Advertentie 

Algemeen; aan de voorzijde van een hoogtetrog boven de Biskaya wordt met een zuidelijke stroming nogmaals warme maar ook toenemende onstabiliere lucht aangevoerd. Zondag trekt de trog met in het sleeptouw koudere lucht richting de westelijke Alpenboog en blijft dan quasi stationair liggen.

Technische problemen
De laatste 2 dagen hebben we helaas te maken met technische problemen wardoor de performance en ook toegangelijkheid van de website bij tijd en wijlen slecht is. Helaas hebben we daar zelf geen directe invloed op. Het probleem is echter aangekaart en we hopen dat het snel weer zal zijn opgelost. Mede daardoor houden we het vandaag dan ook kort.

Hoogtetrog / koufront in aantocht

Reeds op 4 mei hadden we aangekondigd dat we dit weekend naar een koudere weerfase zullen gaan evolueren die veel overeenkomst vertoond met mei 2015 in diezelfde periode. Toen stroomde eveneens vanuit het noorden een portie koudere maritiem polaire lucht tot over de Alpen uit.

13 mei 2015 nog in het zwembad te Brig
en de dag erop dan sneeuw en tot 700 meter was het die dag sneeuw bedekt in Oberwallis

Het werd niet alleen een heel stuk kouder maar er ging destijds ook nog eens veel neerslag vallen.  Verantwoordelijk daarvoor was een Genua laag dat boven en zogenaamde Gegenstromlage. Mede door inzettende neerslag afkoeling sneeuwde het toen tot een hoogte van 1000 a 700 meter en was het 2 dagen weer even winters.

Gisteren, vandaag en deels ook nog morgen (oosten) verblijven we aan de warme voorzijde van de trog en het koufront en met de zon en föhnige condities kan het kwik nogmaals tot 23 a 28 graden gaan oplopen.


Heerlijk weer gisteren en ook vandaag in een groot deel van de Alpen, een opname tijdens rondje hardlopen gisteren hier in Termen

Lentestemming in de Alpen. Vanaf morgen wordt het herfstachtig

Vanaf morgen evolueren we van west naar oost echter naar een koelere en nattere weerfase wanneer net als rond deze periode in mei 2015 een portie koudere lucht boven de westelijke Middellandse Zee (Golf van Lion) zondag / maandag een depressie in de steigers zetten. Dit systeem gaat vervolgens aan de wandel en trekt vervolgens via de Golf van Genua verder naar het noord oosten.

Middellandse Zee cyclogenese geinnitieerd door de hoogtetrog en koudere lucht. ECMWF voor maandag 14 mei

De meest koude lucht zal de Alpen westelijke passeren maar we ontkomen niet aan een flinke afkoeling. De oostelijke Alpen verblijven de komende 2 tot 3 dagen nog aan de warmere kant van het geheel.

De hoogtetrog en het koufront staan voor zondag op het weer-menu en maandag is het dan in de westelijke Alpen gewoon een graad of 10 tot 13 kouder.

Tevens gaat er (buiige) neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens in het westen daalt naar 1500 meter en lokaal ook nog lager (1400 – 1200m). Minder koud wordt het zoals gezegd naar het oosten toe alwaar de warme lucht nog een tijdje aanwezig zal blijven.

Sneeuwvalgrens zondagavond

Volgende week evolueren we weer naar het bekende weer patroon met noordelijke hogedruk en als tegenhanger lage druk in het zuiden van Europa. Het blijft, mede ondersteund door de dagelijkse gang, onbestendig met kans op regen en onweersbuien.

In het gehele Alpengebied gaat de komende week van west naar oost en noord (hoogtelaag) neerslag van betekenis vallen met lokaal ook grotere neerslag hoeveelheden ( > 100mm).

Neerslag cumulatief GFS tot en met vrijdag
In het hooggebergte van de westelijke Alpen valt sneeuw, lokaal is meer dan een halve meter mogelijke. Arpege cumulatief tot en met dinsdag

De temperaturen gaan geleidelijk weer een stijgende lijn inzetten. Het warme lenteweer met thermische hoogstandjes zijn we voorlopig echter even kwijt.

GFS ensembles westelijke Alpen

Vanuit een zonnig Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 10 en 5 !

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 148 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier