Algemeen: samengaand met een depressie met kern boven de Noordzee bereikt een actief koufront zaterdag de westelijke Alpen en in de avond de oostelijke Alpen. Met een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming stuwt vochtige lucht tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam terwijl het aan de noordkant tijdelijk föhnig wordt. Zondag stroomt achter het koufront steeds koudere en vochtige polaire lucht over de Alpen uit. Ook de nieuw week staat in het teken van Frühwinterliche condities met sneeuw tot in de dalen en lagere delen.

Sneeuw tot in de lagere delen

Gisteren hadden we nog met vrij rustig herfstweer te maken en op veel plaatsen scheen tussen de wolken(velden) ook de zon en was het door toenemende “zuid overdruk” ook toenemend föhnig.  Met de föhn kon het kwik aan de zuidkant en in de föhndalen lokaal nog tot 15 a 16 graden oplopen, elders was het met 8 tot 12 graden meest wel gedaan.

stubai411
Hogere wolken (cirrus) temperden het zonlicht boven de Stubaier gletsjer. Foto Thom Hilgersom (4-11)
14908410_1418268878202658_3563913502818506140_n
Blauwe luchten boven het Stilfserjoch met blik op de Ortler (3905m) — omgeving Stelviopas. Foto Marko Prietzel (3-11)
14908415_1418268924869320_6592512444719003414_n
Blik vanaf de Julierpassstrasse (Julierpass 2284) richting Corvatsch. Kunstsneeuw markeert de piste. Foto Marko Prietze
14925261_10154677945890789_3355875600567392289_n
Herfststemming Pragelpass en Klöntalersee, dit weekend komt de sneeuw  Foto Marc Herpers

In de loop van de middag en avond nam in de westelijke Alpen de bewolking vanuit het zuidwesten geleidelijk verder toe gevolgd door eerste neerslag. Deze neerslag is de voorbode van meer neerslag waarmee we dit weekend te maken gaan krijgen.

Koufront 
Boosdoener is een depressie die boven de Noordzee ligt en daarmee verbonden fronten die de komende 24 uur over de Alpen gaan trekken. Achter het eigenlijke koufront en een navolgend occlusiefront gaat tegelijkertijd van west naar oost steeds koudere lucht over de Alpen uitstromen. In eerste instantie zullen de westelijke Alpen met de koudere lucht te maken gaan krijgen, zondag volgen dan de oostelijke Alpen.

511-ukmo

Vandaag is het in de westelijke Alpen bewolkt en steeds weer valt er regen en in de bergen sneeuw. Aanvankelijk sneeuwt het pas boven de circa 2000 meter maar gaande weg de dag daalt de sneeuwvalgrens om in de avond tussen de 1000 en 1500 meter uit te komen. In de gebieden aan zuidkant van de Alpenhoofdkam valt intensievere neerslag en mede door de neerslagafkoeling die de de Südstau met zich meebreng kan het hier tot 1600 a 1200 meter sneeuwen. Later op de dag (avond) algemeen stijgende sneeuwvalgrens tot circa 1600 a 2000 meter.

ralp
In Oberwallis sneeuwt het tot circa 1700 meter en de Riederalp (Aletsch Arena) heeft vannacht een winterse metamorfose ondergaan
hotelglaci
Neige – Hotel des Glaciers @HotelDesGlaciers (Hautes Alpes)

De oostelijke Alpen hebben zaterdag nog met wat betere condities te maken met vooral in de ochtend lokale en deels ook hardnekkige Hochnebel. Van het westen neemt de bewolking dan ook hier meer en en meer toe met in de westelijke en zuidelijk delen in de middag eerste neerslag. De sneeuwvalgrens ligt meest nog tussen de 1800 en 2500 meter. Met een aantrekkende zuid tot zuidoostelijke wind wordt het ook hier van west naar oost aan de noordkant föhnig en kan het kwik nog even oplopen tot 16 a 18 graden.

rad511

Steeds kouder
In de loop van de nacht van zaterdag op zondag en zondag overdag stroomt steeds koudere vochtige lucht van west naar oost over de Alpen uit. De föhn breekt op het passerende koufront ook in het oostelijke Alpen samen en ook hier gaan de temperaturen een verder dalen trend inzetten. Als laatste gebieden zullen in de avond en in de nacht van zondag op maandag de zuidoostelijke en zuidelijke Alpen voor het winteroffensief vallen, in de nog aanwezige zachtere lucht sneeuwt het vanaf 1600 tot 2200 meter. De sneeuwvalgrens daalt met het instromen van de steeds koudere lucht tot 1000 a 600 meter en bij aanhoudende en vooral intensievere neerslag kan het door begeleidende neerslagafkoeling tot in de dalen en de hogere delen van het Alpenvoorland gaan sneeuwen.

svgzoav611
Sneeuwvalgrens zondagavond, aan de noordkant en in het westen sneeuwt het lokaal al tot 500 a 400 meter

In de bergen wordt het van west naar oost compleet winters door sneeuw en vorst, daarnaast gaat het ook nog eens stevig waaien uit noordwest tot noordoostelijke richtingen. De condities in de bergen zijn of worden dus ronduit slecht en het is raadzaam om met name de hoog Alpien gebieden te mijden. Ook diegenen die met de auto onderweg zijn in of naar de Alpen moeten rekening houden met overlast door sneeuw en winterse condities. Diverse Alpenpassen zullen al of niet tijdelijk worden gesloten (Wintersperre) en er zal een Kettenobligatorium gelden (sneeuwkettingen verplicht) Hou dus goed de (lokale) verkeersinformatie in de gaten!

svalpsmet
Sneeuwval cumulatie komende 3 dagen (WRF model)

Ook de eerste dagen van de nieuwe week staat in het teken van het vroege winterweer waarbij er steeds weer wat sneeuw of sneeuwbuien zullen vallen. In de bergen vanaf circa 800 tot 1000 meter hebben we ook overdag met lichte vorst te maken, in het laagland en Alpenvoorland varieert het kwik tussen de 1 en 5 graden en vooral tijdens winterse buien kan de sneeuw (tijdelijk) ook blijven liggen. De zuidwestelijke en vooral de zuidelijke Alpen profiteren van wat minder koude condities en kan het kwik tot 10 en lokaal met eventuele Nordföhn tot 15 graden oplopen.

Het ziet er naar uit dat de meest koude lucht dinsdag en deels woensdag over de Alpen zal liggen. Op het 850 hPa vlak hebben we dan te maken met temperaturen dit tussen de -8 en – 5 graden zullen uitkomen. Ter vergelijking met de temperaturen van vandaag is dat een graad of 15 lager!

svgzo1311
Sneeuwvalgrens zondag 13.11 (1300 noordoosten en noorden en tot 3000 meter in de zuidelijke Franse en Ligurische Alpen

Vanaf woensdag – donderdag gaat het kwik dan geleidelijk weer in een langzaam stijgende lijn maar tot in het weekend blijft het nog “winters” waarbij het ook donderdag nog tot in de lagere delen en dalen kan sneeuwen. In het weekend kan het kwik met een meer west tot noordwestelijke stroming nog wat winst gaan pakken. dat geldt met name wanneer we tijdelijk achter het warmtefront in de warmtefrontsector terecht gaan komen. Algemeen zien we de temperaturen op het 850hPA tussen de 3 en 5 graden uitkomen. Dat betekent dat het met eventuele sneeuw in de lagere delen en dalen  weer voorbij is. In de bergen boven de 1600 a 1800 valt de neerslag dan echter nog gewoon als sneeuw.

wfzat
Vrijdag /Zaterdag kan er op een warmtefront weer het nodige aan neerslag (sneeuw) gaan vallen

Overigens zal de gehele week in het teken staan van wisselvallig weer waarbij het vooral richting de donderdag en vrijdag /zaterdag (warmtefront) weer neerslag van betekenis gaat vallen. Zwaartepunt zal dan in de westelijke Alpen liggen maar ook elders gaat dan weer sneeuw vallen waarbij het tot in de lagere delen kan sneeuwen. Hoe dat overigens allemaal in detail gaat verlopen en met name ook met de verschillende frontpassages en qua timing is een aandachtspunt voor de komende dagen.

Kijken we nog even naar de langere termijn dan lijkt een belangrijke (verdere) verzachting niet aan de orde. Sterker nog, het lijkt er op dat er op de Atlantische Oceaan  in de loop van het weekend weer weer een nieuw blokkade hoog in de steigers wordt gezet en met een naar noordwestt en later noord draaiende stroming weer een volgende portie polaire lucht over de Alpen gaat uitstromen.

ec00maa
Vanaf zondag volgend weekend evolueren we volgens de operatioanele uitdraai van het ECMWF (EC00) weer naar kouder “winterweer” met vooral aan de noordkant sneeuw!
ecnoord
ECMWF (EC12) noordelijke Alpen
gfsnoordf511
En de nieuwe GFS (GFS00) ensembles eveneens prikpunt noordelijke Alpen

Morgen gaat Lander het allemaal weer voor jullie op een rijtje zetten aan de hand van de nieuwste modeluitdraai met hopelijk ook dan weer mooie ontwikkelingen.
Voor de geinteresseerden, zondag avond om 20h30 zal ik via Facebook live vanuit de weerkamer in Termen (Oberwallis) vertellen over het “fenomeen” sneeuw, sneeuwvalgrens in relatie tot temperatuur, dauwpunt en nattebol temperatuur. Graag tot dan! Ciao vanuit een wat opklarend Termen in Oberwallis.

bildma511
Mittelallalin Saas-Fee

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.183 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer