar het oosten toe uitbreidt.

Tot in de avond houden de oostelijke Alpen het nog droog. Verschoond van de storingsinvloeden blijven de  zuidoostelijke Alpen en hier wordt weinig tot geen neerslag of sneeuw verwacht

In de nog zachte lucht sneeuwt het in aanvankelijk vanaf 2000 tot 1500 meter, met het instromen van de koudere lucht achter het koufront tot de avond dalende naar 1200 tot 1000 meter. Naast dit alles staat er een matige en in de bergen ook harde zuidwestelijk wind.

Sneeuwvalgrens morgen 13h00
en rond middernacht

Troggen en ruggen
Het koufront vormt de inleiding voor opnieuw onbestendige maar vooral ook weer koudere weerfase die tot het einde van de week zal gaan aanhouden. Met een krachtige zonale stroming (westelijk) krijgen we periodiek met de invloed van Atlantische stormdepressies en hun fronten te maken. De wind zal deels wel aantrekken tot hard (passage storingen) maar storm of orkaanwinden zullen dit keer voor de Alpen geen bedreiging of thema vormen.

De komende week wisselen troggen en ruggen elkaar af. ECMWF voor woensdagochtend met de volgende storing in aantocht

Tussen de storingen door zijn het de mobiele wiggen / hoogte ruggen die voor betere condities zullen zorgen. De storingen met neerslag (sneeuw) staan voor de maandag, woensdag en vrijdag op het weermenu. Omdat we gehele week met maritiem polaire luchtmassa’s te maken hebben zal de sneeuwvalgrens vrij laag liggen en zich meest tussen de 600 en 1000 meter ophouden.

ECMWF T850 hPa voor woensdag. Gedurende de gehele week verblijven de Alpen in de koudere luchtmassa’s, geen diepvries temperaturen maar voldoende voor sneeuw tot in de (hogere) dalen

Met de storingen gaat er ook weer verse sneeuw vallen en tot het einde van de week wordt er tussen de 20 en 50 cm aan verse sneeuw verwacht. Zwaarte punt met de zonale stroming in de Westau gebieden. Geen grote hoeveelheden dus maar al met al toch weer een mooie welkome opfrisser na al dat thermische geweld.

Meer weten over de Stau gebieden en waar de meeste sneeuw dan valt?! 
Zie HIER 

Sneeuw accumulatie komende 3 dagen adhv WRF-ARW model
..en tot het einde van de week. Typische Weststau verdeling

Weekend nieuwe hogedruk
In het weekend gaat het Azorenhoog dan weer zijn vleugels tot over west Europa en ook de Alpen uitslaan en komt er een einde aan het onbestendige weer. Achter een noordelijk voorbij trekkend warmtefront gaat dan echter ook weer zachtere lucht binnenstromen en vooral in de bergen kan het kwik dan weer flink gaan oplopen.

Mogelijk dat in de loop van de zondag de noordelijke oostelijke Alpen te maken gaan krijgen met meer bewolking en neerslag op een schampend koufront dat met een randstoring (laagje) samengaat dat via Duitsland naar oost Europa trekt. Een volgend laagje staat voor woensdag op het programma met koers via de Benelux naar het zuidoosten. Het is nog even afwachten wat die laagjes precies gaan doen (koers, timing) en of ze ook de Alpen zullen gaan aandoen. Daarover en alle andere details dan de komende dagen meer.

Prognose Saalbachkogel (2092m) Salzburg multimodel komende week

Tot zover vanuit Termen in Oberwallis, buiten is het half bewolkt tot bedekt met een temperatuur van 6 graden. Fijne dag, blijf volgen, vertel het verder en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Kijk en geniet ook nog even mee van een mooie sfeer impressie welke Remco en Marco vanuit de Obertauern de afgelopen week maakten.

En oja.. later vandaag volgt o.a. nog een “Kleinwalstal” Blog verzorgd door Cescia
Stay tuned…….

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.248 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Koufront maandag luidt weer onbestendig / kouder Westwindwetter in”

  • Johann
    16 februari 2020 at 16:11

    Pfff 16 februari 2020 – ZW Frankrijk 25 tot 28 graden, Oostenrijk en Zwitserland lokaal 20 tot 22 graden!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier