Alpen – Koufront leidt koudere weerfase in

Algemeen:  een koufront behorende bij laag – Dankmar – vanmiddag met kern boven de Wadden trekt de westelijke Alpen binnen en gaat van west naar oost voor een (tijdelijke) markante afkoeling zorgen waarbij de sneeuwvalgrens tot 1600 a 1300 meter daalt. Zaterdag stijgt de luchtdruk weer langzaam en zondag liggen we aan de zuidoost flank van een hoog dat zich Scandinavie via de Alpen tot in de westelijke Middellandse Zee uitstrekt. De atmosfeer komt dan weer tot rust en met veel zon gaat het kwik weer in de lift.

Lokaal veel neerslag, sneeuw tot 1500 a 1300 meter

In westen grauw in oosten blauw
Gisteren hadden we te maken met een tweedeling tussen west en zuid. In westelijke Alpen overheerste de bewolking met lokaal viel er wat (lichte) neerslag of een buitje. Met 20 tot 25 graden was het ook minder warm dan in het oosten.

Mooi was gisteren de tweedeling en Europa en ook de Alpen (zon in oosten, bewolking en neerslag in westen) ook vanuit de ruimte waar te nemen

Daar kon men nogmaals profiteren van de hogedruk en veel zon, de middagtemperaturen stegen hier tot 25 a 29 graden. Tevens was het föhnig wat aan de noordkant voor een extra thermische stimulans zorgde.

Zomer stemming gisteren in Colfosco , Alta Badia. Via FB

Opkomend koufront
De bewolking in de westelijke Alpen hadden te maken met een opkomend koufront dat vandaag de westelijke Alpen binnentrekt en vooral hier voor (buiige) neerslag van betekenis gaat zorgen. Lokaal kan er tot zaterdag 40 tot 70mm neerslag gaan vallen en de neerslag kan met onweer “doorspekt” zijn.

Ook vanmorgen nog de scherpe tweedeling tussen “oost en west”. Radarbeeld 07h00 via WetterOnline.de

In het hooggebergte gaat er vooral in de centrale Zwitsers en aangrenzende Italiaanse Alpen sneeuw vallen. Lokaal moet men tot en met zaterdag rekening op 30 tot 70cm. Ook in de lagere delen tot 1800 a 1600 meter en lokaal bij sterke neerslagafkoeling (Inneralpin, Oberwallis) ook nog lager kan zich een sneeuwdek(je) vormen.

In de westelijke high-alps sneeuwt het weer, geleidelijk zal de sneeuwvalgrens gaan dalen. Webcams Felskin / Längfluh 2983 m (Saas-Fee /Wallis)
In de oostelijke Alpen start de dag weer “zomers”. Webcam Saalfelden 790m
Neerslag cumulatief tot zaterdagamiddag

Met het instromen van de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens van het westen uit naar 1500 a 1400 meter en bij intensieve en aanhoudende neerslag ook nog lager! Ook in de bergen gaat het markant afkoelen met een vorstgrens die van 3500 naar 1900 meter daalt!

Ten oosten van het front kan het pre-frontaal in de oostelijke delen van Oostenrijk (vanaf Salzburg oostwaarts, als ook in Karinthië en de Steiermark) en met ondersteuning van föhn nogmaals zeer warm worden met lokaal tropische 30 graden.

Grote verschillen in temperaturen morgen tussen oost en west. GFS T850hPa vrijdagmiddag 15h00

In de loop van de zaterdag volgt dan ook daar het koufront met neerslag en de afkoeling. Het is onbestendig en vanaf 1300 tot 1800 valt de neerslag in vast vorm. In de westelijke Alpen begint het met stijgende luchtdruk en een drogere  noordelijke stroming dan alweer op te knappen.

Zaterdagochtend heeft de koudere lucht dan ook de oostelijke Alpen in bezit genomen. Met een opstekende noordelijke wind gaat het met Nordföhn aan de zuidkant alweer opwarmen, later volgt ook het westen

Zondag neemt de invloed van een opbouwend hoog verder toe, in eerste instantie zullen vooral de westelijke alpen daarvan profiteren, gaandeweg de dag dan ook de oostelijke Alpen. Met steeds meet zon-aandeel gaan de temperaturen ook weer in de lift en stijgt het kwik weer naar 18 tot 23 graden.

Maandag komt de hoogte-as ten oosten van de Alpen te liggen en dan komt de weg vrij voor warmere lucht vanuit het Middellandse Zee gebied. De temperaturen stijgen maand naar 20 tot 25 en dinsdag naar 25 tot 28 graden.

Begin volgende week komt de hoogte-as ten oosten van de Alpen te liggen en met een naar zuid(oost) draaiend stroming wordt warmere en drogere lucht aangevoerd. GFS voor maandag 22 mei

Vanaf dinsdag kan er door toedoen van een volgend Brits laag geleidelijk weer vochtigere lucht gaan instromen en met voorkeur voor bergen en de zuidkant zal in de middag of avond de kans op een lokale regen of onweersbui weer flink gaan toenemen. Naar verwachting blijven we echter aan de zachte kant van het geheel waarbij we wel een afgesnoerd hoogtelaagje welke via de Benelux naar het oosten koerst even goed in de smiezen moeten houden.  Dat gaan we dan ook zeker doen de komende dagen. Vanuit een regenachtig Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Regenachtig Oberwallis, sinds 02h00 is er 10mm gevallen en er komt nog meer neerslag aan vandaag

Alpenweerman trainingen: Wolkenherkenning / Fronten / Thermische winden / Föhn

Voor alle  (Alpen)weer geïnteresseerden en “berg-activisten” : Alpenweerman verzorgt ook trainingen op locatie in Nederland. Op 18 juni in Arnhem. Voor meer info verwijs ik graag naar de website of – HIER –  Tot dan!

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

DELEN
Johann
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here