Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; frontale storingen samenhangend met laag Edilbert met kern vanmiddag boven noord Nederland leiden vandaag van west naar oost een volgende winterse weer fase. Pre frontaal leeft daarbij de Südföhn nogmaals op en aan de zuidkant stuwt zich vochtigere lucht. In het gehele Alpengebied gaat sneeuw vallen.

Veel sneeuw in West en Südstau verwacht

Gisteren schreven we al dat door het opkomende  zwakke koufront een de inversie (koude onderste laag in de atmosfeer) langzaam maar zeker werd opgeruimd. Mooi was dat gisteren dan ook waar te nemen aan het temperatuur verloop met toename van hoogte. Gisteren steeg met het opruimen van de inversie de temperatuur in weerstation in de Jura -La Brévine (1000m) van -13 graden naar + 3 graden. Tegelijkertijd daalde de temperatuur hogerop in de bergen met een zelfde orde van grote.

De zon zal de komende dagen een ondergeschikte rol gaan spelen, het sneeuwdek daarentegen veder aangroeien. Foto Plattja-Gräcehn- via FB Meteo-Steffi / Meteo-Oberwallis

Verantwoordelijk voor dit proces was de toename van de wind en een einde aan de subsidentie (dalende luchtbewegingen binnen het hoog). Ondanks dat we dus te maken hadden met een koufront stegen in de lagere atmosfeer (aan de grond) de temperaturen, in zo’n geval spreken we van een “gemaskeerd koufront”.

Hogere bewolking gisteren ook in de oostelijke Alpen. Foto van de Obertauern ingezonden door Fam vd Maas

Op het front viel in de westelijke Alpen lokaal enige tijd wat sneeuw maar veel meer dan 5 tot 15 cm werd er niet gemeld. Dit gaat echter de komend dagen veranderen want er gaat weer het nodige aan sneeuw bijvallen.

Volgende storingen gaan vandaag en morgen maar ook op vrijdag en zaterdag voor onbestendig winterweer zorgen waarbij koude maritiem polaire lucht het geheel een winters karakter zullen gaan geven. In de bergen staat een harde tot stormachtige wind die het er voor het gevoel niet prettiger op zal maken.

Radarbeeld 09h20. Via WetterOnline.de
Föhnige lucht vanmorgen boven het Kleinwalsertal – Mittelberg. Foto via Twitter @hauswalserberge
In het oosten kan de inversie en Hochnebel zich nog even houden

Donderdag en vrijdag zitten we dan in de meest koude lucht die ook op grotere hoogte prominent aanwezig is winterse neerslag  (buien) zal gaan geven. De Alpenzuidzijde krijgt donderdag met een naar noord tot noordoost draaiende stroming te maken met de afdrogende werking van de Alpenhoofdkam en daarmee komt ook een einde aan de Stau neerslag.

GFS T850 hPa voor donderdag 21h00

In de loop van de donderdag en nacht op vrijdag gaat een tussen hoog tijdelijk voor wat betere condities zorgen en de nacht en ochtend gaat daar waar het goed opklaart zeer koud verlopen en ook vrijdag ochtend doet de zon nog even mee. Zonnig maar koud is het vrijdag in de oostelijke Alpen.

Sneeuwval op de eerste fronten periode woensdag tot en met donderdag

Meer sneeuw
Het tussenhoog zal met de krachtige zonale stroming ook weer snel de aftocht blazen en een volgend kou (occlusie) front zal in de loop van de vrijdag van het westen uit weer een volgende weersverslechtering gaan op nadering van een volgend laag wat in rap tempo via zuid Frankrijk naar de Tyrreense Zee (Sardinië) koerst. De meeste neerslag wordt dan in de westelijke Alpen verwacht , hoe verder naar het oosten hoe minder tot geen neerslag.

GFS voor vrijda middag 15h00 met het volgende sneeuwfront

Zachter
Ondertussen zien we op de Atlantische Oceaan een actieve depressie nog wat verder uitdiepen en via het zeegebied tussen Schotland en IJsland naar het oosten trekken. Een daarmee samenhangend warmtefront bereikt in de loop van de zaterdag de Alpen en zal daarna van west naar oost de koude lucht weer gaan verdrijven. Met het inzetten van de neerslag sneeuwt het eerst nog tot in de lagere delen en dalen en kan het enige tijd behoorlijk sneeuwen. Op veel plaatsen zal juist door deze warmtefront neerslag en door opglijdings processen dan de meeste neerslag (sneeuw) gaan vallen!

Uiteindelijk zal de sneeuwvalgrens gaan stijgen naar 1600 tot 1800 meter en aan de noordkant zelfs tot 2000 a 2200 meter. Aan de beschermde zuidkant en deels ook inner-alpine mogelijk wat langere tijd sneeuw. Sneeuwvalgrens zuidkant algemeen enkele honderden meters lager afhankeliijk ook van de lokale orografie.

En cumulatief tot en met zondag ochten

De vraag is natuurlijk hoelang de neerslag op het warmtefront zal aanhouden en hoeveel er in vloeibare vorm gaat vallen. Met een beetje geluk valt de meest intensieve neerslag nog in de vorm van sneeuw en zal na passage de activiteit afnemen. Hoe dit allemaal precies gaat verlopen moeten we nog even afwachten.

Sneeuwval cumulatief adhv het EC model (ZAMG / Bergfex)

Vrij zeker is echter al wel dat we zondag in de warmte front sector vertoeven, het belooft dan droog en zonnig te gaan worden. Wel staat er een krachtige tot harde westelijke wind.

Koufront / Jaarwisseling
In de loop van de zondagmiddag -avond volgt op een koufront weer een nieuw neerslag gebied en met het instromen van weer koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot circa 1000 meter. De kans dat de jaarwisseling een natte dan wel witte bedoeling gaan worden is voor de westelijke Alpen dan ook groot, betere papieren hebben vandaag ook weer de oostelijke Alpen waar het droog en nog opgeklaard dan wel helder zal zijn.

Positie koufront(je) maandag 1 januari 00h00

Op nieuwjaarsdag trekt het front afzwakkend over de oostelijke Alpen weg en juist overdag profiteren de westelijke Alpen dan van betere condities en ook weer zon. ook nu weer is de weersverbetring van korte duur want volgende frontale neerslag nadert alweer in de middag en avond de westelijke Alpen.

Samengevat kunnen we dus opmaken dat de laatste dagen van 2017 als ook de eerste dagen van het nieuwe jaar uitermate wisselvallig gaan verlopen met dan weer koudere en dan weer zachtere fases (fronten) Daarbij gaat vooral in de west en zuid Stau het nodige aan sneeuw vallen (50 tot 80, hogerop lokaal tot 120 cm), zaterdag tot hogerop ook regen. Hieronder nog de GFS ensembles voor de oostelijke en de westelijke Alpen

Tot zover voor deze woensdag ochtend, ondanks het mindere weer een heel fijne dag gewenst en graag weer tot de volgende keer. Actueel in Termen langzaam föhn einde en “trübt het ein” met een temperatuur van 2.8 graden. Ciao

Mooi weer en uitnodigende verse sneeuw – precair lawine gevaar
Door de vele sneeuw en de sterk wisselende condities is het lawine gevaar precair en blijft dit ook. Ook met de huidige code geel / oranje (gevaren niveau 2 tot 3 ) is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven! Juist tijdens code 3 gebeuren de meeste (dodelijke) ongevallen!! Ook de afgelopen dagen was het weer flink raak met diverse ongevallen en helaas ook met dodelijke slachtoffers

We kunnen er niet genoeg voor waarschuwen, opnieuw drie doden bij lawines in Zwitserse Alpen. Helaas was het ook hier in Wallis weer raak! Foto Lawine neergang Belalp @BlattenBelalp omgeving Hofathorns –

Webcams- meer beelden uit
 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.603 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Koufront luidt winterse weer fase in”

  • Josiane
    27 december 2017 at 10:42

    Goede morgend Johan, dank je wel voor je weerbericht, hier in het Tiroler zugspitze gebied schijnt momenteel het zonnetje nog maar wel een frisse wind tegen de voorbije dagen, ben benieuwd of we hier ook nieuwe sneeuwval krijgen, het is hier de voorbije dagen al super mooi weer geweest, groetjes vanuit Ehrwald van josiane

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier